Γιορτή σήμερα 03/05: Των Αγίων Τιμόθεου και Μαύρα - Enimerotiko.gr
Enimerotiko.gr
Χωρίς κατηγορία

Γιορτή σήμερα 03/05: Των Αγίων Τιμόθεου και Μαύρα

Γιορτή σήμερα 03/05: Μεγάλη ημέρα η σημερινή για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και τους πιστούς της. Η γιορτή σήμερα (Παρασκευή 3 Μαΐου), οφείλεται στον Άγιο Τιμόθεο και την Αγία Μαύρα.

Οι Αγίοι Τιμόθεος και Μαύρα γεννήθηκαν στην Παναπέα της Αιγύπτου. Όσον αφορά τον Άγιο Τιμόθεο, υπήρξε αναγνώστης και κήρυκας του Ευαγγελίου της Εκκλησίας, εκτελώντας ιερατικά καθήκοντα. Μάλιστα, εξαιτίας του συγκεκριμένου γεγονότος είχε μπει στο μάτι των ειδωλολατρών, οι οποίοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι το θρησκευτικό του έργο. Έτσι, αποφάσισαν να τον παραδώσουν στον έπαρχο Αρριανό, ο οποίος ήταν επίσης θερμός υποστηρικτής της ειδωλολατρίας.

Είκοσι ημέρες μετά από τον γάμο του με την Αγία Μαύρα, ο Άγιος Τιμόθεος βρέθηκε μπροστά στον έπαρχο Αρριανό. Ο τελευταίος του ζήτησε να παραδώσει τα ιερά βιβλία του, τοποθετώντας τα στην πυρά. Φυσικά, ο Άγιος αρνήθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση. Μάλιστα, τόνισε στον έπαρχο πως τα βιβλία του είναι τα πνευματικά του εφόδια και τα όπλα του για να εκτελέσει το καθήκον του.

Γιορτή σήμερα 03/05: Τα βασανιστήρια των Αγίων

Ο Άγιος Τιμόθεος υπέστη φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμενε με περίσσεια υπομονή, χωρίς να αλλαξοπιστήσει. Ο έπαρχος Αρριανός, θέλοντας να κάμψει την αντίσταση του Αγίου, στράφηκε στην Αγία Μαύρα. Ο έπαρχος θέλησε να πάρει με το μέρος του την Αγία Μαύρα, η οποία όμως δεν του έκανε το χατίρι και μαρτύρησε την αγάπη της για το Χριστό. Έπειτα, ο έπαρχος Αρριανός, μη έχοντας άλλη επιλογή, διέταξε το βασανισμό της Αγίας. Η Αγία Μαύρα υπέστη κι εκείνη φρικτά βασανιστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων έψαλλε, ενώ το τεέυταίο βασανιστήριο της ίδιας και του Άγιου Τιμόθεου ήταν η σταύρωση.

Γιορτή σήμερα 03/05 – Το Απολυτίκιον: Ἦχος δ’, Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὡς ζεῦγος ὁμόζυγον, καὶ ξυνωρὶς θαυμαστή, Τιμόθεε πάνσοφε, καὶ Μαῦρα νύμφη Χριστοῦ, ἐνθέως ἠθλήσατε, σύμμορφοι γὰρ ὀφθέντες, τῶν παθῶν τοῦ Κυρίου, δόξης ἀκατάλυτου, ἠξιώθητε ἄμφω, πρεσβεύοντες τῷ Σωτήρι, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.

Γιορτή σήμερα 03/05 – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα:

– Μαύρος
– Μαύρα
– Μαυρούλα
– Μαυρίτσα
– Ροδόπη
– Ροδώπη

Γιορτή σήμερα 03/05: Ποιοι γιορτάζουν ακόμη:

– Ζώης
– Ζήσης
– Ζήσιμος
– Ζωή
– Ζησούλα
– Ζωΐτσα
– Ζωζώ
– Πηγή
– Κρήνη
– Κρηνιώ


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα