Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Από τη χλιδή στη χρεοκοπία: Πως οι Έλληνες ιδρυτές της «Prada των φτωχών» κατέληξαν με χειροπέδες στη φυλακή

Υπόθεση Folli Follie: Ο Δημήτρης Κουτσολιάκος και ο Τζώρτζης Κουτσολιάκος (σ.σ. ο γιος του) βρίσκονται στη φυλακή. Οι δυο τους έδωσαν χθες (σ.σ. Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου του 2020) μαραθώνιες απολογίες στην ανακρίτρια, Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου. Πατέρας και γιος ήταν κατηγορούμενοι για κακουργηματικές κατηγορίες που σχετίζονται με το σκάνδαλο της Folli Follie.

Υποβασταζόμενος ο ιδρυτής της πολύπαθης εταιρείας, αποκαλούμενης και ως Ρrada των φτωχών Δημήτρης Κουτσολιούτσος βγήκε λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ από το γραφείο της ανακρίτριας. Επιπλέον, οδηγήθηκε στην αστυνομική κλούβα που περίμενε έξω από το ανακριτικό γραφείο. Με χειροπέδες εξήλθε από το ανακριτικό γραφείο ο γιος του Τζώρτζης. Η Καίτη Κουτσολιούτσου, το τρίτο μέλος της οικογένειας έδωσε χθες απολογία στην ανακρίτρια. Στο άκουσμα της απόφασης περί προφυλάκισης του συζύγου και του γιου της, το τρίτο μέλος ξέσπασε σε λυγμούς.

Αντίθετα, με τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για τους οποίους ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν προσωρινή κράτηση, για την Καίτη Κουτσολιούτσου η κρίση των δικαστικών λειτουργών ήταν να αφεθεί ελεύθερη υπό τους όρους της καταβολής εγγυοδοσίας 100.000 ευρώ, εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δυο φορές το μήνα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Υπόθεση Folli Follie: Οι απολογίες

Οι απολογίες των τριών μελών της οικογένειας διήρκεσαν περίπου εννέα ώρες. Όλοι απολογήθηκαν για σειρά κακουργηματικών πράξεων. Οι απολογίες έγιναν μετά από δυο προθεσμίες που είχαν ζητήσει και έλαβαν προκειμένου να προετοιμαστούν. Σύμφωνα με τη δίωξη που είχε ασκηθεί, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος απολογήθηκαν στην ανακρίτρια για πέντε κακουργήματα. Το έκαναν για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία.

Η Καίτη Κουτσολιούτσου απολογήθηκε για τρία κακουργήματα και συγκεκριμένα για απάτη, ξέπλυμα και χειραγώγηση. Ήταν Ιούνιος του 2018 όταν η υπόθεση της Folli Follie έμπαινε στο εισαγγελικό μικροσκόπιο. Αυτό έγινε, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά της τότε διοίκησης της εταιρείας.

Στην αναφορά γίνονταν λόγος για μη «παροχή αιτούμενων στοιχείων» από την εταιρεία καθώς και για «παρεμπόδιση ελέγχου», στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ενεργειών για τη διερεύνηση των καταγγελιών περί οικονομικών ατασθαλιών. Ακολούθησαν εκτεταμένες δικαστικές έρευνες με πλέον κομβική αυτή που είχε διενεργήσει ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος και ζήτησε την άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου καθώς και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων.

Υπόθεση Folli Follie: Η δικογραφία

Στα έγγραφα της ογκώδους δικογραφίας που έχουν βρίσκονται στα χέρια της ανακρίτριας γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της Folli Follie, προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση.

Συγκεκριμένα, και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας η εταιρία επί σειρά ετών δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις. Διόγκωσε και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα. Έτσι, κατάφερνε να δημιουργήσει συστηματικά στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές μια παραπλανητική εικόνα. Αυτή αφορούσε τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Τον Απρίλιο του 2019 το «ΘΕΜΑ» είχε δημοσιοποιήσει την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της Folli – Follie που βασίζεται στο πόρισμα της Alvarez & Marsal. Αυτό περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εμπλεκόμενοι είχαν φτάσει σε σημείο μέχρι και να πλαστογραφούν εξτρέ της Alpha Bank. Επιπλέον, για να τα στέλνουν στην θυγατρική εταιρεία τους στην Ασία. Σκοπός είναι να παρουσιάζουν πως έχουν στο ταμείο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα έγγραφα της δικογραφίας, «από το 2009 το Folli – Follie Group Apac καταχώρησε περισσότερα από 355,3 εκατομμύρια δολάρια εικονικά χρηματικά διαθέσιμα».

