apagoreysi-kykloforias-poioi-exairoyntai-pos-ginontai-oi-vradines-metakiniseis-poia-ta-aparaitita-eggrafa-17153
12:39

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποιοι εξαιρούνται -Πως γίνονται οι βραδινές μετακινήσεις -Ποια τα απαραίτητα έγγραφα

12:39
Νίκη Μουλά

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό θα κληθούν να εφαρμόσουν οι κάτοικοι των 19 περιοχών της Ελλάδας, από τα ξημερώματα του Σαββάτου, που έχουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως φαίνεται στον επικαιροποιημένο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και μάσκα παντού στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προς τους πολίτες, με ειδική στόχευση τους νέους, καθώς βάσει των στοιχείων οι υπερμεταδότες του ιού αυτή την περίοδο είναι όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 5 τα ξημερώματα, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.

Advertisement

Τα δύο μέτρα αυτά στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας, ελπίζεται πως θα ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία του κορονοϊού και τις εκατοντάδες νέες θετικές διαγνώσεις που γίνονται καθημερινά και συνεπώς και την μεγάλη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Ποιοι θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν

Όπως δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί όποιος θέλει να μετακινηθεί ανάμεσα στις 00:30 και τις 05:00, είπε ότι τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. «Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί μέχρι από τις 00:30 μέχρι τις 05:00» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Advertisement

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Μάσκα και στα διαλείμματα για τους μαθητές

Την ίδια ώρα, υποχρεωτική θα είναι η μάσκα και στα διαλείμματα για τους μαθητές. Επειδή, όμως, οι μαθητές θα φορούν μάσκα για 7 ώρες 8 ώρες συνεχόμενα, τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν και το ενδεχόμενο «διαλείμματος από τη μάσκα», αν κριθεί απαραίτητο και ασφαλές για τους μαθητές.

Advertisement

Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές στις οποίες θα ισχύσουν τα νέα μέτρα:

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά, θα φτάσουμε 2.000 κρούσματα

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, όπως η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά, «αλλιώς μπορεί να φτάσουμε και στα 1.500 με 2.000 κρούσματα».

Advertisement

«Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τα νοσοκομεία και για τους γιατρούς» προειδοποίησε η κυρία Παγώνη.

«Οφείλουμε να κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια τους επόμενους 3-4 μήνες, μέχρι να βγει το φάρμακο ή το εμβόλιο που δεν είναι μακριά» επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκρινε «λελογισμένα» με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, τα μέτρα που εφαρμόζονται.

«Σας διαβεβαιώνω ότι αν φοράμε μάσκα, αν προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και τηρούμε τα μέτρα, θα πηγαίνουμε ολοένα και καλύτερα» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως «τα μέτρα που πήραμε οδήγησαν σε περιορισμό των κρουσμάτων σε σχέση με τις προβλέψεις ειδικών που “έβλεπαν” ότι θα φτάσουμε τα 800 κρούσματα από τα τέλη Αυγούστου».

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Εκτίναξη κρουσμάτων και νεκρών

Τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν χθες, εντοπίζονται σε 42 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Από αυτά, τα 290 (ποσοστό 35%) επιβεβαιώθηκαν στην Αττική και τα 188 (ποσοστό 22%) στη Θεσσαλονίκη.

Advertisement

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Καζάνι που βράζει η Θεσσαλονίκη

Μάλιστα, στη μεγάλη περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας καταγράφεται σαφώς εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από δύο εβδομάδες η Θεσσαλονίκη είχε μόλις 16 θετικά στον κορονοϊό άτομα. Χρειάστηκαν 14 ημέρες για να εντεκαπλασιαστούν. Η Θεσσαλονίκη θεωρείται «καζάνι που βράζει» με μεγάλο ιικό φορτίο.

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Νέοι και νοσηλευτικά ιδρύματα “οδηγούν” την επιδημία

Οι νέοι με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη είναι εκείνοι που «οδηγούν» την επιδημία, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η διασπορά του κορονοϊού στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης. ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου μετρούν περισσότερους από 15 εργαζόμενους, με τους αρμόδιους να έχουν ενεργοποιήσει τα σχετικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού.

Στην Αττική, παρά τα αυξημένα κρουσματα κορονοϊού των τελευταίων ημερών, οι ειδικοί δεν βλέπουν -ακόμη- δυναμική αύξηση και στην καμπύλη της επιδημίας, αλλά μια εύθραυστη ισορροπία. Κρούουν όμως τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μέσα στα νοσοκομεία τις επόμενες δυο εβδομάδες αν δεν υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς θεωρούν ότι τα εκατονταδες κρούσματα ακόμη και σε νέους, θα προκαλέσουν μολύνσεις και νόσηση σε ευάλωτους, ευπαθείς και ηλικιωμένους και μοιραία και διασωληνώσεις και θανάτους.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται επίσης στις Σέρρες με άλλα 65 άτομα θετικά στον κορονοϊό, στη Λάρισα με 40 άτομα, στα Ιωάννινα με 23, στη Λέσβο με 17, στην Καστοριά με 15, στην Κοζάνη, τη Ροδόπη και το Ηράκλειο με 10, στα Τρίκαλα, την Αχαία και τη Μεσσηνία με 9 άτομα θετικά στον κορονοϊό.