andreas-christodoylidis-i-agora-toy-moiraioy-aeroskafos-poy-epese-ston-grammatiko-i-katathlipsi-kai-i-nea-archi-49980
18:58

Ανδρέας Χριστοδουλίδης: Η αγορά του μοιραίου αεροσκάφος που έπεσε στον Γραμματικό, η κατάθλιψη και η νέα αρχή

18:58
Newsroom

Πτώση του Ήλιου – Αληθινή ιστορία: Πρόκειται για την ιστορία του Ανδρέα Χριστοδουλίδη. Ο ίδιος αποτελεί τον άνθρωπο, που είχε στην κατοχή του την «Helios», μαζί και το αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στο Γραμματικό. Ήταν το αεροπορικό δυστύχημα του 2006. Ο ίδιος έπαθε σοκ, κατάθλιψη, ενώ επιχείρησε να κάνει νέα αρχή στην Αγγλία.

Πτώση του Ήλιου – Αληθινή ιστορία: Το σοκ

Στις 14 Αυγούστου του 2005, ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης είχε ξυπνήσει χαλαρός το πρωί. Δεν φαντάζεται ότι λίγες ώρες αργότερα θα ζούσε εκ του μακρόθεν, μια τραγωδία που θα τον σημάδευε. Όπως ακριβώς το καυτό μέταλλο σημαδεύει το ανθρώπινο σώμα, όταν έρθει σε επαφή μαζί του.

Βρισκόταν οικογενειακώς στον Πόρο. Απολάμβανε τις διακοπές του στην Ελλάδα πάνω στην θαλαμηγό του πεθερού του. Πιθανόν να έστρεψε το βλέμμα του στον ουρανό, ψάχνοντας να δει κάποιο αεροπλάνο. Ήταν πλέον ο πρώην ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρίας Helios, την οποία είχε πουλήσει τον Δεκέμβριο του 2004. Τότε, όταν είχε τρία αεροσκάφη στον στόλο της, δύο Boeing 737-800 και ένα 737-300.

Ήταν το τελευταίο που είχε αγοράσει για την εταιρία του. Αυτό, που έμελλε να σημαδέψει την ζωή του, εκείνο το καυτό καλοκαιρινό πρωινό του Αυγούστου. Εκτελώντας το δρομολόγιο Λάρνακα-Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό στην Αθήνα, το αεροσκάφος κατέπεσε στο όρος Γραμματικό, παρασύροντας στον θάνατο 121 ψυχές.

Όταν το έμαθε ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης έχασε την γη κάτω από τα πόδια του. Έστω και αν δεν είχε πλέον σχέση με την Helios, την εταιρία που έστησε στην Κύπρο. Δεκατέσσερα σχεδόν χρόνια μετά, είναι ένας άνθρωπος που εξακολουθεί να ασχολείται με αυτό που λάτρεψε από μικρό παιδί, τα αεροπλάνα.

Πτώση του Ήλιου – Αληθινή ιστορία: Κατάθλιψη

Για να βρει κάποιος τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη θα χρειαστεί να έχει αρκετή υπομονή. Ειδικά, αν θέλει να επικοινωνήσει μαζί του για κάτι μη επαγγελματικό. Η καθημερινότητά του έχει να κάνει με δεκάδες ραντεβού. Δηλαδή, κυνήγι συμφωνιών για αγορές, ναυλώσεις αεροσκαφών και ταξίδια σε διάφορες χώρες.

Η Zelia Aviation είναι η εταιρία που ίδρυσε πριν από 12 χρόνια. Ήταν τότε που αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να αφήσει για πάντα την ενασχόλησή του με τα αεροπλάνα. Δηλαδή, μετά την δραματική όπως εξελίχθηκε πτώση του αεροπλάνου που είχε αγοράσει ο ίδιος στο Γραμματικό.

«Έπαθα κατάθλιψη και αναγκάστηκα να καταφύγω σε ειδικούς, για να μπορέσω να βοηθηθώ» μου λέει ψύχραιμα στην τηλεφωνική επικοινωνία μας. Ήξερε το πλήρωμα του μοιραίου αεροσκάφους. Γνώριζε μικρές προσωπικές ιστορίες τους. Το σοκ της συντριβής του, τον τσάκισε ψυχολογικά για μήνες.

