aposyrontai-ap-amp-8217-tin-agora-stamatiste-na-ta-trote-panikos-se-chiliades-goneis-karkinogona-ta-diasima-patatakia-241963
15:28

Αποσύρονται απ’την αγορά, σταματήστε να τα τρώτε: Πανικός σε χιλιάδες γονείς, καρκινογόνα τα διάσημα πατατάκια;

15:28
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Αuτά είναι τα δıάσημα πατατάκια που ανακαλούνται λόγω υψηλής περıεκτικότητας καρκıνογόνου συστατıκού

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Σλοβενίας, ανακαλεί από την αγορά πατατάκια Lay’s με πάπρικα. Στην ανακοίνωση ανάκλησης αναφέρει:

Advertisement

«Στο πλαίσιο της επίσημης δειγματοληψίας των τροφίμων που κυκλοφορούν, η Υπηρεσία Ασφαλών Τροφίμων, Κτηνιατρικών Φαρμάκων και Φυτοπροστασίας πήρε δείγμα τσιπς πατάτας στο οποίο αποδείχθηκε η περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο, που δεν συμμορφώνεται με την τιμή αναφοράς».

To όριο που έχει θέσει η ΕΕ για την παρουσία ακρυλαμιδίου σε πατατάκια με τον κανονισμό 2017/2158 είναι 750 μg/Kg και υποχρεώνει τους υπεύθυνους παραγωγής τροφίμων να εφαρμόζουν μέτρα μείωσης της παρουσίας ακρυλαμιδίου με δειγματοληψία και ανάλυση της παραγωγής τους, αποδεικνύοντας ότι τα επίπεδα ακρυλαμιδίου είναι κάτω από τα καθορισμένα επίπεδα αναφοράς.

Advertisement

Advertisement

Πρόκειται για το προϊόν Lay’s Hot Pepper Chips 200 γρ. με ημερομηνία λήξης: 28/04/2024, EAN 8606017377535 προέλευσης Σερβίας.

Το 2015, η EFSA εξέδωσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την παρουσία ακρυλαμιδίου (ΑΑ) στα τρόφιμα, εκφράζοντας ανησυχία για τις καρκινογόνες επιδράσεις του και συνιστούσε περαιτέρω μελέτες για τους κινδύνους που συνδέονται με τη διατροφική πρόσληψη. Σύμφωνα με τη γνώμη, τα προϊόντα με βάση την πατάτα, τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά και ο καφές είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην έκθεση σε ΑΑ.

Το ακρυλαμίδιο που έχει ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο είναι χημική ουσία που σχηματίζεται σε αμυλούχα προϊόντα διατροφής, όπως οι πατάτες, κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 120οC), όπως συμβαίνει κατά το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στο φούρνο. Αν και ο σχηματισμός ακρυλαμιδίου μπορεί να συμβεί σε όλα τα αμυλούχα τρόφιμα έρευνες έχουν δείξει πως η κύρια πηγή έκθεσης των καταναλωτών σε αυτή την επικίνδυνη χημική ουσία είναι οι πατάτες και τα πατατάκια.

Advertisement

Σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΟΚ 315/93 ( Κανονισμός του Συμβουλίου, 1993 ), το ΑΑ θεωρείται ρύπος διεργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ακούσια στα τρόφιμα ως υπόλειμμα από την επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών πρακτικών μαγειρέματος και της βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων.

«Μην τις καταναλώσετε»: Αποσύρονται από την αγορά επικίνδυνες σοκολάτες, πανικός σε χιλιάδες γονείς

Μία αγαπημένη σοκολάτα κρίθηκε επικίνδυνη για την υγεία και ανακλήθηκε σε 20 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η ειδοποίηση της Mondelēz για την σοκολάτα Milka Oreo έγινε αρχικά στις 20 Φεβρουαρίου και αφορούσε εννέα χώρες, αλλά στις 14 Μαρτίου επεκτάθηκε σε ακόμη 11 χώρες.

