road-trip-stis-ipa-organoste-to-sosta-43325
10:42

Road trip στις ΗΠΑ: Οργανώστε το σωστά

10:42
Χριστίνα Προφαντή

Οι περισσότεροι έχουμε γνωρίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις ταινίες και τις διάφορες σειρές που έχουμε δει στην τηλεόραση και στις πλατφόρμες streaming που ειδικά αυτές τις μέρες, που οι περισσότεροι από εμάς περνάμε σχεδόν όλο το χρόνο μας στο σπίτι, έχουν πάρει φωτιά. Όμως οι ΗΠΑ είναι πολύ περισσότερο από τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Αν σκεφτούμε ότι η έκταση της χώρας είναι υπερδιπλάσια από αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε μπορούμε να να αντιληφθούμε εύκολα ότι έχει και πάρα πολλά μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Και εάν αυτή την περίοδο ένα ταξίδι στην Αμερική δεν είναι εφικτό λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και στα ταξίδια, κανείς δεν μας απαγορεύει το να σχεδιάσουμε από τώρα το ταξίδι μας για να είμαστε έτοιμοι όταν και εάν βρούμε αυτή την ευκαιρία στο μέλλον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μην έχουν να προσφέρουν την πλούσια ιστορία των Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά είναι σίγουρο ότι στην εποχή μας αποτελούν πολιτιστικό σημείο αναφοράς.

Advertisement

Τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε ένα αξέχαστο ταξίδι στις ΗΠΑ; Οι ΗΠΑ προσφέρουν κάτι για όλους. Είτε θέλετε να κάνετε την γνωστή διαδρομή Route 66, όπου θα διασχίσετε σχεδόν όλη την χώρα απολαμβάνοντας τις αχανείς εκτάσεις, είτε θέλετε να μάθετε για την ιστορία των γηγενών Αμερικάνων, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν τρομερές εναλλαγές σκηνικών.

Πάρτε μαζί σας μόνο ότι πραγματικά χρειάζεστε

Κάντε μια λίστα με τα βασικά που θα χρειαστείτε στο ταξίδι. Μπορεί στο σπίτι σας να τα έχετε όλα τακτοποιημένα, όμως σε ένα ταξίδι, ειδικά σε άλλη χώρα, μπορεί να σας είναι δύσκολο να βρείτε κάτι πολύ απλό. Μην ξεχάσετε, φυσικά, το διαβατήριο, τα εισιτήρια, νερό, φαγητό, τα φάρμακά σας, φορτιστές, και άλλα προσωπικά αντικείμενα, τα οποία, επαναλαμβάνουμε, πρέπει να σας είναι απαραίτητα.

Advertisement

Φυσικά, θα έχετε πολλές ευκαιρίες να αγοράσετε πράγματα στον δρόμο. Ωστόσο, όπως θα ξέρετε ήδη, τα «τουριστικά» καταστήματα έχουν, πολλές φορές, «αλμυρές» τιμές, και δεν ξέρετε καν αν θα βρείτε από πού χρειάζεστε.

Advertisement

Μην ξεχνάτε ότι οι αποστάσεις στις ΗΠΑ είναι τεράστιες, και μπορεί να βρίσκεστε στο δρόμο για πολλές ώρες. Μερικές περιοχές είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες, ενώ μπορείτε να περάσετε ακόμα και από εντυπωσιακές ερήμους. Όταν οργανώνετε το ταξίδι, να έχετε το νου σας ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην συναντήσετε σταθμούς ανεφοδιασμού, βενζινάδικα και μίνι-μάρκετ για μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Γι’ αυτό πρέπει να έχετε υπολογίσει καλά ώστε να έχετε τα εντελώς βασικά, τουλάχιστον νερό, φαγητό και βενζίνη για το αυτοκίνητο.

Πριν φύγετε, να ενημερώσετε φίλους ή συγγενείς για το ταξίδι, με όσο το δυνατό πιο ακριβή σχεδιασμό και ημερομηνίες. Να ενημερώνετε τακτικά ότι είστε καλά και που βρίσκεστε, έστω με ένα απλό sms, για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις, και οι δικοί σας να ξέρουν που περίπου είστε.

