3000-thanatoi-mechri-ta-christoygenna-amp-8211-katholiko-lockdown-an-den-apodosoyn-ta-metra-102363
17:02

«3000 θάνατοι μέχρι τα Χριστούγεννα» – «Καθολικό Lockdown, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα»

17:02
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Για τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα και την πορεία της πανδημίας στην χώρα μίλησε ο Νίκος Τζανάκης.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ανέφερε ότι τα νέα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, με τον περιορισμό στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων που συμβάλλουν στην διασπορά του ιού, αλλά και με το μέτρο για το ωράριο στο λιανεμπόριο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Advertisement

«Καθολικό Lockdown, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα»

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα μέτρα θα αποδώσουν και θα ανακόψουν την πορεία της πανδημίας.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τζανάκης, «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown».

Advertisement

Advertisement

Χειρότερη η κατάσταση για την Αθήνα στο άμεσο μέλλον – Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα 

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε ότι περιμένουμε να δούμε αποκλιμάκωση από τον Δεκέμβρη αλλά πρέπει και μετά να συνεχίσουν να ισχύουν και να τηρούμε τα μέτρα, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα επειδή θα είναι γιορτές.

Σημείωσε ακόμα ότι στην Θεσσαλονίκη είμαστε σε φάση κορύφωσης και σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη αναμένεται αρχή αποκλιμάκωσης από το τέλος της αυτής εβδομάδας. Τόνισε ότι το πρόβλημα θα είναι στα νοσοκομεία αναφέροντας ότι χθες το βράδυ στην Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ – covid.

Για την Αθήνα είπε ότι η εικόνα θα γίνει χειρότερα στο άμεσο μέλλον, με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τις επόμενες ημέρες στα 2.300 την ημέρα. Ο κ. Σαρηγιάννης, τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Advertisement

«Περιμένω 3000 θανάτους μέχρι τα Χριστούγεννα»

Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Δευτέρας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας σχολίασε εκτενώς την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και την γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας. «Δεν είμαι από τους τρομολάγνους, απλά μαθηματικά κάνω και όταν οι γιατροί κάνουν μαθηματικά είναι ένα πρόβλημα και έχει πολύ μεγάλη επισφάλεια», δήλωσε.

Ο ίδιος σχολίασε τη δήλωση του για 3000 θανάτους την ημέρα, ενώ ανέφερε και ένα καλό νέο. «Μέσα στο κακό νέο μπορεί να υπάρχει και ένα καλό νέο με αυτό που βλέπω κάθε μέρα στην περιοχή μας, είναι μια βίαιη ανοσοποίηση. Δηλαδή οι άνθρωποι μολύνονται ταχύτητα και οι οικογένειες είναι όλες θετικές», ανέφερε.

«Θα μολυνθούμε οι περισσότεροι από ότι φαίνεται. Είναι πολύ μεταδοτικός ο ιός τώρα και σε ένα σπίτι που είναι με τη ζεστή ελληνική οικογένεια 6 -7 ‘άνθρωποι σε μικρά διαμερίσματα το κολλάνε όλοι. Οι εμβολιασμένοι το περνάνε πιο ήπια», υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. «Τα νοσοκομεία γεμίζουν από τους ανθρώπους που είναι 50 χρονών και πάνω», συμπλήρωσε.

«Οικογένειες που νοσούν και πεθαίνουν είναι σύνηθες. Το αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

Advertisement

«Σε αυτή τη φάση μελετάμε γιατί μερικοί άνθρωποι κάνουν βαθιά νόσο. Έχουμε μερικές ενδείξεις η  ηλικία, ο αρρύθμιστος διαβήτης», σχολίασε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη νόσο των εμβολιασμένων πολιτών.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σημείωσε πως «το ξέραμε πάντα για τα εμβόλια δεν έχουν επιτυχία 100%, δυστυχώς η επιτυχία φτάνει στο 70 – 80%».

«Είμαστε στο τέταρτο κύμα που ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου, σύρθηκε για αρκετό καιρό χαμηλά και έκανε μια έξαρση στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Βλέποντας τα δεδομένα σίγα σιγά έχει μια ανοδική τάση στη νότια Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Γουργουλιάνης με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που μελετάει.

Δείτε το βίντεο