alexandros-nikola-dis-to-taekwondo-sta-3-oi-gamoi-oi-olympiades-ta-2-paidia-to-karkinoma-nut-kai-to-telos-2998
12:06

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Το Taekwondo στα 3, οι γάμοι, οι Ολυμπιάδες, τα 2 παιδιά, το καρκίνωμα Nut και το τέλος

12:06
Newsroom

Θλίψη «σκόρπισε» στο πανελλήνιο η είδηση πως έφυγε από τη ζωή ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης σε ηλικία μόλις 43 ετών μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή μέσα από κείμενο που είχε γράψει ο αθλητής πριν φύγει από τη ζωή και αναρτήθηκε στις σελίδες του στα social media.

Advertisement

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Η ενασχόληση με τον αθλητισμό από την παιδική του ηλικία και οι δύο γάμοι

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 17 Οκτωβρίου του 1979 και ο πατέρας του ήταν επίσης πρωταθλητής στο τάε κβον ντο. Σπούδασε Φυσική Αγωγή στο ΑΠΘ. Άρχισε το τάε κβον ντο το 1982, σε ηλικία τριών ετών και το επάγγελμά του ήταν πυροσβέστης. Ήταν παντρεμένος με την δημοσιογράφο Δώρα Τσαμπαζή και είχαν δύο παιδιά. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης είχε παντρευτεί δύο φορές.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, ο αθλητής που είχε ύψος 2 μέτρα, υπέστη κάταγμα στην κνημιαία ακρολοφία, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο χρόνια.

Advertisement

Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Advertisement

Επανήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στη διοργάνωση αυτή, αγωνίστηκε στην κατηγορία των +80 κιλών και έφθασε μέχρι τον τελικό, που έγινε στις 29 Αυγούστου του 2004. Στον τελικό ηττήθηκε από τον Νοτιοκορεάτη Μουν Ντάε-σανγκ με νοκ άουτ στον πρώτο γύρο, με αποτέλεσμα να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο.

Το 2008, στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Ρώμη και προηγήθηκε χρονικά κατά 3 μήνες των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των +87 κιλών στον τελικό με τον Γάλλο πρωταθλητή Πασκάλ Ζεντίλ.

Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Advertisement

Η επόμενη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο. Ο Νικολαΐδης στις 23 Αυγούστου του 2008 προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό (στην κατηγορία των +80 κιλών), όπου όμως γνώρισε και πάλι την ήττα στις λεπτομέρειες (5-4) από τον Νοτιοκορεάτη Τσα Ντονγκ-Μιν.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ήταν ο πρώτος αθλητής που μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Ο κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, αποκλείστηκε νωρίς και δεν διεκδίκησε μετάλλιο.

Advertisement

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Οι σημαντικές διακρίσεις στο αθλητισμό

Στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των +87 κιλών, χάνοντας στον ημιτελικό από τον Αζέρο Ταβαγκούλ Μπαϊράμοβ.

  • 2010 – Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – 3ος Χάλκινο μετάλλιο
  • 2009 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα – 5ος
  • 2008 – Ολυμπιακοί Αγώνες – 2ος Αργυρό μετάλλιο
  • 2008 – Ευρωπαϊκό πρωταθλημα – 1ος Χρυσό μετάλλιο
  • 2004 – Ολυμπιακοί Αγώνες – 2ος Αργυρό μετάλλιο
  • 2004 – Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα – 1ος Χρυσό μετάλλιο
  • 1998 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας- 3ος (Χάλκινο μετάλλιο)
  • 1998 – Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – 5ος
  • 1997 – Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων – 1ος (Χρυσό μετάλλιο)
  • 1997 – Μεσογειακοί Αγώνες – 2ος (Αργυρό μετάλλιο)
  • 1996 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων – 1ος Χρυσό μετάλλιο
  • 1996 – Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων – 1ος Χρυσό μετάλλιο

Να αναφέρουμε πως το Μάρτιο του 2019, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 και το Σεπτέμβριο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή εκπροσώπου του κόμματος.

Η σπάνια μορφή καρκίνου από την οποία έπασχε

Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, πάλεψε επί δυο χρόνια με μια εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου. Στην τελευταία συγκλονιστική ανάρτηση που ανέβηκε στο προφίλ του, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης «περιέγραφε» τον αγώνα που έδωσε με τον καρκίνο, ένα σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα nut.

Τι είναι το καρκίνωμα NUT

Το καρκίνωμα NUT είναι ένας επιθετικός τύπος καρκίνου που ορίζεται από την παρουσία μιας γενετικής αλλαγής που περιλαμβάνει ένα γονίδιο που ονομάζεται NUTM1. Αυτός ο όγκος μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε κατά μήκος της μέσης γραμμής του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του θώρακα, του μεσοθωρακίου, του πνεύμονα, της ρινικής κοιλότητας και των παραρρινίων κόλπων.

Η διάγνωση του NUT γίνεται συνήθως αφού αφαιρεθεί ένα μικρό δείγμα ιστού σε μια διαδικασία που ονομάζεται βιοψία. Η διάγνωση μπορεί επίσης να γίνει μετά την αφαίρεση ολόκληρου του όγκου σε μια διαδικασία που ονομάζεται εκτομή. Στη συνέχεια, ο ιστός αποστέλλεται σε έναν παθολόγο που τον εξετάζει στο μικροσκόπιο.

Η διάγνωση του NUT απαιτεί επιβεβαίωση μιας γενετικής αλλοίωσης που περιλαμβάνει το γονίδιο NUTM1. Η αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα το γονίδιο NUTM1 να συνδυάζεται με ένα άλλο γονίδιο (συνήθως BRD4 ή BRD3) για να σχηματίσει ένα νέο γονίδιο που ονομάζεται γονίδιο σύντηξης. Οι δοκιμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό αυτής της γενετικής αλλαγής περιλαμβάνουν υβριδισμός in situ φθορισμού (FISH), αλληλούχιση επόμενης γενιάς (NGS) ή αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (RT-PCR).

Οι παθολόγοι μπορεί να κάνουν μια άλλη εξέταση που ονομάζεται ανοσοϊστοχημεία για επιβεβαίωση της διάγνωσης. Όταν εκτελούνται, τα καρκινικά κύτταρα στο καρκίνωμα NUT είναι συνήθως θετικά για p40, p63 και κυτταροκερατίνες. Όταν εκτελούνται, τα καρκινικά κύτταρα είναι πάντα θετικά για πρωτεΐνη NUT.