Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Άνοιγμα καταστημάτων: Ποια μαγαζιά θα λειτουργήσουν 7 και ποια 14 Δεκεμβρίου – Τι κωδικό στέλνουμε στο 13033

Lockdown: Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε χρόνο στο ΕΣΥ, εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα από τον COVID-19. Ο Στέλιος Πέτσας μετέθεσε τη λήξη της καραντίνας για τις 14 Δεκεμβρίου του 2020. Η νέα παράταση από τα περιοριστικά μέτρα, τοποθετεί σε δεύτερο χρόνο την ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου του οδικού χάρτη προς τα Χριστούγεννα. Τα σημεία του, ωστόσο, αποκαλύπτονται τις τελευταίες ώρες. Μάλιστα, δίνουν μια αισιόδοξη νότα στο γκρίζο τοπίο από τις ανθρώπινες απώλειες και τον αμετάβλητο σχεδόν αριθμό νέων κρουσμάτων.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αποτελούν τροχοπέδη για κάθε εορταστική νότα, την επαναλειτουργία των καταστημάτων πώλησης εποχικών ειδών (δηλαδή χριστουγεννιάτικων προϊόντων), μαζί με την δυνατότητα να πωλούν αντίστοιχα προϊόντα και τα σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Λεπτομέρειες για τον ακριβή χρόνο και των τρόπο λειτουργίας τους, συνολικά 110 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, αναμένεται να δώσει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Παρά την ψυχολογική αυτή τονωτική ένεση, αλλά και την προσπάθεια διάσωσης των επιχειρήσεων αυτών λόγω του περιορισμένου χρόνου λειτουργίας τους στα τέλη, δηλαδή, κάθε έτους, στολίδια και λαμπιόνια δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, που διαμορφώθηκαν χθες στα 1.886 και 622 αντίστοιχα. Η κατάσταση, παράλληλα, εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη στη Βόρεια Ελλάδα. Το κυβερνητικό επιτελείο συναρτά πλέον κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων με το ρυθμό αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων.

Lockdown: Επιδημιολογικό φρένο

«Η παράταση των γενικών περιοριστικών υφιστάμενων μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη. Αυτό, διότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής» τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ακόμη πιο κάθετος στην όποια χαλάρωση εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Ό,τι αποφασίσει η Κυβέρνηση θα είναι συνάρτηση των εισηγήσεων της Επιτροπής με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Έτσι ώστε να υπάρχει πάνω από όλα η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας» περιέγραψε ο κ. Κικίλιας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «Προφανώς, αποφάσεις αυτή τη στιγμή με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτό τον αριθμό των διασωληνωμένων, τον αριθμό των συμπολιτών μας μέσα σε ΜΕΘ και της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταλαβαίνετε προφανώς ότι δεν μπορούν να παρθούν».

Lockdown: Πρώτα πανδημία, μετά εμπόριο

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο αρμόδιος υπουργός για την επαναλειτουργία της αγοράς, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο ίδιος επεσήμανε χθες πως «Με αυτά τα νούμερα του κορωνοϊού όλες οι σχετικές αποφάσεις περί ανοίγματος της αγοράς έχουν αναβληθεί. Δεν είναι δυνατόν με 2.000 κρούσματα και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα της κυβερνήσεως να είναι το άνοιγμα της αγοράς. Το πρώτο μέλημα της κυβερνήσεως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε με αξιολογική σειρά τους στόχους της κυβέρνησης. Επιπλέον, συνέδεσε ευθέως το λιανεμπόριο με το εμβόλιο.

Lockdown: Καραντίνα τώρα για τρίτο κύμα

«Πρώτος στόχος να πέσει η πανδημία. Δεύτερος στόχος να ανοίξει ομαλά η αγορά και να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Ακόμα είμαστε στον πρώτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης. Μιλώντας και με αριθμούς, με 2.000 κρούσματα «Είμαστε μακριά από το άνοιγμά της» αγοράς σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Επεσήμανε παράλληλα πως «Ο αριθμός των κρουσμάτων και των κατειλημμένων ΜΕΘ πρέπει να είναι τέτοιος που σε ένα τρίτο κύμα το σύστημα υγείας να μπορεί να αντέξει. Να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Το ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο έχει ως αποτέλεσμα η Επιτροπή των επιστημόνων να συνεδριάζει πλέον σε καθημερινή βάση, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Υγείας. Επιπλέον, τα μέλη της επιλαμβάνονται κάθε ζητήματος που ανακύπτει στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όπως έγινε χθες με τα σχολεία.

