Enimerotiko.gr
Χωρίς κατηγορία

6 συμβουλές που πρέπει πάντα να ακολουθείτε όταν πλησιάζετε να χαϊδέψετε ξένα σκυλιά

ΣΚΥΛΙΑ

Είναι συναρπαστικό να συναντάτε ένα νέο σκυλί στο δρόμο ή στο πάρκο. Ανεξάρτητα από το αν είναι μεγάλα ή μικρά, ορισμένα σκυλάκια δεν μπορούν παρά να μεταδώσουν χαρά αφού είναι χαριτωμένα όπου κι αν βρίσκονται, τόσο πολύ που μερικές φορές δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να τα πλησιάσουμε και να τα χαϊδέψουμε. Ωστόσο, αν το κάνουμε με λάθος τρόπο, μπορεί να τα τρομάξουμε και αντί να διασκεδάσουμε, να καταλήξουμε να έχουμε μια κακή εμπειρία. Και αυτό συμβαίνει ακόμη και με σκυλιά που είναι συνήθως φιλικά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές συμβουλές από κτηνιάτρους για γίνει αυτή η διαδικασία ομαλή. Με αυτόν τον τρόπο, τόσο ο σκύλος όσο και εσείς θα χαρείτε που συναντηθήκατε.

1. Μην βιαστείτε να τα χαϊδέψετε

Μερικές φορές, καθώς περπατάμε στο δρόμο ή γύρω από το πάρκο μπορεί ξαφνικά να συναντήσουμε έναν άγνωστο να βγάζει βόλτα τον σκύλο του. Ενδέχεται να μην μπορούμε να ελέγξουμε την επιθυμία να πάμε προς το σκυλί και να το χαϊδέψουμε. Λοιπόν, η Σοφία Γιν, μια ειδική συμπεριφοράς ζώων, λέει ότι αν γίνει αυτή η πράξη απότομα μπορεί να είναι εκφοβιστική για τα σκυλιά (και ίσως και για τους ανθρώπους). Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να το προσεγγίσεις αργά και με χαλαρό τρόπο. Έτσι, ο σκύλος θα έχει την ευκαιρία να αισθανθεί ασφαλής και να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται να τραυματίσεις τον ίδιο ή το αφεντικό του.

2. Ζήτα άδεια από τον ιδιοκτήτη του

Ένα ακόμη συνηθισμένο λάθος που κάνουμε όλοι όταν «συναντούμε» ένα νέο σκυλί είναι να χαϊδέψουμε κατευθείαν το μικρό αυτό χνουδωτό πλάσμα. Το κατανοούμε, είμαστε εξίσου ενθουσιασμένοι όταν συναντάμε σκυλιά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε να ρωτάμε τον ιδιοκτήτη αν μας το επιτρέπει. Αυτό, εκτός από μια πράξη ευγένειας, μας βοηθάει σε περίπτωση που ο σκύλος είναι επιθετικός ή σε περίπτωση που πρέπει να το προσεγγίσουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Η Δρ Γιν προτείνει να αφιερώσουμε χρόνο για να ζητήσουμε την άδεια του ιδιοκτήτη, έτσι ώστε ο σκύλος να αισθάνεται επίσης πιο σίγουρος κοντά μας.

3. Αποφύγετε την άμεση επαφή με τα μάτια

Ακόμα και για μας τους ανθρώπους, το σε κοιτά ένας άγνωστος στα μάτια μπορεί να είναι κάπως άβολο και ακόμη και εκφοβιστικό. Κάνει τους περισσότερους από εμάς να νιώθουμε άβολα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα σκυλιά. Η κτηνίατρος συνιστά επίσης ότι, αφού έχουμε την άδεια του ιδιοκτήτη του, δεν πρέπει να κοιτάξουμε απευθείας τον σκύλο στα μάτια. Αυτό μέχρι  να βεβαιωθούμε ότι αισθάνονται άνετα με την παρουσία μας. Στη συνέχεια, όταν είμαστε έτοιμοι να τους χαϊδέψουμε για πρώτη φορά, πρέπει να το κάνουμε από το πλάι, ποτέ από το μέτωπο, ώστε να μην τους εκφοβίζουμε.

4. Αφήστε την αίσθηση της όσφρησης να τους καθοδηγήσει

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι έχουν πιο ανεπτυγμένη την αίσθηση όσφρησής τους και αυτός είναι ο τρόπος προσέγγισής και κατανόησης του κόσμου που τους περιβάλλει. Για αυτούς, η μύτη τους είναι σχεδόν ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια άλλη συμβουλή από την Δρ Γιν είναι να τους αφήσουμε να πλησιάσουν αυτοί εμάς, αντί να πηγαίνουμε εμείς σε αυτούς. Σκοπός είναι να βεβαιωθούμε ότι μπορούν να μυρίσουν τα πόδια και τα χέρια μας, ώστε να μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να τα χαϊδέψει ένας ξένος.

5. Μην χτυπάτε το κεφάλι τους και μην σηκώνετε το χέρι σας πάνω από το κεφάλι τους


Είναι πολύ σύνηθες να χαϊδεύουμε το κεφάλι του σκύλου . Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι πολύ λίγοι άνθρωποι  λαμβάνουν υπόψη ότι ενώ ορισμένα σκυλιά δεν έχουν πρόβλημα με αυτήν την χειρονομία, άλλα σκυλιά έχουν, και μάλιστα μεγάλο. Στην πραγματικότητα, ο κτηνίατρος Γιούρι Μπούρστιν λέει ότι αυτή η χειρονομία μπορεί να τους φαίνεται  πράξη επιθετικότητας και γι ‘αυτό δεν είναι ασυνήθιστο να προκαλεί μια βίαιη αρνητική αντίδραση. Γι ‘αυτό, προτείνει ότι αφού πλησιάσουμε το σκυλί, να χαμηλώσουμε λίγο το χέρι μας για να το αφήσουμε να μας γνωρίσει.

6. Σεβαστείτε τον χώρο τους

Ο προσωπικός χώρος είναι σημαντικός και για τα σκυλιά, και αν πρόκειται να σκύψουμε πάνω από ένα σκυλί που μας έχει ήδη δείξει εμπιστοσύνη, συνιστάται να τον σεβόμαστε. Ως εκ τούτου, η Δρ Γιν συνιστά να διατηρήσετε μια ορισμένη απόσταση για να τους δώσετε ελευθερία κινήσεων ενώ γνωρίζετε ο ένας τον άλλον.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News