Υπόθεση Folli Follie: Οι εικονικές συναλλαγές και οι διώξεις

Στη δικογραφία για την υπόθεση αναφέρεται πως εντοπίστηκαν τρεις περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών. Αυτές ξεκινούν από το 2001, χωρίς να αποκλείεται η απάτη να ξεκίνησε και νωρίτερα! Η δεύτερη φάση αφορά στην περίοδο 2007 – 2015, και αναφέρεται ως «Έμμεσες εικονικές συναλλαγές». Ωστόσο, από το 2015 και μετά, η κατάσταση ξέφυγε τελείως. Αυτό, διότι μπαίνει εμπρός το σχέδιο «Mary go round» όπως αποκαλείται αγγλικά το γνωστό παιδικό παιχνίδι «Γύρω γύρω όλοι».

Στο συγκεκριμένο σχέδιο επικαλούνταν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι για τις «Άμεσες εικονικές συναλλαγές». Στην τρίτη και τελευταία φάση, διαπιστώθηκε ότι από το 2015 έως το 2017 καταχωρούνταν εικονικές συναλλαγές πωλήσεων σε έναν υποτιθέμενο πελάτη, την NG Boon Soon (NBS) καθώς και εικονικές συναλλαγές αγορών από τουλάχιστον έναν υποτιθέμενο προμηθευτή. «Οι συναλλαγές ήταν εικονικές χωρίς φυσική κίνηση αποθεμάτων και μετρητών» αναφέρει χαρακτηριστικά η δικογραφία.

Υπόθεση Folli Follie: Οι νύχτες στις Σπέτσες

O Σπετσιώτης μιας κάποιας ηλικίας σήκωσε το κεφάλι του, ακούγοντας τον χαρακτηριστικό βόμβο της έλικας του ελικοπτέρου να δυναμώνει. Κάρφωσε το βλέμμα του. Επιπλέον, γύρισε σε έναν φίλο του είπε χαρακτηριστικά: «Του Κουτσολιούτσου είναι. Πρέπει να έχει περάσει πάνω δέκα φορές σήμερα. Πάει για την Ξυλοκέριζα πάλι». Η κυρία που άκουσε την συνομιλία περνώντας τυχαία εκείνη την στιγμή χαμογέλασε σφιγμένη. Ίσως, επειδή ένοιωσε λίγο άσχημα. Αυτό, διότι η ώρα ήταν λίγο μετά τις τρεις το μεσημερι.

Ήταν 18 Αυγούστου του 2014 και είχε έρθει και αυτή όπως έλεγε λίγες ώρες αργότερα στην συντροφιά της, με το ελικόπτερο της οικογένειας Κουτσολιούτσου, που έκανε συνεχή δρομολόγια από Αθήνα και Πόρτο Χέλι προς το νησί, σχεδόν μέχρι τις εννιά το βράδυ. Εκείνη την ημέρα στις Σπέτσες, όλη σχεδόν η επιχειρηματική ελίτ της χώρας ήταν καλεσμένη στην συγκλονιστική από κάθε άποψη κατοικία της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας. Ένα σπίτι υψηλότατης αισθητικής που δεσπόζει πάνω από τον κόλπο της Ξυλοκέριζας στις Σπέτσες το οποίο φιλοξενούσε μέχρι πέρυσι το πάρτι της χρονιάς όπως το αποκαλούσαν όλοι.

Αυτό στο οποίο η κυρία Καίτη Κουτσολιούτσου και η νύφη της Μαρίζα γιόρταζαν τα γενέθλιά της η πρώτη και την ονομαστικής της εορτή η δεύτερη. Ο σύζυγός της Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχε φροντίσει τα πάντα χωρίς να υπολογίζει τα έξοδα. Ήταν ένα μυθικό βράδυ για τους προσκεκλημένους μιας οικογένειας που ξεκίνησε με συνετά βήματα το στήσιμο μιας αυτοκρατορίας αλλά κάπου στην πορεία «χάθηκε» για τα καλά στην απατηλή λάμψη της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και του πλούτου.

