Enimerotiko.gr
Συνταγές Χωρίς κατηγορία

Σιμιγδαλένιος νηστίσιμος χαλβάς χωρίς λάδι και μόνο με 5 υλικά που γίνεται στη στιγμή

Με το όνομα χαλβάς χαρακτηρίζεται μια ποικιλία από διαφορετικά γλυκίσματα, τα οποία συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής (μέχρι και την Ινδία και το Πακιστάν).

Για ποικιλία στις γεύσεις ή σαν διακόσμηση, προστίθενται συνήθως διάφοροι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα, σταφίδες) και αρωματίζεται με μπαχαρικά (βανίλια, γαρύφαλλο, κανέλα, κάρδαμο, κρόκος), μέλι, κακάο ή σοκολάτα, ξύσμα ξινών φρούτων ή/και κομματάκια από αυτά, χυμούς φρούτων ή άλλα φυσικά αρωματικά παρασκευάσματα (ροδόνερο, αφεψήματα λουλουδιών).

Η ονομασία του χαλβά προέρχεται από την αραβική ρίζα που σημαίνει γλυκό

Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική ρίζα حلوى ή hulw (χαλβά), που σημαίνει γλυκό. Η προφορά της λέξης στις χώρες αυτές είναι περίπου ίδια, ωστόσο οι παραλλαγές ξεχωρίζουν από την όψη και την υφή. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς μπήκε στην Ελλάδα, πιθανολογείται ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα.

Απολαύστε χωρίς ενοχές τον νηστίσιμο χαλβά

Ο χαλβάς γλυκό τρώγεται σε περιόδους νηστείας, την Καθαρά Δευτέρα και φυσικά όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Υλικά για έναν πεντανόστιμο χαλβά

  • Νερό 1.5 λίτρο
  • Πορτοκάλι 150 γρ. φρέσκος χυμός
  • Ζάχαρη 370 γρ.
  • Σιμιγδάλι 250 γρ. χονδρό
  • Βανίλια 1
  • Κανέλα
  • Φιλέ Αμυγδάλου

Tips:

Προεραιτικά μπορείτε να βάλετε κουκουνάρια και μαύρες σταφίδες

Δείτε το βίντεο της συνταγής  για την παρασκευή του χαλβά

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News