Enimerotiko.gr
Χωρίς κατηγορία

«Μυρμηγκιάζουν» τα χέρια σας; Γιατί και πότε μας συμβαίνει – Πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα

Πιθανότατα το έχετε βιώσει τουλάχιστον μία φορά, αφού έχετε κάτσει στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αισθάνεστε ότι ένα μέρος του σώματός σας «κοιμάται». Στη συνέχεια, όταν προσπαθείτε να κινηθείτε, αρχίζετε να αισθάνεστε ότι έχετε εκεί καρφίτσες και βελόνες. Μερικές φορές γίνεται τόσο άβολο που δεν θέλετε καν να μετακινηθείτε. Εάν αναρωτιέστε πώς να το σταματήσετε και γιατί συμβαίνει, διαβάζετε στο κατάλληλο άρθρο.

Αποφασίσαμε να κάνουμε μια διαδικτυακή έρευνα για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με αυτήν την φρικτή αίσθηση και να δούμε αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να τη σταματήσουμε για πάντα. Ειδοποίηση για σπόιλερ: Δεν υπάρχει. Αλλά τουλάχιστον μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να συμβεί!

Τι πραγματικά είναι αυτή η αίσθηση που ονομάζεται μυρμήγκιασμα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών και Εγκεφαλικών Διαταραχών, η αίσθηση μουδιάσματος, καθώς και το κάψιμο ή το τσίμπημα στο σώμα σας, ονομάζεται παραισθησία. Γίνεται αισθητή στα χέρια, τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και σε άλλα μέρη του σώματός σας. Πιθανότατα να είχατε αυτήν την αίσθηση στο παρελθόν, είναι σαν μια σωρός από μυρμήγκια που σέρνεται σε αυτό το σημείο του σώματός σας και μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη.

Μια μελέτη που εξέτασε τις αισθήσεις που προκαλούνται στα άκρα κατά την άσκηση πίεσης δείχνει ότι αυτό το μούδιασμα εμφανίζεται συνήθως χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Αυτό συμβαίνει επειδή το άτομο δεν γνωρίζει συνήθως πότε ξεκινά αυτή η αίσθηση. Επιπλέον, δεν προκαλεί πάντα πόνο, αλλά κυρίως δυσφορία. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπόκεινται σε αυτούς τους τύπους δυσφορίας, ειδικά εκείνοι των οποίων το επάγγελμα περιορίζει τη σωματική τους κινητικότητα, όπως οσοι εργάζονται σε κάποιο γραφείο, όπου περνούν πολλές ώρες καθισμένοι.

Πότε συμβαίνει η απώλεια της αίσθησης

Δεν αποτελεί έκπληξη να πούμε ότι, κάποια στιγμή στη ζωή μας, όλοι βιώσαμε αυτό που ονομάζεται επίσημα παροδική παραισθησία. Ίσως το περιγράψατε ως μέρος του σώματός σας «κοιμισμένο» και αναφέρεται ευρέως ως «καρφίτσες και βελόνες». Αυτό συμβαίνει όταν βρισκόμαστε στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συμβαίνει επίσης συχνά όταν καθόμαστε σταυροπόδι ή κοιμόμαστε με ένα χέρι διπλωμένο κάτω από το κεφάλι μας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει όταν ασκείται παρατεταμένη πίεση σε ένα νεύρο, όπως αναφέραμε προηγουμένως. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα υπάρχοντος τραυματισμού ή κάποιας άλλης υποκείμενης κατάστασης που περιλαμβάνει βλάβη στο νευρικό σύστημα, όπως νευρικό τραύμα, κήλη δίσκου, όγκο ή κάτι άλλο.

Πόσο διαρκεί η αίσθηση μυρμηγκιάσματος

Όταν πάσχετε από παραισθησία, το προσβεβλημένο άκρο μουδιάζει και γίνεται άκαμπτο, αλλά ταυτόχρονα μπορείτε να το κινήσετε. Αυτό αυξάνει την ευαισθησία της πληγείσας περιοχής όταν την στηρίζεται σε μια σκληρή ή μαλακή επιφάνεια  καθώς εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του προσβεβλημένου άκρου.

