Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Απάτη 5 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – Συλλήψεις γιατρών και ιδιοκτήτριας γηροκομείου

ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Απάτη 5 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Μάλιστα, έγιναν και συλλήψεις. Αυτές είχαν να κάνουν, με γιατρούς, αλλά και με την ιδιοκτήτρια του γηροκομείου.

Λεπτομέρειες για το περιστατικό

Μεγάλη απάτη που προκάλεσε ζημιά άνω των 5.000.000 ευρώ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας. Ήταν ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που εξέδιδε ψευδείς συνταγογραφήσεις υγειονομικού υλικού. Το αποτέλεσμα ήταν να ζημιώνεται ο ΕΟΠΥΥ.

ΕΟΠΥΥ: Έγιναν συλλήψεις

Ενδεικτικό του εύρους της υπόθεσης είναι ότι συνελήφθησαν 13 άτομα, ανάμεσά τους δύο γιατροί. Από εκεί και πέρα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα. Τα κέρδη του κυκλώματος υπολογίζονται στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και μία λογίστρια. Αυτή κρατούσε τα οικονομικά της εγκληματικής οργάνωσης. Μεταξύ των 65 κατηγορουμένων που δεν συνελήφθησαν περιλαμβάνονται 54 γιατροί και μία ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015 οι εμπλεκόμενοι εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

ΕΟΠΥΥ: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Αναλυτικότερα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια μέσω κατάλληλης υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, πετύχαιναν και την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις.

Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξετασθεί οι φερόμενοι ως ασθενείς, είτε συνταγογραφείτο υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση τους, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να ελαχιστοποιήσουν την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών, εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση εταιρειών που κατείχαν.

ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Κι άλλες πληροφορίες για το κύκλωμα

Στη συνέχεια συνέστησαν και άλλες εταιρίες είτε δικές τους είτε “αχυρανθρώπων”, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία των εταιριών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.

Από την έρευνα, αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης και μέσω των οποίων πραγματοποιούταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εγκληματικών της εσόδων.

Επιπλέον, εντοπίσθηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και φαινομενικά παρείχαν στους ασφαλισμένους.

Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο απέφευγαν συστηματικά την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

ΕΟΠΥΥ: Τι άλλο έκανε, το κύκλωμα

Την στρατολόγηση ιατρών και τη σταδιακή ένταξή τους στο εγκληματικό δίκτυο είχαν αναλάβει μέλη της οργάνωσης, τα οποία είχαν διαχωρίσει γεωγραφικά την Αττική σε τομείς, ανάλογα με την κάθε περιοχή και τα εκεί υφιστάμενα μεγάλα νοσοκομεία.

Για το σκοπό αυτό, επικοινωνούσαν με τους ιατρούς του τομέα τους, απέστελλαν τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων που έπρεπε να συνταγογραφήσουν και λάμβαναν τις εκδοθείσες συνταγές, τις οποίες εν συνεχεία παρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη προς εκτέλεση μέσω των εταιρειών τους.

Επιπλέον, προέβαιναν στις δωροδοκίες των ιατρών μέσω της καταβολή μετρητών. Το ύψος της δωροδοκίας κυμαινόταν ανάλογα με την ειδικότητα των ιατρών. Το ίδιο ίσχυε και για το είδος του υγειονομικού υλικού. Επίσης και για το αν ο ιατρός ήταν ιδιώτης ή υπηρετούσε σε δημόσιο νοσοκομείο.

ΕΟΠΥΥ: Τι έκαναν τα χρήματα

Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών/επιχειρήσεων και αναμιγνύονταν στους ίδιους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου πιστώνονταν τα κέρδη από τη νόμιμη δραστηριότητα τους.

Εκτός των λογαριασμών των αρχηγικών μελών και των εταιρειών τους, χρησιμοποιούνταν και τραπεζικοί λογαριασμοί άλλων μελών. Σε αυτούς, μέσω των συνεχών μεταφορών των ίδιων ποσών, επιχειρούταν η απόκρυψη της ροής και της προέλευσής τους.

Τα χρήματα στη συνεχεία, είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω της επέκτασης της νόμιμης δραστηριότητας τους (σύσταση νέων υποκαταστημάτων, μίσθωση χώρων κ.α.), αναπτύσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο το εγκληματικό τους δίκτυο, είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παίγνια και άλλες δαπάνες.

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκαν και τέσσερις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην περιοχή της Αττικής. Εκεί, τα μέλη της οργάνωσης αντλούσαν τα ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούσαν.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης:

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης προχθές, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021. Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

246.980 ευρώ, 2 πιστόλια κρότου λάμψης, κυνηγετική καραμπίνα και 517 φυσίγγια διαφόρων τύπων κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, πλήθος τιμολογίων, παραστατικών και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι συλληφθέντες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών. Έτσι, παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News