spyros-gianniotis-oi-mathisiakes-dyskolies-i-diexodos-ston-athlitismo-to-olympiako-metallio-kai-to-parapono-97838
18:03

Σπύρος Γιαννιώτης: Οι μαθησιακές δυσκολίες, η διέξοδος στον αθλητισμό, το Ολυμπιακό μετάλλιο και το παράπονο

18:03
Newsroom

Ο Σπύρος Γιαννιώτης γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 19 Φεβρουαρίου 1980.Είναι ασημένιος ολυμπιονίκης στα 10 χιλιόμετρα κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Επίσης, παντρεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2012 την Ισμήνη Καλαντζή.

Advertisement

Advertisement

Οι μαθησιακές δυσκολίες και η διέξοδος στον αθλητισμό

Στο σχολείο στην Κέρκυρα όπου φοίτησε  αντιμετώπισε μαθησιακές δυσκολίες λόγω της δυσλεξίας που είχε μικρός. «Η δυσλεξία με πείσμωσε, αλλά δημιούργησε και διάφορα άλλα στον τρόπο που μεγάλωσα και την ψυχολογία μου που δεν αποβάλλονται εύκολα. Όσοι έχουν αντιμετωπίσει μαθησιακές δυσκολίες, καταλαβαίνουν τι εννοώ. Σε ό,τι είχε να κάνει με μάθηση, είχα βάλει ένα mental block, κάτι σαν ψυχολογικό τοίχο γιατί μου δημιουργούσε φόβο και άσχημα συναισθήματα. Ήθελα να είμαι καλός στο σχολείο, προσπαθούσα και συνέβαινε το αντίθετο. Βρήκα όμως διέξοδο με τον αθλητισμό, έβλεπα την πρόοδο να συμβαίνει και μου έδινε τη δύναμη να συνεχίσω. Οπότε ναι, η δυσλεξία σίγουρα με πείσμωσε στο αγωνιστικό κομμάτι, ωστόσο είναι και κάποια πράγματα που… ακόμη με κάνουν να παλεύω με τον εαυτό μου και θα παλεύω για πάντα. Είναι μία καθημερινή μάχη».

«Είχα ανάγκη να απολαύσω τις διακρίσεις μου»

Ο Σπύρος Γιαννιώτης ανήκει στον Ολυμπιακό και προπονητής του είναι ο Νίκος Γέμελος. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες είπε στο Esquire: «Ήθελα να απολαύσω με την καλή έννοια την πορεία και τις διακρίσεις μου και πλέον προσπαθώ να κάνω το επόμενο βήμα, είτε βοηθώντας ένα παιδί να ασχοληθεί είτε να συνεχίσει με τον αθλητισμό. Αυτό για μένα είναι κέρδος».

Advertisement

Η ενασχόληση με το κολύμπι

«Το ήξερα από μικρός ότι το κολύμπι ήταν το άθλημά μου, είχε αναφέρει στο Esquire. Με τραβούσε το νερό και χωρίς καμία υπεροψία, βαθιά μέσα μου ένιωθα ότι σε κάποια στιγμή θα πραγματοποιήσω τα όνειρά μου. Και ξέρεις, δεν ήμουν ο άνθρωπος που πήγαινε δεξιά κι αριστερά και έλεγε τι ήθελε να κάνει. Προτιμούσα να το δείχνω μέσα στην πισίνα, στην προπόνηση, στην πράξη».

Η πρώτη του ομάδα ήταν ο Ν.A.O.K. (Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας). Αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000.

Ήταν έβδομος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα το 2001. Το 2003 κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στα 4Χ200μ. ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Advertisement

Ήταν 5ος και 7ος ολυμπιονίκης (2004) της κολύμβησης, ο μοναδικός Έλληνας με τριπλή παρουσία σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων.

Στα 400μ. ελεύθερο κέρδισε ένα αργυρό μετάλλιο με 3:51.84 στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2005, στην Αλμερία. Στους ίδιους αγώνες κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 1.500μ. ελεύθερο, με επίδοση 15 λεπτά 24.84 και την τρίτη θέση στα 800 μέτρα ελεύθερο, αφού στον τελικό κάλυψε την απόσταση σε 8 λεπτά 03.60.

Toν Ιούλιο του 2006, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Βουδαπέστη κατετάγη στην όγδοη θέση του τελικού στα 400μ. ελεύθερο ανδρών με επίδοση 3:51.40, αρκετά πάνω από το πανελλήνιο ρεκόρ (3:48.67) που πέτυχε στον προκριματικό.

To 2011 κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα 10 χλμ σε ανοιχτό νερό και αναδείχθηκε Αθλητής της Χρονιάς από τον ΠΣΑΤ, βραβείο που κέρδισε και τις επόμενες χρονιές 2012 και 2013. Κατόπιν επιλέχθηκε από τη FINA ως υποψήφιος για κορυφαίος αθλητής στον κόσμο για το 2012 στην ανοιχτή θάλασσα.

Το παράπονο…

«Το παράπονο που έχω από τον εαυτό μου είναι πως ίσως θα έπρεπε καμιά φορά να λέω περισσότερα από όσα σκέφτομαι ή δε θα έπρεπε να λέω κάποια πράγματα που σκέφτομαι. Είναι οξύμωρο και αινιγματικό αυτό που λέω: Κάποια ίσως δε θα έπρεπε να τα αναφέρω, άσχετα αν είναι αλήθειες και κάποια άλλα θα έπρεπε να τα είχα αναφέρει. Λέω λίγα γιατί νομίζω ότι αυτά πρέπει να πω, αλλά συνειδητοποιώ εκ των υστέρων ότι καμιά φορά θα έπρεπε να λέω περισσότερα», είχε εξομολογηθεί στο Esquire.

Η παραίτηση από το ΔΣ της ΚΟΕ

Την παραίτησή του προς το Δ.Σ της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας έστειλε με επιστολή ο αργυρός Ολυμπιονίκης της μαραθώνιας κολύμβησης, Σπύρος Γιαννιώτης τον Ιούλιο του 2021.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης δεν θα συνεχίσει στο διοικητικό συμβούλιο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας, με δική του πρωτοβουλία. Ο αργυρός Ολυμπιονίκης της μαραθώνιας κολύμβησης με επιστολή του στο ΔΣ ανέφερε ότι παραιτείται από το συμβούλιο για προσωπικούς λόγους.

Ο Γιαννιώτης υπήρξε αντίπαλος του Κυριάκου Γιαννόπουλου για την προεδρία της ΚΟΕ, προεκλογικά. Ωστόσο, η εν λόγω επιστολή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο κορυφαίος Έλληνας κολυμβητής θα μείνει μακριά από την ομοσπονδία και πολύ περισσότερο από την κολύμβηση, την οποία υπηρετεί με συνέπεια και αγάπη. Στην κολυμβητική ομοσπονδία επεσήμαναν ότι οι σχέσεις τους με τον 41χρονο είναι καλές.