Η αίσθηση ενός μουδιασμένου άκρου συνήθως εξασθενεί αρκετά γρήγορα μόλις ανακουφιστεί η πίεση στο νεύρο που επηρεάστηκε, προκαλώντας την επαναφορά της κυκλοφορίας του αίματος στο σημείο. Για να συμβεί αυτό, μπορείτε απλά να μετακινήσετε το μούδιασμα  με την σωματική άσκηση, το τέντωμα ή το  μασάζ. Σταδιακά, το μυρμήγκιασμα θα μειωθεί έως ότου εξαφανιστεί.

Αυτές είναι μερικές πιθανές συνέπειες της παραισθησίας

Ωστόσο, λόγω των αισθήσεων που προκαλούνται από την παραισθησία, υπάρχουν κάποιες πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν. Μερικές από αυτές είναι:

 • Προβλήματα κυκλοφορίας αίματος
 • Υιοθέτηση ανώμαλων στάσεων κατά τον ύπνο, με αποτέλεσμα διάφορες διαταραχές λόγω κόπωσης ή έλλειψης ύπνου
 • Δυσκολία στο περπάτημα ή στην οδήγηση
 • Αυξημένος κίνδυνος πτώσης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι παραισθησίας

Μερικοί τύποι παραισθησίας είναι:

 • Παραισθησία του Buerger: αυτός είναι ένας τύπος παραισθησίας του δέρματος, που χαρακτηρίζεται από μυρμήγκιασμα, τσούξιμο ή αδυναμία και απώλεια αίσθησης στα πόδια, τα δάχτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών. Τα συμπτώματα αυτής της παραισθησίας μπορεί μερικές φορές να εκληφθούν ως αθηροσκλήρωση και άλλα είδη ασθενειών. Οι τυπικοί ασθενείς είναι στην πραγματικότητα νέοι, από 20 έως 24 ετών, που έχουν ανθυγιεινές συνήθειες.
 • Meralgia paresthetica: μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και κάψιμο στον εξωτερικό μηρό.

Όταν η παραισθησία γίνεται χρόνια

Εάν αυτή η παράξενη αίσθηση καρφιτσών και βελόνων συμβαίνει σε εσάς ή σε κάποιον που γνωρίζετε σε τακτική βάση, τότε ενδέχεται να αντιμετωπίζετε μια περίπτωση χρόνιας παραισθησίας. Αυτό είναι συνήθως σύμπτωμα μιας νευρολογικής νόσου ή τραυματικής νευρικής βλάβης. Μπορεί να προκληθεί από διαταραχές που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μπορεί να πρόκειται για εγκεφαλικό επεισόδιο, σκλήρυνση κατά πλάκας ή εγκεφαλίτιδα. Ένας όγκος ή αγγειακός τραυματισμός θα μπορούσε επίσης να είναι η αιτία αυτού του προβλήματος. Ορισμένα σύνδρομα, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μπορούν να βλάψουν τα περιφερικά νεύρα και να προκαλέσουν παραισθησία συνοδευόμενη από πόνο.

Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρού σας

Η διάγνωση, που γίνεται πάντα από έναν ειδικό, συνήθως συνίσταται σε μελέτη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, φυσική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με τον ασθενή, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις. Εάν η αιτία του καψίματος ή του κνησμού είναι παθολογική κατάσταση, είναι σημαντικό να το διατηρήσετε υπό έλεγχο.

Επομένως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν:

 • Υποφέρετε από ξαφνική παραισθησία ή αδυναμία.
 • Το μούδιασμα εξαπλώνεται προοδευτικά σε άλλα μέρη του σώματός σας.
 • Έχετε πρόβλημα με την αναπνοή.
 • Υποφέρετε από ακράτεια της ουροδόχου κύστης και / ή του εντέρου.
 • Νιώθετε μούδιασμα και στις δύο πλευρές του σώματός σας.
 • Χάνετε την αίσθηση στο πρόσωπο ή του κορμό σας.
 • Όλο το άκρο «κοιμάται» εντελώς.
 • Βιώνετε αλλοιωμένη συνειδησιακή κατάσταση.
 • Έχετε αλλαγές στην όραση.
 • Έχετε προβλήματα ομιλίας
 • Η παραισθησία εμφανίζεται μετά το χτύπημα του κεφαλιού, του λαιμού ή της πλάτης σας.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News