agion-oros-parateinetai-eos-tis-10-5-i-anastoli-ton-episkepseon-96709
14:41

Άγιον Όρος : Παρατείνεται έως τις 10/5 η αναστολή των επισκέψεων

14:41
Newsroom

Άγιον Όρος: Με απόφαση του αναπληρωτή διοικητή του Αγίου Όρους παρατείνεται έως και τις 10 Μαΐου 2021 η αναστολή όλων των προσκυνηματικών επισκέψεων. Επίσης, επιβάλλεται η διενέργεια προληπτικών ελέγχων στα λιμάνια εισόδου του Αγίου Όρους σε οποιονδήποτε επιθυμεί να εισέλθει στον Ιερό Τόπο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, που υπογράφει ο αναπληρωτής διοικητής στο Άγιον Όρος, Αρίστος Κασμίρογλου, «θα συνεχιστεί μέχρι νεοτέρας και η διενέργεια προληπτικών ελέγχων μέσω rapid test στα λιμάνια εισόδου του Αγίου Όρους, Ουρανούπολης, Ιερισσού και Τρυπητής πριν από την επιβίβασή τους στα πλοία των δρομολογίων ή σε οποιοδήποτε άλλο πλωτό μέσο, στους μοναχούς, τους κρατικούς υπαλλήλους, τους εργαζομένους στις Ιερές και Σεβάσμιες μονές.

Advertisement

Άγιον Όρος Τουρισμός

Η είσοδος σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος ή εμφάνισης συμπτωμάτων της νόσου θα απαγορεύεται, εξαιρουμένων των οικιστών της Αθωνικής Πολιτείας.

Advertisement

Η πραγματοποίηση της εξέτασης θα γίνεται από γιατρούς σε χώρους προσιτούς κοντά στο Γραφείο Προσκυνητών, η δε άφιξη σε σχέση με τα δρομολόγια θα πρέπει να γίνεται εγκαίρως για την ύπαρξη κατάλληλου και ευθέτου χρόνου».

Advertisement

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί στο Άγιον Όρος από τον Μάρτιο

Άγιον Όρος

Σε ομάδες των έξι ατόμων, στη βάση συντεταγμένης διαδικασίας, οι μοναχοί του Αγίου Ορους, πάρα το τσουχτερό κρύο και τη βροχή, καταφθάνουν από κάθε γωνιά του Αθω στο Κέντρο Υγείας στις Καρυές του Αγίου Ορους για να εμβολιαστούν. Οι συνθήκες πρόσβασης στο μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο της μοναστικής πολιτείας δεν είναι εύκολες, λόγω του δύσβατου ανάγλυφου και των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Μολαταύτα, «το ενδιαφέρον των μοναχών να κάνουν το εμβόλιο είναι μεγάλο», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας των Καρυών, Κωνσταντίνος Δοκουσλής. «Πάμε καλά, έως τώρα έχουμε κάνει και τις 120 δόσεις που πήραμε, και μέσα στον Μάιο πιστεύω ότι θα έχουμε εμβολιάσει περισσότερα από πεντακόσια άτομα», προσθέτει. Τα μοναστήρια έχουν καταρτίσει λίστες με μοναχούς προς εμβολιασμό, οι οποίοι μεταβαίνουν από κάθε γωνιά της χερσονήσου του Αθω, όπου βρίσκεται το Άγιον Όρος, στις Καρυές σε προγραμματισμένο ραντεβού.

Advertisement

Σε μια μεταφυσική κοινωνία, όπως αυτή  από το Άγιον Όρος, όπου τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα δύσκολα γίνονται αποδεκτά, η ανταπόκριση στην κιβωτό του ορθόδοξου μοναχισμού καταγράφεται με θετικό πρόσημο. Μια μερίδα καλογέρων σε μοναστήρια, σκήτες, κελιά αντιμετωπίζει με καχυποψία τον εμβολιασμό, εξακολουθεί να μην πιστεύει στη ύπαρξη του κορωνοϊού και κάποιοι τα θεωρούν όλα αυτά «διαβόλου έργο». Μερίδα νεοζηλωτών πρωτοστατεί στην άρνηση εμβολιασμού.

Άγιον Όρος εμβολιασμοί

Ομως οι ψύχραιμες φωνές, που θεωρούν την επιστήμη δώρο Θεού, δείχνουν να βρίσκουν απήχηση, κρίνοντας από την προσέλευση για το εμβόλιο και την όλη προσέγγιση της πανδημίας στο Άγιον Όρος . Μία εξ αυτών, του ηγουμένου της νόμιμης Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου, είχε πει στο Facebook: «Και αν αποδίδουμε στον διάβολο τα ιατροφαρμακευτικά επιτεύγματα –δηλαδή τη φώτιση που δίνει ο Θεός στον νου του ανθρώπου για την ανεύρεση ιαματικών μεθόδων–, μάλλον διαπράττουμε βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος. Ο κορωνοϊός είναι πραγματικός όπως και οι επιπτώσεις του. Στη ζωή του χριστιανισμού δεν χωράει η κακώς νοούμενη φαντασία, που δημιουργεί ψευδείς ειδήσεις και πλαστές πραγματικότητες. Εμπρός λοιπόν, ας πετάξουμε τα λέπια από τα πνευματικά μας μάτια ώστε να καθαρίσει ο νους μας και να μην αφήνουμε να βρίσκεται σε απόγνωση και διχασμό από τα κηρύγματα του διαβόλου και των οργάνων του. Ας πράξουμε, λοιπόν, το σωστό με εμπιστοσύνη στον Θεό…».

Advertisement