anatropi-logo-metallaxis-omikron-erchontai-nees-allages-sta-metra-gia-emvoliasmenoys-kai-anemvoliastoys-67748
16:58

Ανατροπή λόγω μετάλλαξης Όμικρον: Έρχονται νέες αλλαγές στα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

16:58
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Νέες αλλαγές στα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Σταδιακά προς την πλήρη απελευθέρωση από τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού επιχειρεί να οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Καθώς η επιδημιολογική εικόνα των σκληρών δεικτών εμφανίζει σημαντική βελτίωση, η ανάσα που θα πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε συνδυασμό με την αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη (71% πλήρως εμβολιασμένοι), τα αντιικά φάρμακα, αλλά και την παρακαταθήκη στη συλλογική ανοσία που μας αφήνει η μετάλλαξη Όμικρον, θα επιτρέψουν την επιστροφή σε ένα μοντέλο πολύ πιο κοντά στην κανονικότητα.

Πλεύρης: Δεν γίνεται συζήτηση για άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους

Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης και των ειδικών σχετικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων στους μη εμβολιασμένους. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί».

Ο υπουργός τόνισε ότι «η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και οι αποστάσεις είναι ήπια μέτρα και δεν επηρεάζουν την κανονικότητα».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «για τους μη εμβολιασμένους ακόμα δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων».

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για άρση περιορισμών μόνο στους εμβολιασμένους. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έκαναν μια επιλογή που αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους και την κοινωνία».

«Η αίσθηση που υπάρχει και το έχω πει είναι πως για το επόμενο 6μηνο φαίνεται ότι στην Ευρώπη θα είναι μία καλύτερη κατάσταση πολύ κοντά στην πραγματικότητα, ωστόσο υπάρχει μία προετοιμασία από όλα τα κράτη σε περίπτωση που ο κορωνοϊός να επανέλθει το φθινόπωρο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επαναλαμβάνοντας πως η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι κοντά.

Αυξημένο testing στα σχολεία και αλλαγή της καταγραφής

Το αυξημένο testing στα σχολεία είναι ακόμη ένα μέτρο που εξετάζουν οι ειδικοί, όπως επίσης και τη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται με τον ημερήσιο έλεγχο και την καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το πιο πιθανό σενάριο είναι το επόμενο διάστημα να σταματήσει η καταγραφή των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και να πάμε σε ένα νέο μοντέλο, όπου θα καταγράφονται μόνο όσοι εκδηλώνουν συμπτώματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη γρίπη. Δηλαδή, θα καταγράφονται μόνο νοσηλείες και σοβαρά περιστατικά.

Επίσης, εξετάζονται αλλαγές και στην απομόνωση, από 14 μέρες στην αρχή πήγε στις 10 μέρες και τώρα πήγε στις 5 μέρες. Με την μείωση του χρόνου της απομόνωσης είχαμε μια πρώτη αποκλιμάκωση στο θέμα αυτό και έτσι σταδιακά θα πάμε σε μια κανονικότητα.

Σε κάποιες χώρες μάλιστα υπάρχει η σκέψη να σταματήσουν και την καραντίνα και την απομόνωση.

Στους προβληματισμούς των ειδικών περιλαμβάνονται γενικά τα εξής:

  • τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και εάν αυτά θα διατηρήσουν ή όχι τη χρησιμότητά τους για την είσοδο σε δημόσιους κλειστούς χώρους με συνωστισμό,
  • η δήλωση κρουσμάτων και εάν θα καταμετρώνται πλέον μόνο οι άνθρωποι με σοβαρά συμπτώματα που εισάγονται για νοσηλεία σε νοσοκομείο,
  • η πολιτική του testing και εάν η ευρύτητά τους θα υποστεί περιορισμούς σε ορισμένους χώρους (π.χ. σχολεία),
  • η μείωση ή κατάργηση των ημερών απομόνωσης των κρουσμάτων ή της καραντίνας των επαφών

Προς κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Επιπλέον, εξετάζεται η άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ακόμα και για τους ανεμβολίαστους αρκεί να μην υπάρχει συνωστισμός.

Ωστόσο, όπως λένε οι ειδικοί θα ήταν συνετή η απόφαση να περάσουν και οι Απόκριες πριν καταργηθεί η μάσκα, καθώς είναι το μόνο μέτρο που προφυλάσσει από τη πιθανότητα υπερμετάδοσης σε τόπους συνάντησης με μεγάλο συγχρωτισμό.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι περιμένει κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

«Το βλέπω μετά την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και πάλι όπου υπάρχει συνωστισμός θα χρειάζεται η μάσκα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε προ ημερών ότι θα πορευτούμε με τις μάσκες σίγουρα για τους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον ως το Πάσχα.

«Φέτος το καλοκαίρι, με την Όμικρον και με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε σε μια κανονικότητα. Οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα φύγει. Η Όμικρον έχει αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

Τι αλλάζει στο ΕΣΥ

Την απόλυση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα εισηγηθεί το υπουργείο Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου, με την προθεσμία για τον εμβολιασμό τους – προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους – να εκπνέει στις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη Real News, το υπουργείο Υγείας πρόκειται να εισηγηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την απόλυση των υγειονομικών που εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμό, με την διάταξη για την απόλυση να είναι έτοιμη, έπειτα κι από σχετική συνεργασία με το ΥΠΕΣ.

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα είναι προαπαιτούμενο για τον διορισμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συμπαρασύροντας και όσους ήδη απασχολούνται.

Το ότι η απόφαση έχει «κλειδώσει» επιβεβαιώθηκε, μάλιστα, από τον Παναγιώτη Παπανικολάου, μέλος του Δ.Σ. των γιατρών δημόσιων νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, ο οποίος, μιλώντας στον Real FM, αποκάλυψε ότι στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας, εκείνος του ξεκαθάρισε ότι η εισήγησή του στον πρωθυπουργό θα είναι η απόλυση.

Υπενθυμίζεται πως τη δεδομένη χρονική στιγμή η ρύθμιση αφορά περίπου 7.000 υγειονομικούς που απασχολούνται στο ΕΣΥ.

Από αυτούς 3.500 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, καθώς έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν, ενώ ακόμη 3.500 εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, αλλά με πιστοποιητικό νόσησης που παύει να ισχύει στους τρεις μήνες