Πτώση του Ήλιου – Αληθινή ιστορία: Η αδικία προς τον ίδιο

Τον ρωτάω τι δεν θα ξεχάσει ποτέ. Δεν διστάζει λεπτό να μου πει μια σκηνή που διαδραματίσθηκε λίγες ημέρες αργότερα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ήταν τότε που ταξίδεψε στην Κύπρο. «Καθώς προχωρούσα ήρθαν κάποιοι και με έφτυσαν στο πρόσωπο. Λες και ήμουν εγώ ο υπεύθυνος για το δυστύχημα» μου τονίζει, με σταθερή φωνή ο Χριστοδουλίδης.

«Τους κατανόησα απόλυτα. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ταυτίσει την Helios με εμένα. Δεν ήξεραν ότι εγώ την είχα πουλήσει τον Δεκέμβριο του 2004. Και γιατί να το ξέρουν άλλωστε;» συμπληρώνει χαμηλόφωνα ο άνθρωπος τον οποίο αποκαλούσαν «Mr Helios». Ο ίδιος δεν ήθελε να την πουλήσει. Όμως, η εταιρία χρειαζόταν συνεχή ανάπτυξη για να είναι ανταγωνιστική. Αντίθετα, ο Χριστοδουλίδης ήταν συνεχώς επί εβδομαδιαίας βάσεως με μια βαλίτσα στο χέρι, μεταξύ Λάρνακας και Λονδίνου.

Δεν ήταν και ότι καλύτερο για την οικογένειά του. Εκείνη, τον έβλεπε ελάχιστα. Έτσι, όταν τον προσέγγισαν επενδυτές για να την αγοράσουν, είπε το ναι με βαριά καρδιά. «Με πείραξε πολύ που την πούλησα, αλλά μετά ήρθε το δυστύχημα και με διέλυσε. Μετά από αυτό απείχα ένα χρόνο από την δουλειά. Ήταν ένα τραγικό γεγονός, όπου πρώην συνάδελφοι, μέλη πληρώματος, επιβάτες και οικογένειες, ήταν μέσα στο αεροπλάνο. Δεν μπορούσα να το διαχειριστώ και να επιστρέψω στα αεροπορικά».

Πτώση του Ήλιου – Αληθινή ιστορία: Κεφάλαιο Κύπρος

Μιλώντας μαζί του καταλαβαίνεις ότι ο Χριστοδουλίδης είναι παθιασμένος με τα αεροπλάνα, κάτι που μου επιβεβαιώνει όταν μου λέει ότι «κόλλησε» μαζί τους από τότε που ήταν παιδί. «Ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι από τότε που ήμουν έξι χρονών στην Λεμεσό, την πόλη που γεννήθηκα. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που ήταν ευκατάστατη οικονομικά και πέρασα όμορφα μικρός, αλλά και στα εφηβικά μου χρόνια».

Τότε που πήγαινε όποτε μπορούσε από την Λεμεσό στην Λάρνακα και καθόταν με τις ώρες παρακολουθώντας αεροπλάνα να προσγειώνονται και να απογειώνονται. Θα περίμενε κάποιος ότι ο Χριστοδουλίδης θα γινόταν πιλότος, όμως τελικά σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Λονδίνο, εκεί όπου γνώρισε και την γυναίκα της ζωής του, την Ζέλα, κόρη μιας ισχυρής ναυτιλιακής οικογένειας της Κύπρου.

Η πρώτη του δουλειά είχε να κάνει με την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης προς την Κύπρο, από Αγγλικά περιφερειακά αεροδρόμια, αποκτώντας σταδιακά την εμπειρία στον χώρο της αγοράς και ναύλωσης αεροσκαφών.

Πτώση του Ήλιου – Αληθινή ιστορία: Η Ελλάδα, το δυστύχημα και η οικογενειακή υποστήριξη

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Χριστοδουλίδης είναι τριάντα ετών και ονειρεύεται το στήσιμο της πρώτης αεροπορικής του εταιρίας με τρία αεροσκάφη RJ-146, εκατό θέσεων. Επιλέγει την Ελλάδα για να δραστηριοποιηθεί αλλά η ΤΕΑ Hellas όπως την είχε ονομάσει δεν θα ξεκινήσει ποτέ την λειτουργία της από την Αθήνα σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο και Ρόδο.

