Enimerotiko.gr
Χωρίς κατηγορία

91χρονη γιατρός που “αρνείται να βγει στη σύνταξη” έχει ήδη αποβιώσει τον Ιανουάριο του 2020

Στος 27 Δεκεμβρίου του 2019 δημοσιεύσαμε στη σελίδα μας ένα άρθρο με τίτλο «91χρονη γιατρός αρνείται να βγει στη σύνταξη και κάνει 4 χειρουργεία τη μέρα». Το συγκεκριμένο άρθρο ανέφερε ότι η 91χρονη ιατρός Alla Lyovushkina είναι εν ενεργεία χειρούργος το 2019 και κάνει τέσσερα χειρουργεία τη μέρα στη Ρωσία.

Τελικά η αναφορά πως η υπερήλικας χειρουργός ήταν ενεργή στην υπηρεσία του νοσοκομείου, είναι ψευδής. 

Μετά από έρευνα των ελληνικών hoaxes αποδείχθηκε πως οι ισχυρισμοί που γίνονται στο συγκεκριμένο άρθρο όσων αφορά το ότι η 91χρονη ιατρός Alla Lyovushkina είναι εν ενεργεία χειρούργος το 2019 και κάνει τέσσερα χειρουργεία τη μέρα στη Ρωσία, , είναι ψευδείς. 

Τι ανέφερε το άρθρο

Μια χειρουργός από τη Ρωσία, έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο της ηλικίας για συνταξιοδότηση. Παρόλα αυτά, η ίδια δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια.
Η Άλα Ιλινίτσνα Λεβούσκινα ή αλλιώς Alla Ilyinichna Levushkina παραμένει ενεργή επιστήμονας στο χώρο της ιατρικής, με ειδικότητα στη χειρουργική. Η ίδια παρά τα 91 χρόνια της συνεχίζει να εργάζεται στην πόλη Ριαζάν της Ρωσίας. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται κοντά στη Μόσχα.
Η ίδια κάνει τέσσερα χειρουργεία την ημέρα στα 91 της χρόνια. Πρόκειται για μία χειρουργό, με εμπειρία 70 χρόνων. Η ίδια δηλώνει πως δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά «Αν σταματήσω τη δουλειά, ποιος θα χειρουργεί; Το να είσαι γιατρός δεν είναι επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής».
Η χειρουργός με το χαμηλό ύψος έχει ένα ειδικό σκαμπό. Χρησιμοποιώντας, το συγκεκριμένο σκαμπό, η ίδια έχει βοήθεια στο να ανεβαίνει για να φτάσει το κρεβάτι του χειρουργείου. Έτσι, μπορεί να κάνει το επάγγελμα, που τόσο λατρεύει, η ίδια. Πρόκειται για ένα παράδειγμα «προσφοράς» και αγάπης στους ασθενείς της.

Ποια η πραγματικότητα

Τι ισχύει;

Στην πραγματικότητα όταν συντάχθηκε το υπό εξέταση άρθρο στα τέλη του 2019, η αναφερόμενη ρωσίδα χειρουργός είχε ήδη αποσυρθεί από το νοσοκομείο όπου εργαζόταν από την περασμένη χρονιά, ενώ από τα ρεπορτάζ των ρωσικών ΜΜΕ δεν επιβεβαιώνεται ότι στα 91 της πραγματοποιούσε τέσσερα χειρουργεία τη μέρα. Μάλιστα, η γυναίκα αυτή έχει ήδη αποβιώσει από τον Ιανουάριο του 2020.

Η Αλήθεια:

Η Ρωσίδα Алла Ильинична Лёвушкина (Άλλα Ιλίνιτσνα Λιοβούσκινα), λοιπόν, υπήρξε πρωκτολόγος χειρουργός με καταγωγή από την πόλη Ριαζάν, όπου και έζησε. Γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1927 και απεβίωσε στις 23 Ιανουαρίου 2020, ενώ διήνυε το 93ο έτος της ηλικίας της.

Παρ’ όλο που έγινε διάσημη ως η γηραιότερη εν ενεργεία χειρουργός στη χώρα της, οι πληροφορίες που παρουσιάσαμε στα τέλη του 2019 δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, άσκησε το ιατρικό επάγγελμα για 67 συναπτά έτη κατά κύριο λόγο στο Δημοτικό Κλινικό Νοσοκομείο υπ’ αρ. 11 (Городская клиническая больница N°11) του Ριαζάν, που αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό στην εργασία της ως χειρουργού. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Περιφέρειας Ριαζάν, ολοκλήρωσε την εργασιακή της δραστηριότητα το 2018. Δηλαδή, στα τέλη του 2019, όταν και δημοσιεύσαμε το υπο εξέταση άρθρο παρουσιάζοντάς την ως “ενεργή χειρουργό” που αρνείται να βγει στη σύνταξη, η εν λόγω γυναίκα είχε ήδη αποσυρθεί από την χειρουργική εργασία της.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Περιφέρειας Ριαζάν
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Περιφέρειας Ριαζάν

Επίσης, και το βίντεο που επισυνάπτεται στο συγκεκριμένο άρθρο προέρχεται από το 2017.

Όσον αφορά τη συμμετοχή της σε χειρουργικές επεμβάσεις, αναφέρεται και σε ορισμένα ρωσικά μέσα ότι λάμβανε μέρος σε τέσσερα χειρουργεία ημερησίως. Σε άλλα, ωστόσο, βρίσκουμε αναφορές για έως εκατό επεμβάσεις ετησίως (δεκάκις μικρότερη αναλογία) ή τέσσερις φορές την εβδομάδα. Μάλιστα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novasti ότι ήδη τα τελευταία χρόνια δεν χειρουργούσε ενεργά, είχε συμβουλευτικό και βοηθητικό ρόλο.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, ο ισχυρισμός ότι η  91χρονη ιατρός Alla Lyovushkina είναι εν ενεργεία χειρούργος το 2019 και κάνει τέσσερα χειρουργεία τη μέρα στη Ρωσία. είναι αναληθής και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα η εν λόγω γιατρός είχε αποσυρθεί από το χειρουργικό επάγγελμα ήδη από το 2018, και, σύμφωνα με τα εγχώρια μέσα στη Ρωσία, συμμετείχε σε τέσσερα χειρουργεία εβδομαδιαίως και όχι ημερησίως. Μάλιστα η ιατρός Alla Lyovushkina απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2020.

Εν ολίγοις, το δημοσίευμα μας στα τέλη του 2019, αντιγράφοντας παλαιότερες (από τον Φεβρουάριο του 2017) έγκυρες ή ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, παρουσίασαν αναληθώς την υπερήλικα χειρουργό ως ενεργό στην υπηρεσία της σε ενεστώτα χρόνο, ως “αρνούμενη να πάρει σύνταξη”, ενώ προ πολλών μηνών είχε αποχωρήσει από το νοσοκομείο όπου εργαζόταν. Επιπρόσθετα, ούτε η ηλικία της παρουσιάζεται σωστά, αφού είχε ήδη συμπληρώσει τα 92 της χρόνια τον Δεκέμβριο του 2019 (δεν ήταν δηλαδή 91χρονη), και μάλιστα το Ιανουάριο του 2020 έφυγε από τη ζωή.

Με βάση όλα τα παραπάνω οι πληροφορίες που παρατίθενται στο εξεταζόμενο άρθρο κρίνονται μερικώς ψευδείς και καταρρίπτονται.

Η διασταύρωση των πληροφοριών έγινε από τα Ellinikahoaxes

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News