Advertisement

Επικίνδυνη η σοκολάτα με πλαστικά κομμάτια

Πρόκειται για τις σοκολάτες της Mondelez Milka Oreo «μπάρες σοκολάτας γάλακτος με κομμάτια μπισκότων από την Πολωνία, που παράγονται με ζύμη μπισκότων από την Ουγγαρία», στις οποίες εντοπίστηκαν πλαστικά κομμάτια.

Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα ( RASFF), είναι σοβαρός.

Στις χώρες που έγινε η ανάκληση της σοκολάτας

Οι χώρες που ανακλήθηκε είναι Ελλάδα, Κροατία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία Πορτογαλία και Ισπανία, Ιταλία, Ανδόρα, Βοσνία, Νήσοι Κέιμαν, Κύπρος, Εσθονία, Λετονία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Σλοβενία και Ουκρανία.

Η Mondelez Polska Sp. z o. o. συμβουλεύει το καταναλωτικό κοινό να μην καταναλώσει και να καταστρέψει τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι ακόλουθες παρτίδες επηρεάστηκαν από την ανάκληση σύμφωνα με την Αρμόδια Υπηρεσία της Πολωνίας:

Προϊόν Ανάλωση κατά προτίμηση πριν Αριθμός παρτίδας Φωτογραφία προϊόντος

Μπάρα Milka Oreo (37 γρ.) 01/08/2024 OSK0934421

Μπάρα Milka Oreo (37 γρ.) 01/08/2024 OSK0934422

Μπάρα Milka Oreo (37 γρ.) 18/08/2024 OSK0934651

Υπενθυμίζεται ότι, στις 16 Φεβρουαρίου, η Mondelēz Ελλάς ανακάλεσε από την Ελληνική αγορά τη μπάρα σοκολάτας LACTA – OREO, λόγω πιθανής παρουσίας ξένου σώματος.

Ο κίνδυνος από την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν πλαστικά κομμάτια είναι σοβαρός, γιατί μπορεί να σημειωθεί μόλυνση, πνιγμός ή τραυματισμός.

Ξένα υλικά είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων, με τα πλαστικά θραύσματα να είναι η πιο κοινή αιτία ανάκλησης.

Τα πλαστικά θραύσματα μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα κατά της διάρκεια της παραγωγής τους στις μονάδες επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων από πολλές πηγές, όπως ορισμένα υλικά συσκευασίας, εργαλεία χειρός, εξοπλισμός, γάντια, ζώνες κατάψυξης και πλαστικοί ιμάντες.

Ανάκληση σοκολάτας

Καθαρίστριες στη Μύκονο έφαγαν κατά λάθος σοκολατάκια με LSD σε βίλα & “έβλεπαν τα έπιπλα να κινούνται”

Πρωτοφανή περιπέτεια έζησαν πέντε καθαρίστριες σε βίλα στη Μύκονο όταν ανυποψίαστες έφαγαν γλυκά που είχαν παραισθησιογόνες ουσίες.

Συγκεκριμένα, επισκέπτες σε βίλες άφησαν πίσω κατά την αποχώρησή τους σοκολατάκια τα οποία βρήκαν εκείνες στο ψυγείο και είπαν να τα φάνε.

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Πρωινό μας», οι καθαρίστριες έφαγαν από ένα σοκολατάκι η κάθε μια και συνέχισαν την δουλειά τους.

Όμως μετά από ένα τέταρτο ξεκίνησε το… «πάρτι». Άρχισαν να γελούν, έβαλαν μουσική, χόρευαν, όμως μετά από λίγο ξεκίνησε και ο εφιάλτης. Επειδή είχαν παραισθήσεις, έβλεπαν χρώματα, έβλεπαν τα σταθερά αντικείμενα μέσα στη βίλα να μετακινούνται.

Το μυστήριο λύθηκε όταν διαπιστώθηκε στο ιατρικό κέντρο πως τα σοκολατάκια περιείχαν LSD. Πλέον αναλαμβάνει τις έρευνες το αστυνομικό τμήμα Μυκόνου, το οποίο σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, θα αναζητήσει του τουρίστες.

Οι τουρίστες φέρονται να ήταν πέντε Έλληνες νεαροί και ο ένας μάλιστα επώνυμος, γνωστός στους κοσμικούς κύκλους.