«Ήταν μια καλή ιδέα, αλλά η απίστευτη γραφειοκρατία και η προστασία της κρατικής τότε Ολυμπιακής μου έδωσαν να καταλάβω ότι θα ήταν καλύτερο να την εγκαταλείψω». Τρία χρόνια μετά η ευκαιρία που αναζητούσε παρουσιάζεται όταν η Κυπριακή κυβέρνηση ξεκίνησε την διαδικασία παραχώρησης αδειών σε ιδιώτες.

Το 1999 γεννιέται η «Helios Airways» και ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης πετάει στα σύννεφα, πριν προσγειωθεί με δραματικό τρόπο στην γη, το καλοκαίρι του 2005. Θα σταθεί ξανά στα πόδια του μετά από ενάμιση χρόνο, έχοντας συνεχώς δίπλα του την αγαπημένη του σύζυγο Ζέλα και τους δύο του γιους, Γιάννη και Ζήνωνα.

Πτώση του Ήλιου – Αληθινή ιστορία: Επιστροφή στα σύννεφα

Η επαγγελματική του επιστροφή δεν θα έχει-στην αρχή τουλάχιστον-καμία σχέση με τα αεροπλάνα. Ο Χριστοδουλίδης εντρυφεί στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Βουλγαρία, δουλεύοντας με κορυφαίους τουριστικούς πράκτορες της Ευρώπης, όμως πολύ σύντομα το παιδικό πάθος του τον καλεί πάλι.

«Λόγω της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης στην Βουλγαρία,μου ζητούσαν την βοήθειά μου για την ναύλωση ή την αγορά αεροσκαφών, αντί για δωμάτια» μου λέει στο τηλέφωνο. Στα τέλη του 2006 ιδρύει την Zela Aviation-έδωσε στην εταιρία το όνομα της συζύγου του-και μπαίνει ξανά στην συγκεκριμένη αγορά, προχωρώντας με σταθερές κινήσεις. Στα χρόνια που ακολουθούν η εταιρία εκτός από τα κεντρικά γραφεία στο Λονδίνο ανοίγει παραρτήματα στην Κύπρο και στο Μάντζεστερ, ενώ μέχρι σήμερα έχει ναυλώσει η αγοράσει πάνω από 500 αεροσκάφη.

Τα αεροπλάνα της πηγαίνουν όπου υπάρχει ζήτηση, π.χ. έρχονται στην Ελλάδα το καλοκαίρι, λόγω υψηλής τουριστικής κίνησης και τον χειμώνα τα ίδια αεροσκάφη μεταφέρονται στην Χιλή, ενόψει της θερινής περιόδου στο Νότιο ημισφαίριο. Στους πελάτες της εταιρίας του συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η Aegean, η Orange, η 2Fly, η Olympous, η Air Mediterranean, η Sky Express και η Ellinair. Τον ρωτάω αν έχει βαρεθεί κάτι μέχρι τώρα και δεν διστάζει ούτε λεπτό να μου πει: «Δεν μπορώ πια την ζωή το Λονδίνο. Ζω εδώ πάνω από τρεις δεκαετίες και πραγματικά αν μπορούσα να φύγω, θα το είχα κάνει χθες, όμως η δουλειά δεν μου το επιτρέπει».

Πτώση του Ήλιου – Αληθινή ιστορία: Μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα

Λατρεύει την Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται κάθε μήνα. Η οικογένεια διαθέτει ένα όμορφο σπίτι στην Βουιαγμένη. «Το καλοκαίρι κάνω σχεδόν δύο μήνες διακοπές στα νησιά» μου επισημαίνει ο Χριστοδουλίδης λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο.

«Είναι κάτι που το έχω πολύ ανάγκη κάθε χρόνο και δόξα το Θεό, η Ελλάδα έχει τα πιο όμορφα νησιά στον κόσμο». Πριν από δύο χρόνια γιόρτασε τα 50α του γενέθλια και τα 25 χρόνια έγγαμου βίου με μια δεξίωση στην Μεγάλη Βρετανία, όπου ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν η κολλητή του Άννα Βίσση, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και επιχειρηματίες φίλοι του από το Λονδίνο και την Κύπρο.

Ήθελα να τον ρωτήσω τι θα άλλαζε στην ζωή του αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, αλλά δεν το έκανα γιατί ήξερα ήδη την απάντηση που θα μου έδινε. Θα άλλαζε την 14η Αυγούστου του 2005 και την κατάληξη στην πτήση HCY 522 της Helios Airways που απογειώθηκε απο την Λάρνακα και δεν προσγειώθηκε ποτέ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά στην κορυφή του Γραμματικού.