tzef-mpezos-o-ploysioteros-ston-kosmo-paradidei-to-timoni-tis-amazon-63522
14:00

Τζεφ Μπέζος: O πλουσιότερος στον κόσμο παραδίδει το τιμόνι της Amazon

14:00
Newsroom

O Τζεφ Μπέζος της Amazon, o πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αρχίζει ένα νέο στάδιο στην καριέρα του.

Ο Τζεφ Μπέζος,ξεκινάει ένα νέο στάδιο στην καριέρα του αφού οικοδόμησε, ξεκινώντας από ένα μικρό online βιβλιoπωλείο, μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες του πλανήτη, την Amazon.

Advertisement

Στα 57 του, ο επιχειρηματίας θα αφήσει σήμερα τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον υπαρχηγό του, τον Άντι Τζάσι, για να αφιερωθεί σε άλλα σχέδια, αρχίζοντας με ένα ταξίδι στο Διάστημα στις 20 Ιουλίου.

Θα διατηρήσει ένα σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση, την οποία ίδρυσε πριν από μόλις 27 χρόνια, παραμένοντας εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της.

Advertisement

Μολονότι χαιρετίστηκε για τις πολυάριθμες καινοτομίες του, που σε μερικές περιπτώσεις ταρακούνησαν τομείς ολόκληρους της οικονομίας, κακολογήθηκε επίσης για ορισμένες εμπορικές πρακτικές, που συνέθλιβαν τον ανταγωνισμό ή για τη μεταχείριση που επεφύλασσε στους εργαζομένους του.

Advertisement

Είτε πρόκειται για πωλήσεις βιβλίων, για cloud υπηρεσίες είτε για παραδόσεις κατ’ οίκον, «ο Μπέζος είναι ένας ηγέτης που ενθαρρύνει την αλλαγή», λέει ο Ντάρελ Γουέστ του Κέντρου για την Τεχνολογική Καινοτομία του Brookings Institution.

«Έδωσε ώθηση σε πολυάριθμες υπηρεσίες που οι άνθρωποι θεωρούν πλέον δεδομένες, όπως το να κάνεις τα ψώνια σου online, να παραγγέλνεις κάτι και να σου το παραδίδουν την επομένη», παρατηρεί.

Η Amazon, η οποία δημιουργήθηκε στο γκαράζ του Τζεφ Μπέζος, ο οποίος συσκεύαζε ο ίδιος τα δέματα, αξίζει σήμερα περισσότερα από 1,7 τρισεκατομμύριο δολάρια στο Χρηματιστήριο και το 2020 είχε τζίρο 386 δισ. δολάρια. Πρόκειται για έναν όμιλο οι δραστηριότητες του οποίου κυμαίνονται από το ηλεκτρονικό εμπόριο μέχρι τις cloud υπηρεσίες, περνώντας από τα είδη παντοπωλείου, την τεχνητή νοημοσύνη και την παραγωγή ταινιών και σειρών.

Advertisement

Ο πλούτος της επιχείρησής του έφτιαξε και τον δικό του: Ακόμη και αφού παραχώρησε στην πρώην σύζυγό του ένα τμήμα των μετοχών μετά το διαζύγιό τους, ο Τζεφ Μπέζος «αξίζει» αυτή τη στιγμή περίπου 200 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Εγκαταλείπει τη διαχείριση σε καθημερινή βάση της εταιρείας του για να περάσει περισσότερο χρόνο με άλλα σχέδια, όπως η άλλη εταιρεία του, η Blue Origin, η οποία θα πραγματοποιήσει την πρώτη τουριστική πτήση της στο διάστημα στις 20 Ιουλίου με τον ίδιο μεταξύ των επιβατών. Ο επιχειρηματίας διαθέτει επίσης την εφημερίδα Washington Post και έχει δηλώσει πως θέλει να αφιερώσει το χρόνο και τα χρήματά του στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται πάντως πως ο Τζεφ Μπέζος φεύγει σε μια στιγμή που η Amazon, η οποία απασχολεί περισσότερους από 800.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ αφού η δραστηριότητά της αυξήθηκε κάθετα στη διάρκεια της πανδημίας, αντιμετωπίζει πολλές επικρίσεις από την πλευρά των υπερασπιστών των εργαζομένων ή των ρυθμιστικών αρχών.

Η Amazon προβάλλει το γεγονός ότι η επιχείρηση προσφέρει ελάχιστο ωρομίσθιο 15 δολαρίων και διάφορα πλεονεκτήματα, όμως οι επικριτές έχουν επανειλημμένα καταγγείλει μια εμμονή με την αποδοτικότητα, που υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει στο να αντιμετωπίζονται οι μισθωτοί σαν μηχανές.

Advertisement

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