adiavoito-egkyos-kataggellei-oti-tin-edioxan-apo-to-ippokrateio-giati-teleione-i-efimeria-kai-echase-to-moro-17656
10:47

Αδιαvόητο: Έγκυος καταγγέλλει ότι την έδιωξαν από το Ιπποκράτειο γιατί τελείωνε η εφημερία και έχασε το μωρό

10:47
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Έγκυος καταγγέλλει ότι την έδιωξαν από νοσοκομείο γιατί δεν εφημέρευε και έχασε το παιδί της

Λίγες μέρες μετά τον θάνατο του 49χρονου που ξεψύχησε έξω από τον «Άγιο Ανδρέα» της Πάτρας επειδή τον έδιωξαν χωρίς να τον περιθάλψουν, ένα νέο περιστατικό σε νοσοκομείο της χώρας έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Advertisement

Ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει ότι η ετοιμόγεννη έγκυος γυναίκα χρειάστηκε να πάει στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, αλλά εκεί δεν την κράτησαν. Αντίθετα, της είπαν να πάει αλλού γιατί τελείωνε η εφημερία! Η γυναίκα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημέρευε, αλλά εκεί, σύμφωνα με την καταγγελία, δεν την υπέβαλλαν σε επείγουσα καισαρική, με αποτέλεσμα να υποστεί επιπλοκές και να χάσει το παιδί της.

Το ζευγάρι υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Το ζευγάρι υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητώντας την ποινική δίωξη των γιατρών που επιλήφθηκαν του περιστατικού και στα δύο νοσοκομεία.

Advertisement

Όλα έγιναν στις 26 Φεβρουαρίου 2022, όταν η γυναίκα, η οποία ήταν σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, διανύοντας της 39η εβδομάδα της κύησης της, μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το σύζυγό της στο εφημερεύον νοσοκομείο «Ιπποκράτειο». Όπως περιγράφεται στη μήνυση, είχε αφόρητους πόνους και συσπάσεις στη μήτρα, με αίμα, ενώ ήταν ασυμπτωματική ασθενής με Covid -19 και εμβολιασμένη με δύο δόσεις.

Advertisement

«Να φύγετε, να πάτε αλλού!»

«Στο Ιπποκράτειο φτάσαμε περίπου στις 7.00 το πρωί και συγκεκριμένα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου παρότι δήλωσα την κρισιμότητα της κατάστασης μου, μόλις περί τις 7.20 επελήφθη της κατάστασης μου κάποια ιατρός ή ειδικευόμενη ιατρός η οποία διενήργησε υπερηχογράφημα και υποτίθεται καρδιοτοκογράφημα! Έκπληκτη άκουσα ότι επειδή σε μισή ώρα έληγε η εφημερία του νοσοκομείου, αρνούντο να μου κάνουν εισαγωγή και να με υποβάλουν σε άμεση διαδικασία να γεννήσω, ακόμη και με καισαρική τομή, αφού ήδη δίδοντας το ιστορικό μου, τους είπα ότι έχω γεννήσει άλλες δύο φορές υγιέστατα παιδιά, πάλι με καισαρική τομή.

Με έδιωξαν λοιπόν περί τις 7.30 π.μ. από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο, λέγοντας μου να πάω στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο στις 8.00 π.μ. άρχιζε τη δική του εφημερία. Μάλιστα δε, όπως αναφέρω, μου αρνήθηκαν και τη μεταφορά μου με ασθενοφόρο παρότι ήμουν σε οικτρή κατάσταση από τους πόνους και το αίμα» αναφέρει η καταγγέλλουσα στη μήνυση της.

Έγκυος καταγγέλλει ότι την έδιωξαν από νοσοκομείο γιατί δεν εφημέρευε και έχασε το παιδί της

«Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με εισήγαγαν αρχικώς περί τις 8.40 π.μ., αντί σε γυναικολογική κλινική για να γεννήσω, σε Covid -19 κλινική στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και μια ώρα μετά, ήτοι στις 9.40 π.μ., της ίδιας ημέρας, με εισήγαγαν στη μαιευτική κλινική για επείγουσα, άμεση χειρουργική επέμβαση καισαρικής τομής, όπου και τελικώς μια ώρα μετά, ήτοι στις 10.30 π.μ. γέννησα με καισαρική τομή ένα άσφυγμο, άρρεν, ώριμο νεογνό υπό ισχιακή προβολή, έχοντας ήδη υποστεί εκ της εγκληματικής αρνήσεως, αλλά και της καθυστερήσεως των δύο νοσοκομείων, αποκόλληση πλακούντα και ρήξη μήτρας» συμπληρώνει η μητέρα.

Advertisement

Το νεογνό διασωληνώθηκε άμεσα με ισχαιμική υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και έκτοτε μέχρι το θάνατο του- την 21 Ιουνίου 2022– παρέμεινε νοσηλευόμενο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Η μητέρα νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση, λόγω αποκόλλησης του πλακούντα και ρήξης της μήτρας, για οκτώ ημέρες, από τις 26 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Μαρτίου 2022.

