Enimerotiko.gr
Ελλάδα

3 προϋποθέσεις για την άρση των μέτρων και το τέλος της καραντίνας χωρίς να εκτεθεί στον κορωνοϊό η Ελλάδα

Ηλίας Μόσιαλος: Πρόκειται για τον εκπρόσωπο της Ελλάδας για την πανδημία στους διεθνείς οργανισμούς. Ο κ. Μόσιαλος είναι (σ.σ. για όσους δεν γνωρίζουν) καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics. Ο γνωστός επιστήμονας επιχείρησε για άλλη μία φορά να φωτίσει με τις γνώσεις του, το θολό τοπίο γύρω από την πανδημία. Μάλιστα, το έπραξε μέσα από προσωπικό λογαριασμό του στα social media. Αναλυτικότερα:

Ηλίας Μόσιαλος: Τι ανέφερε αρχικά στην ανάρτησή του στο Facebook

«H συζήτηση για την επόμενη ημέρα θα έχει νόημα μόνο αν διατηρήσουμε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα. Αν δεν τηρήσουμε με ευλαβικό τρόπο τα μέτρα της φυσικής απόστασης (αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει θέμα με μια βόλτα η με άσκηση σε ανοιχτό χώρο καθημερινά με την προϋπόθεση βέβαια ότι τηρούμε αυστηρά τους κανόνες) και αυξηθούν κατά πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ τότε δεν θα μιλάμε για ελεγχόμενη και προσεκτικά προετοιμασμένη επιστροφή σε μερική κανονικότητα αλλά για διαχείρηση μιας πολύ έντονης κρίσης.

Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία δεν σκέφτονται την επόμενη ημέρα. Διαχειρίζονται ένα πολύ δύσκολο παρόν. Εμείς κινηθήκαμε νωρίς και πολύ πριν από άλλους το Φεβρουάριο και έχουμε απτά αποτελέσματα. Πρέπει επομένως να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τις επόμενες φάσεις. Για μια κυβέρνηση είναι πολιτικά δύσκολο να παίρνει μέτρα περιορισμού όταν άλλες κυβερνήσεις δεν το έχουν κάνει. Αλλά τεχνικά δεν είναι δύσκολο».

Ηλίας Μόσιαλος: Τι επισημαίνει στη συνέχεια στην ανάρτησή του στο Facebook

«Εγώ επέμενα από τον Ιανουάριο για τη λήψη μέτρων και είχα συναίσθηση των πολιτικών δυσκολιών, των κοινωνικών αντιδράσεων και των αντιρρήσεων σε διεθνές επίπεδο. Πράξαμε όμως το σωστό. Ενώ όμως είναι τεχνικά πιο εύκολο να παίρνεις μέτρα περιορισμού είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αποκλιμακώνεις σταδιακά και αυτό πρέπει να γίνει εξαιρετικά προσεκτικά».

Ηλίας Μόσιαλος: Τι τονίζει στο τέλος της ανάρτησής του στο Facebook

«Τα στοιχεία που έχουμε τώρα αντανακλούν την εξέλιξη της διασποράς της νόσου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Επομένως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να διαπιστώσουμε τη διάρκεια της απόδοσης των μέτρων. Η περίοδος του Πάσχα θα είναι καθοριστική και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε.

Άνοιξα το θέμα της επόμενης ημέρας με το άρθρο μου στα Νέα το προηγούμενο Σάββατο και επίσης κατέθεσα σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση. Αλλά τώρα πρέπει να προσέξουμε πολύ. Δεν θα υπάρξει επαναφορά σε μερική κανονικότητα αν δεν διαφυλάξουμε ότι πετύχαμε μέχρι σήμερα».

Ηλίας Μόσιαλος: Οι τρεις παράμετροι που θα παίξουν ρόλο στη χρονική επιλογή των αποφάσεων της κυβέρνησης για την πανδημία

– Ο ένας είναι βέβαια η άνοδος της θερμοκρασίας και το αν και κατά πόσο αυτή αποδυναμώνει την μεταδοτική ικανότητα του ιού.

– Ο άλλος τα τεστ αντισωμάτων, που έως τις αρχές Μαΐου ευελπιστεί να έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Υγείας και θα διαγνώσκουν ποιοι έχουν μολυνθεί και νίκησαν τον ιό. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμα επίσημα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι οργανισμοί αυτοί είναι εξαιρετικά δύσκολο να νοσήσουν ξανά.

– Και ο τρίτος φυσικά η πρόοδος στην έρευνα κάποιου αποτελεσματικού κοκτέιλ φαρμάκων, που θα επιστρέψει στο ιατρικό προσωπικό να κρατούν στη ζωή τα βαριά περιστατικά. Ήδη η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης βρίσκεται ένα βήμα απ’ το να κάνει σε διεθνές επίπεδο πολύ σημαντικές ανακοινώσεις επ’ αυτού.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News