anatropi-eleythera-emvoliasmenoi-kai-anemvoliastoi-sta-odontiatreia-31841
16:38

Ανατροπή: Ελεύθερα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι στα οδοντιατρεία

16:38
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Οδοντιατρεία νέα μέτρα: Νέες διευκρινήσεις από το Υπουργείο Υγείας, με τις οποίες ξεκαθαρίζει την κατάσταση. Μέχρι πριν λίγες ώρες και σύμφωνα με τα νέα μέτρα που δημοσιεύτηκαν το περασμένο Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, οι εμβολιασμένοι έπρεπε να έχουν rapid test για την επίσκεψή τους σε οδοντιατρεία, ενώ για τους ανεμβολίαστους ήταν απαραίτητο το PCR test.

Οδοντιατρεία νέα μέτρα – Update: Ελεύθερα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι στα οδοντιατρεία

Το υπουργείο Υγείας με νέες διευκρινίσεις ξεκαθαρίζει την κατάσταση. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. που έλαβε ΦΕΚ Β΄ 4337/18.09.2021

Advertisement

Α. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

«Οι Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19.»

«Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση»

Advertisement

Από το συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση / πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Advertisement

Β. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ

Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στη δομή [οδοντιατρείο].

Η κατάσταση μέχρι πριν την ανακοίνωση

Αλλαγή δεδομένων στις επισκέψεις στον οδοντίατρο φέρνουν τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού, τα οποία επιβάλουν rapid test και σε εμβολιασμένους. Φωτιά οι τιμές για τους ανεμβολίαστους, που για μία απλή επίσκεψη θα ξεπεράσουν τα 100 ευρώ, αν συμπεριληφθεί και το κόστος του PCR test. Πλέον, κατά την είσοδό τους απαιτείται υποχρεωτικά η προσκόμιση αρνητικού rapid test 48 ωρών, όσον αφορά τους εμβολιασμένους ασθενείς και συνοδούς ή αρνητικό μοριακό τεστ PCR για τους ανεμβολίαστους.

Advertisement

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε, ότι το κόστος ενός PCR test μετά το πλαφόν που έχει ορίσει η κυβέρνηση, είναι τα 60 ευρώ. Αν προσθέσει κανείς και την αμοιβή του οδοντιάτρου, τότε μία επίσκεψη για ένα απλό σφράγισμα μπορεί να στοιχίσει πάνω από 100 ευρώ.

Επιπλέον, ανεξαρτήτως μορφής περιστατικού, οι συνοδοί καλούνται να έχουν κάνει rapid test αν είναι εμβολιασμένοι και μοριακό τεστ αν είναι ανεμβολίαστοι.

Οι αντιδράσεις οδοντιάτρων για τα νέα μέτρα:

Πολλές και έντονες οι αντιδράσεις των οδοντιάτρων, μετά από τις νέες οδηγίες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα τη Κυβερνήσεως για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ, από σήμερα (21.9.2021) όσοι θέλουν να επισκεφτούν οδοντίατρο και είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ, ενώ ακόμα και όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid test).

Ο Βασίλης Σταθόπουλος, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής μίλησε στην ΕΡΤ για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που ισχύουν από σήμερα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι οδοντίατροι είναι αγανακτισμένοι. «Δεν υπάρχουν αντιδράσεις, υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση. Γιατί δεν μπορείς σε ένα οδοντιατρείο το οποίο έχει γίνει “φρούριο” να το διαχειρίζεσαι όπως ένα άλλο μέρος στο οποίο συχνάζουν πολίτες χωρίς μάσκες. Οι οδηγίες προς τα μέλη μας είναι πάρα πολύ σαφείς. Δεν θα ταυτιστούν, για παράδειγμα, δύο ραντεβού».

Advertisement

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανησυχία στο κλάδο, εξαιτίας του έξτρα κόστους για τα τεστ από τους ασθενείς, σημείωσε: «Ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει την οδοντιατρική κουλτούρα που έχουν σε άλλες χώρες. Ο μέσος πολίτης θα δυσκολευτεί να σπεύσει σε μια μεγάλη θεραπεία λ.χ. δύο ετών με αυτές τις συνθήκες».