Σωστός προγραμματισμός και σχεδιασμός

Advertisement

Μελετήστε τα μέρη που θέλετε να επισκεφτείτε. Ψάξτε στο ίντερνετ όχι μόνο που μπορείτε να πάτε, αλλά και αν στις συγκεκριμένες περιόδους θα είναι ανοιχτά τα αξιοθέατα. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος ήθελε να επισκεφτεί ένα μουσείο που ήταν κλειστό, να κάνει μια διαδρομή και να βρει ότι ο δρόμος είναι κλειστός, ή να απολαύσει μια εκδήλωση, η οποία έχει ακυρωθεί.

Φυσικά, ένα ζήτημα που υπάρχει σε κάθε ταξίδι είναι η ασφάλεια, τόσο μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας όσο και όσο είστε εκεί. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια ξένη χώρα, την οποία δεν γνωρίζετε. Οι φίλοι του road trip, ειδικά, θα πρέπει να οργανώνουν τη διαδρομή τους, να ψάχνουν καλά τους δρόμους, να έχουν εναλλακτικές διαδρομές για αντιμετώπιση οποιασδήποτε αλλαγής. Ένα gps θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση.

Αν είστε λάτρης του θεάτρου, δεν μπορεί να μην δείτε μερικές παραστάσεις στο Broadway της Νέας Υόρκης. Αν θέλετε να ζήσετε τη «Μέκκα» των τυχερών παιχνιδιών, και να έχετε μια ανεπανάληπτη εμπειρία, τι καλύτερο από το να περάσετε από το Λας Βέγκας και να απολαύσετε ένα παιχνίδι ρουλέτας. Μπορεί να είστε φυσιολάτρης και να θέλετε να επισκεφτείτε το πάρκο Yellowstone. Ή αν απλά θέλετε να θαυμάσετε τον Ειρηνικό Ωκεανό, η Καλιφόρνια και οι εκπληκτικές της παραλίες σας περιμένουν.

Ενοικίαση και ασφάλεια αυτοκινήτου

Advertisement

Η επιλογή αυτοκινήτου είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα όταν οργανώνετε road trip. Είναι από τις περιπτώσεις που το μέγεθος μετράει… Πρέπει να υπάρχει χώρος τόσο για εσάς και τους συνταξιδιώτες σας, όσο και για τις βαλίτσες και άλλα πράγματα που μπορεί να κουβαλάτε. Πρέπει να ξέρετε τι είδους αμάξι θέλετε. Τα μικρά αυτοκίνητα μπορεί να είναι πιο οικονομικά, αλλά αν είστε στριμωγμένοι δεν θα απολαύσετε το ταξίδι. Πρέπει, επίσης, να λάβετε υπόψη σας ότι σε τέτοιου είδους ταξίδια τα απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν είναι πολλά. Φροντίστε η «πλάτη» του οδηγού και του συνοδηγού να πέφτουν, ώστε, αν χρειαστεί να μπορέσετε να κοιμηθείτε για λίγο. Ή να βρείτε κάποιο γκάτζετ, όπως για παράδειγμα μια αιώρα αυτοκινήτου. Ειδικά αν έχετε αποφασίσει ότι θα κοιμηθείτε στο αυτοκίνητο, έστω για μία ή δύο βραδιές, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να νοικιάσετε ένα SUV ή ακόμα και βανάκι.

Θα πρέπει, επίσης, να δείτε και τι είδους ασφάλιση θα κάνετε στο αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε. Κάποιες εταιρείες, ειδικά στην Αμερική, προσφέρουν ειδικές ασφάλειες για road trips. Και, ανάλογα, με το πορτοφόλι σας, να δείτε τι μπορεί να καλύπτει η ασφάλειά σας. Κάντε καλή έρευνα στο ίντερνετ και αποφασίστε πόσα μπορείτε να δώσετε και τι θέλετε να καλύπτει η ασφάλειά σας.

Καλό ταξίδι!