Κλειστά σχολεία

Σε ειδική συνεδρίασή τους με θέμα την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο, τα μέλη της Επιτροπής απέρριψαν επί της αρχής το ενδεχόμενο αυτό. Αρκετοί εκ των επιστημόνων ζήτησαν να μετατεθεί η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων στις αρχές του 2021. Σκοπός ήταν να αποφευχθούν οι πολλές επαφές από τις μετακινήσεις των γονέων. Παρότι μάλιστα οι επιστήμονες ανανέωσαν το ραντεβού για το συγκεκριμένο θέμα. Σκοπός ήταν να το συζητούν για άλλη μια φορά πριν καταλήξουν αμετάκλητα. Η εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου προδικάζει ήδη το σχετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της Επιτροπής. Το σχολικό κουδούνι θα ηχήσει εκ νέου από Γενάρη.

Lockdown: Νυχτερινή ζωή με εμβόλιο

Εκτός από τα σχολεία, στη λίστα με τα κλειστά καταστήματα περιλαμβάνονται ήδη τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και οι πολυχώροι ψυχαγωγίας. Αυτά θα επανακκινήσουν μαζί με τους εμβολιασμούς. Εφόσον για το κυβερνητικό επιτελείο η νυχτερινή ζωή θα επανέλθει μαζί με την εφαρμογή της πρώτης δόσης του εμβολίου, αυτό οδηγεί τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτόματα στην επάνοδό τους στις αρχές του 2021. Αυτό, διότι οι πρώτες δόσεις «θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου», όπως προανήγγειλε χθες ο κ. Πέτσας. Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως «Βεβαίως, ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν. Θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του». Για το σκοπό αυτό προετοιμάζονται στη χώρα 1.018 κέντρα. Σε αυτά θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες.

Στην αναμονή για το εμβόλιο, θα πρέπει να υπάρξει «πολύ αυστηρή τήρηση των μέτρων» ανέφερε χθες η Πνευμονολόγος, συντονίστρια διευθύντρια 7ης πνευμονολογικής κλινικής «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, διαπιστώνοντας ακόμη πως «ήδη υπάρχει πολύς κόσμος στους δρόμους» παρά το απαγορευτικό. Οι αυστηροί, ωστόσο, περιορισμοί θεωρούνται για τα αρμόδια υπουργεία αυτονόητοι, όσον αφορά στη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, αλλά και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα εστιατόρια. Οι επιχειρήσεις του κλάδου αντίκεινται στη λειτουργία τους στις γιορτές με αυστηρούς περιορισμούς. Προτάσσουν το άνοιγμά τους μετά το εμβόλιο, το «πράσινο φως» για την επιστροφή στην κανονικότητα περνά από ένα σφιχτό πλαίσιο κανόνων.

Προσεχώς ανοιχτά

Με αυτούς τους όρους, στα «προσεχώς» είναι η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και μερικών ακόμη καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης πιθανά την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ενώ έντονη πίεση ασκούν τις τελευταίες ώρες και οι ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων, ώστε να επαναλειτουργήσουν στις 7 Δεκεμβρίου. Με νέα επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, η Σύμπραξη των Εκδοτών ζητά το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων την επόμενη Δευτέρα, καθώς «αυτό ακριβώς συμβαίνει σε 37 τουλάχιστον ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπου τα βιβλιοπωλεία κατατάσσονται στα καταστήματα ζωτικής ανάγκης», καταλήγουν.

Lockdown: Ποιον κωδικό βάζουμε για να μεταβούμε στα εποχικά καταστήματα

Στα εποχικά καταστήματα θα πηγαίνουν οι καταναλωτές αποστέλλοντας SMS στον κωδικό 2 στο 13033. Τα παιχνιδάδικα που είναι ενταγμένα σε εμπορικά κέντρα δεν θα ανοίξουν στις 14 μαζί με τα υπόλοιπα καταστήματα του λιανεμπορίου. Τα υπόλοιπα περιφερειακά καταστήματα παιχνιδιών καθώς και οι μεγάλες αλυσίδες που διαθέτουν αυτόνομα καταστήματα κι όχι σε mall, εμπορικά κέντρα κι εκπτωτικά χωριά, θα ανοίξουν κανονικά μαζί με το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News