Όπως αναγράφεται στη μήνυση, σύμφωνα με βεβαίωση του ιδιώτη γυναικολόγου – μαιευτήρα ο οποίος παρακολουθούσε τη γυναίκα, το έμβρυο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα.

Advertisement

Καθυστέρηση 3,5 ωρών

Οι γονείς επισημαίνουν ότι από τις 7.00 π.μ. μέχρι και τις 10.30 π.μ. που έγινε η καισαρική τομή, χάθηκαν τρεισήμισι υπερπολύτιμες ώρες για την υγεία του εμβρύου και της εγκυμονούσας.

Παράλληλα, δεν καταλογίζουν καμία ευθύνη στους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του «Παπαγεωργίου», όπου οδηγήθηκε διασωληνωμένο το βρέφος και παρά τις επίπονες προσπάθειες της διευθύντριας και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δεν κατέστη δυνατό να επανορθωθεί η κατάσταση.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Χαράλαμπος Αποστολίδης δήλωσε στο GRTimes ότι: «Δυστυχώς και αυτή η υπόθεση είναι ίδια και απαράλλαχτη με αυτή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», της Πάτρας. Ενώ σε ετοιμόγεννη γυναίκα διαπίστωσαν αιμορραγία, την έδιωξαν από το νοσοκομείο γιατί σε μισή ώρα έληγε η εφημερία τους, αντί να την οδηγήσουν εσπευσμένα σε γέννα, με καισαρική τομή. Η καθυστέρηση τριών ωρών είχε σαν αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα παιδί με υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και τελικά να αποβιώσει, η δε ίδια να κινδυνεύσει σοβαρά. Τέτοιου είδους εγκληματικές αμέλειες πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, η ετοιμόγεννη γυναίκα χρειάστηκε να πάει στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, αλλά εκεί την έδιωξαν και της είπαν να πάει αλλού γιατί τελείωνε η εφημερία.

Η γυναίκα πήγε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημέρευε, δεν την υπέβαλλαν σε επείγουσα καισαρική τομή, με αποτέλεσμα να υποστεί επιπλοκές και να χαθεί η ζωή του παιδιού της. Ο δικηγόρος της οικογένειας, Χαράλαμπος Αποστολίδης, μίλησε στο newsit.gr και περιέγραψε τι ακριβώς συνέβη.

Τι δηλώνει ο δικηγόρος της εγκύου που έχασε το παιδί της επειδή την έδιωξαν από το Ιπποκράτειο

«Η γυναίκα έφτασε στο Ιπποκράτειο περίπου στις 07.00 το πρωί, με αφόρητους πόνους στη μήτρα, ενώ βρισκόταν στην 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εκεί της έκαναν έναν υπέρηχο και ένα υποτιθέμενο καρδιοτοκογράφημα το οποίο ήταν λειψό, δηλαδή έχει μόνο την γραμμή του καρδιογραφήματος που και από εκεί καταλαβαίνεις ότι το μωρό δεν πάει καλά.

Τοκογράφημα, δηλαδή οι συσπάσεις της μήτρας δεν φαίνονται, έχει μια μαύρη μουτζούρα. Το μηχάνημα δεν λειτουργούσε; Αλλοιώθηκε το έγγραφο μετά; Δεν ξέρω το μπορεί να έγινε. Τότε της είπαν, “μας συγχωρείτε φύγετε να πάτε αλλού γιατί στις 8 κλείνει η εφημερία μας, να πάτε να σας νοσηλεύσουν στο Παπαγεωργίου”.

Το Παπαγεωργίου απέχει μισή ώρα τουλάχιστον, στην καλύτερη περίπτωση, από το νοσοκομείο που βρισκόταν και μάλιστα χωρίς ασθενοφόρο και χωρίς τα συνοδευτικά έγγραφα».

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο κ. Αποστολίδης, «πήγε στο Παπαγεωργίου, στην αρχή την έβαλαν σε κλινική COVID-19, άργησαν μέχρι να την βάλουν στην γυναικολογική κλινική και τελικά κατά τις 10:30 με 11 της έκαναν την καισαρική. Το νεογνό το οποίο είχε ισχιακή προβολή. Αυτό έπρεπε να το δουν στον υπέρηχο στο Ιπποκράτειο. Πέραν του ότι υπήρξε αποκόλληση πλακούντα και ρήξη της μήτρας της εγκύου, βγήκε ένα με ισχαιμική υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια. Διασωληνώθηκε και παρέμεινε περίπου 3 μήνες στην εντατική του Παπαγεωργίου, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών εκεί, το παιδί έφυγε από τη ζωή».

Η μητέρα και ο πατέρας του παιδιού έχουν καταθέσει μήνυση, σύμφωνα με τον δικηγόρο και έχει ξεκινήσει ήδη η προανάκριση. «Ο εισαγγελέας ενέκρινε την διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής, για να αποδειχθεί δηλαδή ότι το παιδί πέθανε από υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και από άλλες βλάβες, οι οποίες προήλθαν από την καθυστέρηση».

«Η μητέρα είναι σε κακή κατάσταση, πριν δύο εβδομάδες έθαψε το παιδί της» καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.

Εξώφυλλο: Φωτογραφία Αρχείου