aystira-mono-gia-emvoliasmenoys-kafes-poto-telos-gia-anemvoliastoys-maskes-pantoy-lockdown-stoys-arnites-43732
13:24

Αυστηρά μόνο για εμβολιασμένους: Καφές, ποτό τέλος για ανεμβολιάστους, μάσκες παντού, lockdown στους αρνητές

13:24
Newsroom

Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπάει όλο και περισσότερο εν όψει του χειμώνα για τους ειδικούς που ψάχνουν να βρουν τα νέα μέτρα που θα θέσουν.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού πλάνου αναφορικά με τα νέα μέτρα, μπροστά στην επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα.Ταυτόχρονα, οι πρώτοι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου έχουν αρχίσει να επιστρέφουν από τους τουριστικούς προορισμούς και κυρίως τα νησιά, όπου το ιικό φορτίο έδειξε κόκκινο.

Advertisement

Κομβική ημερομηνία, είναι η 23η Αυγούστου, η οποία είχε τεθεί ως ορόσημο μεταξύ των μελών του κυβερνητικού επιτελείου, ώστε να προετοιμαστεί πλήρως ο οδικός χάρτης μετάβασης της χώρας προς τον φετινό χειμώνα, αντιμετωπίζοντας το τέταρτο πανδημικό κύμα.

Τα νέα μέτρα έρχονται ως εμπόδιο στους ανεμβολίαστους

Με διακηρυγμένο στόχο στο Μέγαρο Μαξίμου να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία και η κοινωνία σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά «εμποδίων» στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων, προκειμένου να ενθαρρυνθούν να προβούν στον εμβολιασμό, περιορίζοντας τις πιθανότητες νόσησής τους.

Advertisement

Τις επικείμενες αλλαγές στην καθημερινότητα ενόψει του χειμώνα προανήγγειλε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο να μην είναι ελεύθερη η πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα για τους ανεμβολίαστους. «Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια συνολική τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης για όλο το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα».

Advertisement

Η επιλογή της κυβέρνησης να θέσει «τεχνητά εμπόδια» προς τους ανεμβολίαστους -πέραν της ανάγκης προάσπισης της δημόσιας υγείας- έγκειται στην ύπαρξη του εμβολίου, το οποίο επιτρέπει την πλήρη ανταπόκριση των πολιτών στις συνήθεις δραστηριότητές τους με ασφάλεια, επιλογή, ωστόσο, που δεν υπήρχε στον κυβερνητικό σχεδιασμό στα πρώτα κύματα της πανδημίας στη χώρα.

Με το εμβόλιο σε χρήση, ο περιορισμός της παρουσίας των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους αναμένεται να αποτελέσει τον πυρήνα των νέων, κυβερνητικών μέτρων.

Αναλυτικά, στη δέσμη προτάσεων που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο ενόψει του χειμώνα περιλαμβάνονται:

Advertisement

· Απαγόρευση εισόδου για μη εμβολιασμένους σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας,

· Είσοδος στις σχολικές και ακαδημαϊκές μονάδες του προσωπικού (καθηγητές ΑΕΙ, καθηγητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δάσκαλοι) μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή με δύο αρνητικά εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα,

· Υποβολή σε εργαστηριακά τεστ για εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,

· Επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Advertisement

Στα επιπλέον ζητούμενα είναι η είσοδος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους ανεμβολίαστους, με δεδομένο και το «παράδειγμα Μακρόν», καθώς στη Γαλλία η χρήση του σιδηρόδρομου, αλλά και η είσοδος στα μεγάλα εμπορικά κέντρα γίνεται με Green Pass, δηλαδή το υγειονομικό πάσο- αποδεικτικό του εμβολιασμού των πολιτών.

Παράταση στην εστίαση

Στον ενδιάμεσο, σε παράταση επ’ αόριστον οδεύουν τα μέτρα στην εστίαση, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, τα οποία ισχύουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, διακρίνοντας τους ανοιχτούς χώρους σε αμιγείς και μη, ως προς τους εμβολιασμένους και μη θαμώνες.

Όπως φαίνεται έχει κλειδώσει η απόφαση και θα απαγορεύεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους στα εξής σημεία:

Α) Καφετέριες και εστιατόρια

Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων και καφετεριών οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς.

Β) Μπαρ και κέντρα διασκέδασης

Γ) Θέατρα

Δ) Κινηματογράφος

Ε) Κλειστά γήπεδα

Παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο του click away για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Αυτό όμως αν και είναι υπό εξέταση φαίνεται να μην προκρίνεται σε αυτή τη φάση. Αντίθετα, όσοι πολίτες είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς.

Το εγχείρημα του ελέγχου της περαιτέρω διασποράς της πανδημίας και κυρίως της Μετάλλαξης Δέλτα προσκρούει και στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να επιδεινωθούν από το φθινόπωρο, μειώνοντας τις δυνατότητες πρόσβασης στους ανεμβολίαστους σε μικρούς χώρους και καταστήματα.

Παρότι η κυβέρνηση εκτιμά πως το τέταρτο κύμα εξελίσσεται ως «πανδημία ανεμβολίαστων», εστιάζοντας στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα την πίεση, σε περίπτωση που το ΕΣΥ δεχθεί τις επόμενες ημέρες μεγάλο όγκο ασθενών, αλλά και διασωληνώσεων δεν αποκλείεται τα επικείμενα μέτρα να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο, προκειμένου το δημόσιο σύστημα υγείας να μην χάσει από τις αρχές του φθινοπώρου όλες τις εφεδρείες του.