Υπόθεση Folli Follie: Οι πτήσεις

Οι πτήσεις του ελικοπτέρου κάθε καλοκαίρι και όχι μόνο τον Αύγουστο ήταν συχνότατες. Αυτά λένε άνθρωποι που τους ξέρουν πολύ καλά. Επειδή, μπορεί να το έστελναν επειδή ο Ηλίας Ψινάκης ήθελε να κάνει μια βουτιά στην επίσης εντυπωσιακή πισίνα τους. Τους τελευταίους μήνες πάντως; η οικογένεια είναι εξαφανισμένη και μόνο ο κύριος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος πραγματοποιούσε κάποιες δημόσιες εξόδους στα Βόρεια ενώ η σύζυγός του Μαρίζα και τα παιδιά τους τις αποφεύγουν. Η αγαπημένη τους Μύκονος δεν τους είδε τα τελευταία δύο χρόνια, αφού γνώριζαν ότι στην σκέψη και μόνο ότι θα εμφανιστούν στο νησί των ανέμων, θα προκαλούσανι όχι απλώς το κοινό αίσθημα, αλλά τον κόσμο όλο.

Υπόθεση Folli Follie: Ζωή μέσα στα λούσα

Στα σαλόνια της κοσμικής Αθήνας και στα σικ στέκια της Μυκόνου εδώ και μήνες η οικογένεια Κουτσολιούτσου και το catastrophy story της Folie-Folie εξακολουθούν να συζητιούνται Η φήμη και μόνο ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ήταν στην Μύκονο το 2018 για το τριήμερο του Αγίου πνεύματος. Τη στιγμή που η μετοχή της εταιρίας σημείωνε απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων όλες τις προηγούμενες ημέρες, έφτανε για γραφτούν μια ντουζίνα άρθρα.

Τελικά ο κύριος Κουτσολιούτσος δεν ήταν στο νησί των ανέμων. Ήταν στην Αθήνα. Προσπαθούσε και καλά να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με κινήσεις που δεν ευοδώθηκαν για τους ταμειακούς «δράκους» της Ασίας και όχι μόνο. Ακόμη και η συνέντευξή του τότε στην «Καθημερινή» φάνταζε ως μια κίνηση που θα «ξέπλενε» κατά τι τον υιό Κουτσολιούτσο, από τα όσα του έσερναν τα ΜΜΕ, μετά τα αποκαλυπτήρια της τεράστιας φούσκας που ήταν η Folli-Follie. Κάποιοι το θυμούνται ακόμη. Εκείνο το Αυγουστιάτικο βράδυ του 2014 στις Σπέτσες χόρευε ευτυχισμένος. Το έκανε στο καθιερωμένο πάρτι της οικογένειας ανάμεσα σε ηχηρά ονόματα του επιχειρείν και της ναυτιλίας.

Ήταν εκεί σχεδόν όλη η υψηλή αθηναϊκή κοινωνία και όχι μόνο. Γοητευτικές κυρίες από την Μέση Ανατολή και το Λίβανο, πολιτικοί, επιχειρηματίες όπως ο Δημήτρης Κοπελούζος και ο αείμνηστος Θόδωρος Βασιλάκης, εφοπλιστές όπως το ζεύγος Βαφειά ακόμη και γαλαζοαίματοι χωρίς θρόνο, όπως ο ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ απολάμβαναν την υπέροχη βραδιά. Το δείπνο με τις λεπτές γεύσεις και τα εκλεκτά κρασιά είχε τελειώσει προ πολλού και οι προσκεκλημένοι είχαν μεταφερθεί στα ψηλότερα επίπεδα της πανέμορφης κατοικίας.

Υπόθεση Folli Follie: Επιστρατεύσεις για την ξεχωριστή βραδιά

Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Δήμητρα Γαλάνη, είχαν επιστρατευθεί για την συγκεκριμένη βραδιά, ενώ η Άλκηστης Πρωτοψάλτη σε έτερη glam νύχτα, διασκεδάζοντας την οικογένεια που φάνταζε μέχρι πέρυσι άτρωτη σε ότι αφορούσε την αυτοκρατορία κοσμημάτων και αξεσουάρ που έστησε. Μαζί με αυτά έστησε και ένα lifestyle πολύ μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε τελικά, με εντυπωσιακές κατοικίες στα Βόρεια προάστια, το ωραιότερο και ακριβότερο ίσως σπίτι στις Σπέτσες, πτήσεις με ελικόπτερα και ταξίδια με lear jet ανά τον κόσμο.

Τελικά όμως όπως εύστοχα παρατήρησε γνωστότατη κυρία ισχυρού επιχειρηματία σε φιλική συντροφιά ανεφερόμενη στην υπόθεση «ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός. Ενίοτε είναι ένα καλογυαλισμένο faux.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News