Enimerotiko.gr

Ελληνική Αστυνομία: Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου

Tags:

Απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συγκεντρώσεις στη χώρα από την Ελληνική Αστυνομία, μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, με απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας, η ΕΛ.ΑΣ απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις από σήμερα 26 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί έως και την 1η Φεβρουαρίου την ίδια ώρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα.

Απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συγκεντρώσεις: Τσουχτερά τα πρόστιμα στους παραβάτες

Στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα των 5.000 και των 3.000 ευρώ για τους διοργανωτές και των 300 ευρώ για όσους συμμετέχουν.

Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

Η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19.
Ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορονοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων.
Η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συγκεντρώσεις: Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε όλους, καθώς δεν είχε διαρρεύσει η πρόθεση αυτή της ΕΛ.ΑΣ και όπως είναι λογικό προκαλεί μεγάλα ερωτήματα. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που δεν υπήρχε προγραμματισμένη κάποια μεγάλη συγκέντρωση.

Στο μεταξύ, χάθηκε η μπάλα με την απαγόρευση συναθροίσεων που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ, καθώς όλοι ψάχνουν να την ερμηνεύσουν.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας περί απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, δεν έχει προκαλέσει μόνο ερωτηματικά, αλλά και ένα άνευ προηγουμένου μπάχαλο.

Μπορεί μέσα στο 2020 να υπήρχαν και άλλες παρόμοιες αποφάσεις, όπως έγινε για παράδειγμα την 17 Νοέμβρη ή στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά καμία δεν ήταν τόσο γενική όπως αυτή που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί.

Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο να είναι γνωστό και να ελλοχεύει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ ο όρος «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συγκεντρώσεις: Έκπληκτος και ο Γιώργος Καλιακμάνης

Για την απόφαση αυτή, κλήθηκε να μιλήσει στο Open και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλιακμάνης, ο οποίος και αυτός φάνηκε έκπληκτος.

Είναι ενδεικτικό πως ούτε και αυτός μπορούσε να ερμηνεύσει την απόφαση και τον λόγο που λήφθηκε, λέγοντας πως ήταν εισήγηση της επιτροπής.

Αν και αρχικά εξέφρασε την εκτίμησή του πως δεν αφορά μόνο τις οργανωμένες συγκεντρώσεις που μπορεί να γίνουν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, αλλά και τον κόσμο που συνωστίζεται σε δρόμους και πλατείες, στη συνέχεια είπε ότι επειδή η ανακοίνωση μιλάει για πρόστιμα σε διοργανωτές, μπορεί να αναφέρεται μόνο σε κάποιο κάλεσμα.

"Ήμουν ενεργή και ξαφνικά βρέθηκα σε ένα κρεβάτι διασωληνωμένη": Καθηλώνει η Άννα Κόκορη για τη δύσκολη μάχη

Όπως και να΄χει πάντως, μέσα στη μέρα αναμένεται να δοθούν διευκρινήσεις επί του θέματος.

Διευκρινίσεις της ΕΛΑΣ για την απαγόρευση των συναθροίσεων

Μαυροειδάκος: Η αστυνομία δεν απαγορεύει προγραμματισμένες συγκεντρώσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με την σημερινή ανακοίνωση για την απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων έκανε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Η απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας για απαγόρευση όλων των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων από σήμερα στις 6 το πρωί, έως την ίδια ώρα της 1ης Φεβρουαρίου, που εκδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα, «δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.» διευκρινίζεται από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο, «πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Η ίδια απόφαση επεξηγεί ότι «ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».

Kυβερνητικές πηγές που επικαλείται το MEGA, ξεκαθαρίζουν πως το συγκεκριμένο μέτρο αφορά αποκλειστικά στις συναθροίσεις και όχι στον συνωστισμό στα καταστήματα.

Ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, υπογράμμισε ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν απαγορεύει προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, ενώ η απόφαση δεν έχει να κάνει ούτε με το συνωστισμό που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στα εμπορικά καταστήματα.

«Υπάρχει κατεύθυνση από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως γι’ αυτό ο Αρχηγός της Αστυνομίας προχώρησε στη σχετική απόφαση.

Από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, σχολίασε πως το μέτρο δεν ήταν πρόταση της επιτροπής. Διευκρίνισε ωστόσο, πως σε κάθε περίπτωση είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.

Ανάλογη και η δήλωση της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού, η οποία μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι η απαγόρευση «επιβλήθηκε μέσα στον πανικό», προειδοποιώντας πως μέσα σε μία τέτοια κατάσταση, «κάθε κίνηση ενέχει τον κίνδυνο του πανικού.» Πρότεινε δε, την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων και της διάρκειας των εκπτώσεων, ώστε να αποσυμφορηθεί η αγορά. Εκτίμησε δε ότι «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News