Enimerotiko.gr

Άνοιγμα σχολείων: Πότε ανοίγουν – Ποια μέτρα επιβάλλονται

Tags:

Άνοιγμα σχολείων: O υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου και παράλληλα ενημέρωσε το κοινό για όλα τα νέα μέτρα αναλυτικά.

Άνοιγμα σχολείων: Πότε ανοίγουν τα σχολεία

«Κοινός στόχος όλων μας είναι πάνω απ’ όλα η δημόσια υγεία και η ασφάλεια» τόνισε αρχικά, κάνοντας έκανε λόγο για ανάγκη αλληλεγγύης, ανάλογης αυτής που επέδειξαν οι πολίτες την άνοιξη. «Το νέο σχολικό έτος που ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου αποτελεί γα όλους το μεγάλο στοίχημα γιατί όλοι επενδύουμε στη νέα γενιά, το μεγαλύτερο κεφάλαιο της κοινωνίας» σημείωσε.

Στέλνοντας απευθείας μήνυμα προς τους μαθητές είπε πως «Χρειάζεται να φοράτε τη μάσκα για την υγεία και την ασφάλεια τη δική σας. Για την υγεία και ασφάλεια των αγαπημένων σας προσώπων. Αλλά όποια μάσκα και αν χρειάζεται να φέρετε στο πρόσωπό σας αυτή δεν μπορεί να κρύψει την καθαρή ματιά σας» τόνισε.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία
Άνοιγμα σχολείων

Άνοιγμα σχολείων: Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Σας εμπιστευόμαστε. Όπως εμπιστευόμαστε και την ελληνική οικογένεια, τον Έλληνα εκπαιδευτικό. Η μαθησιακή διαδικασία θα ενισχυθεί με τους όρους μιας ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε μεταξύ άλλων», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε επίσης ότι έχουν ήδη διατεθεί «90 εκατ. ευρώ, η έκτακτη επιχορήγηση στους Δήμους, έχουμε δεσμευτεί και για μία δεύτερη επιχορήγηση που δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες».

Ποια τα μέτρα στα σχολεία

Έγκαιρη επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ποσό άνω των 6 εκατ. ευρώ για τη διάθεση μασκών σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις ανήγγειλε ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισημαίνοντας ότι φέτος διατίθενται 28 εκατ. ευρώ παραπάνω για την καθαριότητα στα σχολεία.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία
Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Άνοιγμα σχολείων: Αναλυτικότερα, τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι τα εξής

 • Πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την επικράτεια.
 • 5.000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο και 4.474 με ημιαπασχόληση για την καθαριότητα. Με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα όλοι.
 • Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων στα κυλικεία, που θα λειτουργήσουν όλα κανονικά. – Δαπάνες μεταφοράς μαθητών: 175 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες για τους 240.000 μαθητές, που απαιτείται η μεταφορά τους.
 • Για τη συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων, διατίθενται 128 εκατ. ευρώ μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων και με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών και επιτροπών.
 • Τηλεργασία και διευκολύνσεις για τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς, των οποίων τα παιδιά θα απέχουν από τα μαθήματα στα σχολεία καθώς ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.
 • Νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου. Όπως τόνισε η κα. Κεραμέως, το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.
 • Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και θα διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Άνοιγμα σχολείων: Η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε τα μέτρα με τα οποία θα λειτουργήσουν τα σχολεία

 • χρήση μάσκας, σε εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
 • ενημέρωση και οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία και θα δημοσιευτούν στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας αντισηπτικά και τακτικός καθαρισμός.
 • ενίσχυση ολοήμερου σχολείου – δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ – διαφορετικά διαλείμματα των μαθητών
 • προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων
 • σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
 • μαθητικοί διαγωνισμοί με υποχρεωτική χρήση μάσκας
 • μη πραγματοποίηση μέχρι νεωτέρας των σχολικών εκδρομών και των συνεδρίων
 • μη πραγματοποίηση των σχολικών πρωταθλημάτων.

Άνοιγμα σχολείων: Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οριστικά τα σχολεία

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τελικά όλα τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, και παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα.

Άνοιγμα σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου
Κεραμέως: Άνοιγμα σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου

Όπως συμπλήρωσε η υπουργός, η λειτουργία του διδακτικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές στις τάξεις και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στα μεταφορικά μέσα και θα διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Νωρίτερα ο κ. Πέτσας είχε απευθύνει έκκληση στους γονείς να έχουν επιστρέψει έγκαιρα από τις θερινές τους διακοπές, καθώς όπως είπε, επικαλούμενος στοιχεία της ακτοπλοΐας και άλλων συγκοινωνιών, στην πρωτούεσα κέντρα έχει επιστρέψει το 85% του πληθυσμού.

«Ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού – από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες – φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη.

Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι. Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων», είπε.

Άνοιγμα σχολείων: Συνοψίζοντας τις προβλέψεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τα αυξημένα μέτρα υγιεινής, η κ. Κεραμέως ανέφερε:

1. ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.

Η κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ.

Έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

3. ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα σας τα αναλύσουν εν συνεχεία ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ.

4. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Με επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

5. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΕΟΔΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

6. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων.

7. ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ

Η επιτροπή έχει ήδη δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων.

8. ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ

Εντός κάθε σχολικού τμήματος.

9. ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ

Άνοιγμα σχολείων: Με υποχρεωτική μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων.

10. ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΔΡΟΜΩΝ & ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

11. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ

Οι επισκέψεις (π.χ. σε μουσεία, δημόσια κτήρια) θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

12. ΑΘΛΗΜΑΤΑ

– Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια.
– Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

13. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

– Προβλέπονται σταθερές ομάδες συνεργασίας και
– Καθαρισμός υλικών / εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

14. ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.

15. ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

– Καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση
– Ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μ.

16. ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΑΓΟΥΡΙ / ΝΕΡΟ

Παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη.

Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας:

– Παιδιά́ με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφορά

Από την "αφάνεια", στην αποθέωση: Ας γνωρίσουμε τον Γιάννη Τσορτέκη του «Maestro» και του «Αυτή η νύχτα μένει»

– Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα του

Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Μέτρα προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων
Άνοιγμα σχολείων: Τα νέα μέτρα

Άνοιγμα σχολείων: Πότε δικαιολογούνται οι απουσίες

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του – Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης

– Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή. Απαραίτητη και εδώ είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας

– Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία και ποια τα μέτρα
Τι θα ισχύσει στα σχολεία

Από την πλευρά του, ο υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος ανέφερε:

«Η μαθησιακή διαδικασία θα ενισχυθεί με τους όρους μιας ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θεσμικά και με δυνατό λόγο υποστηρίζει και εγγυάται την ασφαλή και δημιουργική λειτουργία των σχολείων» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Το νέο σχολικό έτος αποτελεί για όλους το μεγάλο στοίχημα γιατί όλοι επενδύουμε στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας που είναι η νέα γενιά. Η επιτυχία σε αυτό το κρίσιμο μέτωπο είναι μια συνάρτηση από δράσεις όχι μόνο σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό αυτοδιοικητικό επίπεδο» υπογράμμισε.

Άνοιγμα σχολείων: Τι τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

Απευθυνόμενος προς τους μαθητές ζήτησε να φοράνε τη μάσκα για την ασφάλεια τόσο των ίδιων, όσο και των αγαπημένων τους προσώπων. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρξει ξανά ενότητα, πειθαρχία και αλληλεγγύη, τα χαρακτηριστικά που διέκριναν όλους τους Έλληνες την προηγούμενη Άνοιξη στο πρώτο κύμα της πανδημίας».

Ανακοίνωσε, δε, ότι για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και πρέπει να μείνουν σπίτι τους, θα προβλεφθεί η δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση ή με μειωμένο ωράριο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ένας από τους δύο γονείς θα είναι στο σπίτι.

Άνοιγμα σχολείων: Αναφερόμενος στα μέτρα του υπουργείου Εσωτερικών για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων στην εποχή του κορονοϊού, επεσήμανε τα παρακάτω

– Την επιχορήγηση της ΚΕΔΕ με ποσό 6,2 εκατ. ευρώ προκειμένου να διατεθούν δωρεάν μάσκες στο σύνολο των μαθητών όλων των σχολείων δημοσίων και ιδιωτικών και στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού.

– Την πλήρη στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την επικράτεια με 5.000 εργαζόμενους, με πλήρες ωράριο ορισμένου χρόνου από την πρώτη ημέρα που ξεκινά το σχολείο μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς (έναντι 3.761 πέρυσι), καθώς και 4.474 μερικής απασχόλησης.

Όπως σημείωσε, σε αντιδιαστολή με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, από φέτος οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα απολαμβάνουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα το κράτος να διαθέτει 28 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι στον τομέα της καθαριότητας των σχολείων.

– Τη διάθεση 175 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες για τις δαπάνες μεταφοράς 240.000 μαθητών από και προς το σχολείο τους, καθώς και 128 εκατ. ευρώ στις σχολικές επιτροπές για συντήρηση και επισκευή υλικών.

– Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν κανονικά με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί, διαθέτοντας σφραγισμένα και προσυσκευασμένα υλικά.

«Οπουδήποτε κι αν απαιτηθούν επιπλέον λύσεις, με βάση ειδικά τοπικά προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την εγγύηση της απόλυτης στήριξης της κυβέρνησης» τόνισε.

Κλείνοντας, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «η πανδημία επιβεβαιώνει και δείχνει το δρόμο της ανάγκης ανασυγκρότησης του κράτους μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση και οδηγούν σε καλύτερες υπηρεσίες και φροντίδα για τον Έλληνα πολίτη».

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία στη τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας (31/08) είχε ως θέμα της ατζέντας και το σχετικό ζήτημα. Μάλιστα υπήρξε ήδη η ενημέρωση ότι με βάση τη σημερινή συζήτηση των επιστημόνων θα προσδιορίζονταν και η ημερομηνία.

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει την Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου όπου θ αναφερθούν οι λεπτομέρειες της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Τη συνέντευξη θα παραχωρήσουν στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι υπουργοί Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Άνοιγμα σχολείων: Τι είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες

Τις τελευταίες μέρες είχε αναπτυχθεί έντονη φιλολογία για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων, καθώς βασική παράμετρος θεωρείται η χρονική απόσταση της επιστροφής των μαθητών στα θρανία από την μέρα επιστροφής τους από τις διακοπές.

Το άνοιγμα σε 14 μέρες από σήμερα φαίνονται αν εξασφαλίζει την απόσταση αυτή εξασφαλίζοντας σε ένα βαθμό και την αποφυγή ένα ασυμπτωματικό παιδί με κορονοϊό να βρεθεί σε τάξη.

Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την Αυτοδιοίκηση για να δώσει δωρεάν μάσκες τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τη λογική ότι όλοι οι Έλληνες φορολογούνται και όλοι δικαιούνται μάσκες, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνεντεύξεις του στα ραδιόφωνα ΣΚΑΪ και ΘΕΜΑ και στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Όλοι οι πολίτες φορολογούνται σε οποιοδήποτε σχολείο κι αν πηγαίνουν τα παιδιά τους και όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα σε αυτό, όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία. Και το ίδιο ισχύει για τους εκπαιδευτικούς», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι, για πρώτη φορά, έγκαιρα θα βρεθούν στα σχολεία 9.474 υπάλληλοι καθαριότητας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να διασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία. «Δώσαμε 28 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι, για να είναι καθαρά τα σχολεία», τόνισε.

Άνοιγμα σχολείων: Τι θα ισχύσει με τις βάρδιες

Σε ό,τι αφορά το σενάριο της λειτουργίας των σχολείων σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, έχει απορριφθεί από το υπουργείο Παιδείας, λόγω κόστους (εκτιμώμενο ημερήσιο κόστος 10 εκατ. ευρώ) αλλά και λόγω του προβλήματος που θα δημιουργούσε σε πολλούς εργαζόμενους γονείς.

Έτσι, ενώ προτάσσεται η δημιουργία επαρκών αποστάσεων μεταξύ των μαθητών μέσα στην αίθουσα, δεν αποδεικνύεται επιστημονικά ότι θα προσφέρει κάποιο όφελος η δημιουργία περισσότερων τμημάτων.

Το αντίθετο μάλιστα, τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι όσο περισσότερες εν δυνάμει εστίες δημιουργούμε τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.

Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι μαθητές και διδάσκοντες θα επιστρέψουν στα σχολεία συνοδεία αντισηπτικών και φορώντας υποχρεωτικά μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ στους εξωτερικούς η χρήση της θα γίνεται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού.

Στα διαλείμματα, που θα γίνονται πλέον ανά ομάδες και όχι όλες οι τάξεις ταυτόχρονα, καθώς και στο μάθημα της γυμναστικής, δεν προβλέπεται η χρήση της μάσκας.

Υποχρεωτική θα είναι η μάσκα για τους εκπαιδευτικούς και για οδηγούς, συνοδούς, μαθητές μέσα στα σχολικά λεωφορεία, καθώς και κατά την περίοδο προσαρμογής των προνηπίων από τον συνοδό/γονέα του παιδιού.

Άνοιγμα σχολείων: Οδηγίες για την χρήση μάσκας

Ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας θα εκδώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

Προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες θα είναι και η λειτουργία των σχολικών κυλικείων ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Για παράδειγμα, οι μαθητές θα παραγγέλνουν το πρωί πριν από την έναρξη του μαθήματος τι θέλουν να φάνε στο διάλειμμα, ενώ θα γίνει και ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού μπουκαλιού με νερό.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News