9-entyposiaka-ktiria-tis-palias-athinas-poy-gkremistikan-gia-na-ginoyn-polykatoikies-71042
09:23

9 εντυπωσιακά κτίρια της παλιάς Αθήνας που γκρεμίστηκαν για να γίνουν πολυκατοικίες

09:23
Newsroom

Θρυλικά κτίρια – Αθήνα: Πρόκειται για εννέα κτίρια, τα οποία στις μέρες τους υπήρξαν υποδείγματα. Άλλα ξεχώριζαν για τον ιδιαίτερο τρόπο κτισίματος, το οποίο ήθελαν να προσδώσουν σε αυτά, οι αρχιτέκτονες και οι ιδιοκτήτες τους. Άλλα ξεχώριζαν για το μέγεθός τους. Το βέβαιο είναι πως στην εποχή τους ήταν μοναδικά.

Αθήνα: Ακολουθούν εννέα θρυλικά κτίρια της πρωτεύουσας της Ελλάδας, τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα

Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας: Βρισκόταν στη Πλατεία Κοτζιά. Το μόνο που υπάρχει πλέον στη θέση του είναι η προτομή του Κώστα Κοτζιά, του άλλοτε δημάρχου της πόλης των Αθηνών.

Advertisement

Μέγαρο Νεγρεπόντη: Το κτίριο βρισκόταν στη Λεωφόρο Αμαλίας 2 – 4 και Όθωνος. Πλέον, το μόνο που απέμεινε στη συγκεκριμένη περιοχή είναι η διατηρητέα οικία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Advertisement

Advertisement

Βίλα Μαργαρίτα: Βρισκόταν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και λεωφόρο Μεσογείων. Στη θέση που βρίσκεται πλέον ένα εννιαώροφο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας.

Ξενοδοχείο Ακταίον: Βρισκόταν στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 9, στον Πειραιά. Στην εποχή του ήταν χάρμα οφθαλμών. Σήμερα, στη θέση του δεσπόζει το ιδιωτικό νοσοκομείο Metropolitan.

Advertisement

Μέγαρο Παπούδωφ: Βρισκόταν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 1 και Πανεπιστημίου. Στη σημερινή θέση του μεγάρου δεσπόζουν τα γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

Μέγαρο Πεσμαζόγλου: Βρισκόταν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 4. Στη θέση του ξακουστού μεγάρου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Advertisement

Μέγαρο κοντέσας Τζένης Θεοτόκη: Βρισκόταν στην οδό Σωκράτους 67, ενώ χτίστηκε το 1844. Εκεί, έζησε η Τζέιν Ελίζαμπεθ Ντίγκμπι, γνωστή αργότερα ως Τζένη Θεοτόκη. Η συγκεκριμένη υπήρξε Αγγλίδα αριστοκράτισσα.

Μέγαρο Παύλου Καλλιγά: Βρισκόταν στην Καραγιώργη Σερβίας 4 και χτίστηκε 1842. Πλέον στη θέση του υπάρχει ένα πολυόροφο κτίριο, με πολλά γραφεία.

Μέγαρο οδού Φιλελλήνων: Βρισκόταν στη Φιλελλήνων 25 και Σιμωνίδου και χτίστηκε το 1886. Στα χρόνια του αποτέλεσε πρότυπο για όλο τον κόσμο. Η ακριβής χρονολογία κατεδάφισης παραμένει άγνωστη. Σήμερα, στη θέση του υπάρχει ένα κτίριο με πολλούς ορόφους στο οποίο στεγάζονται γραφεία.