Enimerotiko.gr
Χωρίς κατηγορία

5 ευεργετικές αλλαγές στο σώμα σας αν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το σαπούνι στο μπάνιο σας

Έχουμε συνηθίσει να νομίζουμε ότι η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας σημαίνει να έχουμε καθαρό δέρμα. Ωστόσο, το να ξεπλένετε το σώμα σας από την κορυφή έως τα νύχια με σαπούνι μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία και την εμφάνισή σας. Ενώ το σαπούνι σίγουρα μυρίζει ωραία, απέχει πολύ από το να είναι ευεργετικό για το δέρμα σας.

Αποφασίσαμε να μάθουμε αν το νερό είναι αρκετό για να ξεπλύνετε τη βρωμιά και τι θα συμβεί σε περίπτωση που αποφασίσετε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε σαπούνι.

1. Το δέρμα σας θα είναι πιο υγιές.

Το ντους μόνο με νερό θα εξισορροπήσει το προστατευτικό στρώμα του δέρματός σας. Ενώ το σαπούνι καθαρίζει αποτελεσματικά τη βρωμιά από το σώμα σας, απομακρύνει επίσης τα φυσικά έλαια που εκκρίνονται από το δέρμα σας. Η τακτική χρήση σαπουνιού μπορεί επίσης να διαταράξει την ισορροπία pH του δέρματός σας, αφήνοντας το ξηρό και ερεθισμένο.

2. Δεν θα μυρίζει το σώμα σας.

Ενώ το ντους με σαπούνι σας προσδίδει μια βραχυπρόθεσμη μυρωδιά φρεσκάδα​​ς, ουσιαστικά κάνει το δέρμα σας πιο ευάλωτο σε βακτήρια. Τα σκληρά συστατικά του σαπουνιού διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ των λιπαντικών του δέρματος και των βακτηρίων που ζουν στην επιδερμίδα μας, γεγονός που προκαλεί στο δέρμα να παράγει ακόμη περισσότερα έλαια και βακτήρια. Τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι ιδιαίτερα επιβλαβή καθώς σκοτώνουν και τα ευεργετικά μικρόβια μαζί με τα κακά.

3. Θα διατηρήσει την ευαίσθητη περιοχή υγιή.

Το τακτικό μπάνιο με σαπούνι μπορεί να στεγνώσει την περιοχή των γεννητικών οργάνων και έτσι μπορεί να οδηγήσει σε κακές συνθήκες υγεινής. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό για να πλένετε την ευαίσθητη περιοχή ή για να απομακρύνετε τις οσμές.

4. Το δέρμα σας θα καθυστερήσει την εμφάνιση ρυτίδων.

Ενώ πολλά συστατικά που βρίσκονται στο σαπούνι προορίζονται για να αφήσουν το δέρμα σας καθαρό και φρέσκο, μπορούν στην πραγματικότητα περισσότερο να βλάψουν παρά να ωφελήσουν. Ενδέχεται να καταστρέψουν τον όξινο μανδύα του δέρματός σας, ο οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πολλές δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή και η δερματίτιδα. Το μπάνιο με σαπούνι στεγνώνει το δέρμα σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ρυτίδων.

5. Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Εκτός από τη συμβολή στην πρόωρη γήρανση του δέρματος, τα σαπούνια μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση της βιταμίνης D. Το δέρμα μας μετατρέπει την ενέργεια του ήλιου σε βιταμίνη D και ορισμένοι ειδικοί της υγειονομικής περίθαλψης προτείνουν να κάνετε ντους λιγότερο συχνά, καθώς μπορεί να διαταράξετε την ισορροπία του δέρματος και να ξεπλύνετε τη βιταμίνη D. Ωστόσο, πολλοί στην ιατρική κοινότητα πιστεύουν ότι η βιταμίνη D παραμένει στο δέρμα ακόμα και μετά από ντους.

Μπόνους: Τι πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντί για σαπούνι

  • Λάδια καθαρισμού. Τα καθαριστικά με βάση το λάδι είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση των σαπουνιών. Αφαιρούν τη βρωμιά και τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα χωρίς να διαταράσσουν την ισορροπία του.
  • Στεγνό βούρτσισμα. Η χρήση στεγνού πινέλου για απολέπιση του δέρματος σας επιταχύνει  τη διαδικασία ανανέωσής του, καθιστώντας το νεανικό και φρέσκο.
  • Όλα τα φυσικά σκραμπς. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα χρησιμοποιώντας συστατικά απευθείας από το ντουλάπι σας. Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός βρώμης, μελιού και ζάχαρης θα απολεπίσει και θα καθαρίσει το δέρμα σας χωρίς να το καταστρέψει.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News