Enimerotiko.gr
Ελλάδα

«150 άτομα έψηναν και χόρευαν»: Καταγγελία Δημάρχου Λάρισας για οικισμό Ρομά με δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού

Αύξηση κρουσμάτων σε καταυλισμό Ρομά στη Λάρισα, μετά την ιχνηλάτηση των επαφών 32χρονου, που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να μπει σε καραντίνα οικισμός 5.000 ατόμων.

Αύξηση κρουσμάτων σε καταυλισμό Ρομά: Ήδη 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Συγκεκριμένα, σε καραντίνα τέθηκε αργά χθες το βράδυ οικισμός Ρομά στη Ν. Σμύρνη Λάρισας, μετά από την ύπαρξη 20 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Αύξηση κρουσμάτων σε καταυλισμό Ρομά: Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές

Η εκτίμηση, μάλιστα, του ιατρικού τιμ είναι ότι το 60% περίπου των δειγμάτων θα βγουν θετικά, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές και την Πολιτική Προστασία.

Αύξηση κρουσμάτων σε καταυλισμό Ρομά: 150 άτομα έψηναν και χόρευαν

Το φοβερό, ωστόσο, είναι ότι νωρίτερα, ο δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης, κατήγγειλε έξαλλος πως «σήμερα που πήγε το κλιμάκιο για την ιχνηλάτηση 150 άτομα έψηναν και χόρευαν»!

Τα δείγματα είναι αποτέλεσμα ιχνηλάτησης και αφορούν τις στενές επαφές ενός 32χρονου Ρομά που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Αύξηση κρουσμάτων σε καταυλισμό Ρομά: Φοβερός κίνδυνος επιδημικής έξαρσης

Στον συγκεκριμένο οικισμό ζουν περίπου 5.000 άνθρωποι και η κατάσταση που διαμορφώνεται δημιουργεί φόβους επιδημικής έξαρσης.

Η εξάπλωση του κορονοϊού, τουλάχιστον στον συγκεκριμένο οικισμό, είναι εκτεταμένη, ενώ η ιχνηλάτηση των επαφών που είχε ο 32χρονος, αποδεικνύει το υψηλότατο ποσοστό μετάδοσης του θανατηφόρου κορονοϊού.

Αύξηση κρουσμάτων σε καταυλισμό Ρομά: Επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια δήλωσε ο Απόστολος Καλογιάννης

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε ότι “επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια”, τονίζοντας “ότι τα δείγματα που πάρθηκαν από την συγκεκριμένη περιοχή, η οποία κινούνταν το κρούσμα που χθες προέκυψε στην πόλη από τον συμπολίτη Ρομά, είναι αυξημένα”.

Όπως είπε ο δήμαρχος Λαρισαίων «αυτό οδήγησε όλους και κυρίως την Πολιτική Προστασία να προχωρήσει σε καραντίνα ενός σημαντικού κομματιού της Νέας Σμύρνης». Επίσης αναφερόμενος στην πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η καραντίνα, ο κ. Καλογιάννης είπε ότι «μπορεί και να πλησιάζει τους 5.000 συμπολίτες μας».

«Θέλω να πω πως πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας Ρομά ότι οι φωνές μου ήταν για να αποφύγουμε αυτό. Δεν στάθηκε δυνατό όμως καθώς τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνταν όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το φαινόμενο» είπε καταλήγοντας ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Αύξηση κρουσμάτων σε καταυλισμό Ρομά: Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

«Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και πολλαπλασιαστή που προέκυψε από τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν μετά την ιχνηλάτιση του χθεσινού θετικού κρούσματος στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και το Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη αποφασίζεται:

Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης .

Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Αύξηση κρουσμάτων σε καταυλισμό Ρομά: Τουλάχιστον μέχρι 22 Απριλίου θα βρίσκεται ο οικισμός σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 22-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News