argyro-koytsoyradi-26chroni-gyrise-ston-topo-tis-amp-038-egine-agrotissa-tis-chronias-me-to-achristo-oikogeneiako-chorafaki-211408
13:02

Αργυρώ Κουτσουράδη: 26χρονη γύρισε στον τόπο της & έγινε αγρότισσα της χρονιάς με το… «άχρηστο» οικογενειακό χωραφάκι»

13:02
Έλενα Θάνου

Η Χιώτισσα Αργυρώ Κουτσουράδη, ανακηρύχθηκε Αγρότισσα της Χρονιάς στην ΕΕ καθώς βγήκε πρώτη στην κατηγορία της για «το πιο Ανθεκτικό Έργο» στον 9ο διαγωνισμό του European Congress of Young Farmers.

Αργυρώ Κουτσουράδη: Γύρισε στον τόπο της και έγινε αγρότισσα της χρονιάς στην ΕΕ

Η νεαρή αγρότισσα – γεωπόνος από τη Χίο, διαγωνιζόμενη με άλλους 3 νέους αγρότες από Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία στην κατηγορία «Most Resilient Project» κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση με τη συστηματική της δουλειά πάνω στα αρωματικά φυτά και στην τυποποίησή της, με το Myrovolos Organics.

Advertisement

«Αρχικά είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να εκπροσωπήσω το νησί μου και την Ελλάδα στην Ευρώπη και εύχομαι να πάνε όλα καλά και να φέρουμε το ευρωπαϊκό» δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ λίγο πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες από τη Χίο.

Εστίασε στην ανάγκη να υπάρχει καινοτομία, στο να επιστρέφει ο νέος στον τόπο του και να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα και να καλλιεργεί παραδοσιακές ποικιλίες. Ταυτόχρονα, έκρινε σημαντικό να υπάρχουν συνέργειες με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ενώσεις ώστε να μπορέσει να βοηθηθεί η εξωστρέφεια των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Advertisement

Αργυρώ Κουτσουράδη: «Πολλοί νέοι φοβούνται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα»

Σύμφωνα με την ίδια, βασικό για να προχωρήσει ο πρωτογενής τομέας είναι μεταξύ άλλων να δοθούν κίνητρα τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από την ΕΕ. «Πολλοί νέοι φοβούνται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα γιατί δεν υπάρχουν σωστά κίνητρα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Advertisement

Τόνισε πως είναι μεγαλύτερο στοίχημα και η κρισιμότερη πρόκληση για την Χίο είναι να αποδείξει πως δεν είναι μόνο… μαστίχα. «Ο πρωτογενής τομέας του μυροβόλου αυτού νησιού, λέγεται μυροβόλος και για άλλες καλλιέργειες πέρα των εσπεριδοειδών και της μαστίχας» πρόσθεσε. Παράλληλα, διαπίστωσε πως οι νέοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στον τόπο αλλά πρέπει να δοθούν κίνητρα και βοήθεια σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με κάποια άτοκα δάνεια είτε να παρέχεται δημόσια γη στους νέους όταν δεν έχουν το απαραίτητο κεφάλαιο.

Παράδειγμα προς μίμηση: Ποια είναι η Αργυρώ Κουτσουράδη

Η Αργυρώ Κουτσουράδη καλλιεργεί και τυποποιεί αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με την επωνυμία «Myrovolos Organics», τα οποία προωθεί στο εσωτερικό αλλά κάνει και εξαγωγές σε επτά χώρες του εξωτερικού, ανάμεσά τους οι Γαλλία, Γερμανία, Φιλανδία, Ιταλία και ΗΠΑ. Το 2010 εισήχθη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο τμήμα Γεωπονίας. Στο Erasmus, έκανε μια έρευνα γύρω από το εάν το εκχύλισμα του δυόσμου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του νεανικού διαβήτη, που πραγματοποιήθηκε στη Lille της Γαλλίας. Το 2015, εισήχθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις μεταπτυχιακές σπουδές και περισσότερη εξειδίκευση πάνω στα αρωματικά φυτά.

Το «άχρηστο» οικογενειακό χωραφάκι που πήρε πνοή στα χέρια της

Η οικογένεια της διέθετε καλλιεργήσιμες εκτάσεις περίπου 20 στρεμμάτων στο Χαλκειός. Με αυτή την προίκα και με πολύτιμο βοηθό τον πατέρα της, πήρε την απόφαση να φυτέψει αρωματικά φυτά και να δει αν θα ευδοκιμήσουν έτσι όπως πρέπει. Και πέτυχε…

Advertisement

Η νεαρή καλλιεργεί αυτή τη στιγμή πάνω από 10 είδη φυτών. Αυόσμο, λεβάντα, δεντρολίβανο, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, ρίγανη, κρίταμο, τσάι του βουνού, χαμομήλι και κάπαρη.

Τον Οκτώβριο του 2015 δημιούργησε την Myrovolos Organics. Ένα όνομα εμπνευσμένο να χαρακτηρίζει την ταυτότητα των προϊόντων, τόσο για τον τόπο καταγωγής τους όσο και για την ιδιότητα τους ως βιολογικά.

Η ιστορία της 26χρονης Αργυρώς Κουτσουράδη αποτελεί πηγή έμπνευσης

Advertisement