Enimerotiko.gr
Ελλάδα

200.000 τη μέρα: Η ελληνική εταιρία πρότυπο που λύνει το μεγαλύτερο πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Πρόβλημα του ΕΣΥ: Η πανδημία του κορωνοϊού είναι περίπλοκη. Είναι περίπλοκη και για τις συνέπειες της ασθένειας του COVID-19. Όμως, η πανδημία είναι περίπλοκη και για τη διαχείρισή της, αλλά και σε επίπεδο οικονομίας. Η κυβέρνηση στοχεύει μέσα στο επόμενο διάστημα να γίνει σταδιακή έξοδος από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει περιέλθει η χώρα. Επιπλέον, στοχεύει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πρόβλημα του ΕΣΥ: Χειρουργικές μάσκες

Γίνονται προσπάθειες προκειμένου να ξεκινήσει και στην Ελλάδα η κατασκευή χειρουργικών μασκών. Αυτό, προκειμένου να καλυφθεί η τεράστια έλλειψη που υπάρχει αναφορικά με αυτό το υλικό στα νοσοκομεία. Η προσπάθεια αυτή μάλιστα, έρχεται μάλλον ως επέκταση της αντίστοιχης προσπάθειας αναφορικά με την εν Ελλάδι παραγωγή αντισηπτικών.

Για την ακρίβεια, το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με ελληνικές βιοτεχνίες. Αυτό, προκειμένου αυτές να εμπλακούν στο εγχείρημα. Μάλιστα, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Και αν έπρεπε κανείς να μαντέψει ποιο είναι ένα ισχυρό φαβορί για να αναλάβει αυτή τη δουλειά, ψίθυροι στην αγοράς τονίζουν πως η Lariplast, βιοτεχνία από τη Λάρισα που δραστηριοποιείται στο χώρο των πλαστικών μιας χρήσεως, όχι απλά είναι πολύ κοντά στο να πάρει τη δουλειά αλλά έχει εγκαταστήσει ήδη και δυο μηχανές, οι οποίες θα παράγουν σε ημερήσια βάση περίπου 200.000 τεμάχια.

Πρόβλημα του ΕΣΥ: Ανασυγκρότησης της εγχώριας παραγωγής

Η μέθοδος οργάνωσης της όλης παραγωγικής διαδικασίας είναι πάντως, ένα μεγάλο ζήτημα που συζητιέται στην κυβέρνηση με την προμήθεια των πρώτων υλών να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Όπως τονίζουν σε ένα κομμάτι του Τύπου ανώνυμες πηγές: «Πρόκειται για ένα απαιτητικό project. Απαιτεί οργάνωση και χρηματοδότηση και είναι αρκετά πιο πολύπλοκο από την παραγωγή αντισηπτικών». Ταυτόχρονα, φαίνεται πως υπάρχει και μια περίπλοκη αδειοδοτική διαδικασία, που η κυβέρνηση καλείται να απλοποιήσει σχετικά άμεσα.

Αυτό ακριβώς άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση της παραγωγής αντισηπτικών. Εκεί όπου και μέσα σε μόλις 15 ημέρες, η γνωστή βιομηχανία σαπουνιών «Παπουτσάνης» εξασφάλισε τις απαραίτητες άδειες. Έτσι, έβαλε μπροστά τις μηχανές για την παραγωγή αντισηπτικών. Γενικότερα, η όλη κατάσταση με την πανδημία ωθεί μια λογική ανασυγκρότησης της εγχώριας παραγωγής, γύρω από την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Πρόβλημα του ΕΣΥ: Τι δηλώνει η Ελένη Κολιοπούλου

Όπως τονίζει η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, Ελένη Κολιοπούλου: «Απόλυτα αυτάρκης δεν μπορεί να είναι καμία χώρα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε, ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε τόσο πολύ εξαρτημένοι από τις εισαγωγές. ιστορία της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 έδειξε ότι όσες χώρες είχαν ισχυρή βιομηχανία βγήκαν γρηγορότερα και με λιγότερα τραύματα».

«Ο τιτάνιος αγώνας που δόθηκε για να εξασφαλίσουμε υγειονομικό υλικό από την Κίνα αποδεικνύει για μια ακόμη φορά γιατί πρέπει να ενδυναμώσει το τομέα της βιομηχανίας και μεταποίησης», προσθέτουν κυβερνητικές πηγές.

Φυσικά, υπάρχει και άλλο ένα στοιχείο που βαραίνει τις αποφάσεις των κυβερνώντων για ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας το επόμενο χρονικό διάστημα και αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η μείωση των εισαγωγών από το εξωτερικό είναι κομβικής σημασίας για τον έλεγχο του κορωνοϊού. Φαίνεται, πως τα αντισηπτικά και -όπως όλα δείχνουν- και οι χειρουργικές μάσκες θα είναι απλά η αρχή μιας ευρύτερης διαδικασίας.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News