chamos-se-elliniki-paralia-emfanistike-karcharias-kai-oloi-oi-loyomenoi-etrechan-exo-apo-ti-thalassa-178535
13:32

Χαμός σε ελληνική παραλία: Εμφανίστηκε καρχαρίας και όλοι οι λουόμενοι έτρεχαν έξω από τη θάλασσα

13:32
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Ψαράδες έπιασαν μικρό καρχαρία στη Θάσο και τον απελευθέρωσαν

Έναν καρχαρία μάκο έπιασαν αλιείς στη Θάσο, 3 χιλιόμετρα ανοιχτά από τη Σκάλα Μαριών, σε συρτή με τεχνητό δόλωμα.

Advertisement

Το ζώο, όπως αναφέρει το fishing in greece, απελευθερώθηκε αμέσως στη θάλασσα.

H φωτογραφία και το βίντεο με τον καρχαρία:

Advertisement

Advertisement

Τα χαρακτηριστικά του καρχαρία μάκο

Είναι ένα ψάρι που ανήκει στην οικογένεια Lamnidae και είναι ένα είδος lamniform elasmobrach. Είναι επίσης γνωστό με άλλο όνομα, όπως ο καρχαρίας με κοντό πτερύγιο. Οι καρχαρίες μάκο είναι το γρηγορότερο είδος καρχαριών, καθώς μπορούν να κολυμπήσουν με ταχύτητα μέχρι 65 χλμ/ώρα και να εκτελέσουν άλματα ύψους 7 μέτρων στον αέρα.

Είναι ένα ζώο με μεγάλο μέγεθος, μήκους περίπου 4 μέτρων και βάρους 750 κιλών. Το ρύγχος του έχει σχήμα κώνου. Το στόμα είναι γενικά μεγάλο αλλά στενό. Έχει δύο πολύ ισχυρά σαγόνια με τα οποία συνθλίβει οποιονδήποτε εχθρό.

Advertisement

Τα μάτια τους είναι στρογγυλά και μαύρα ή μπλε. Έχει αποδειχθεί χάρη στα ντοκιμαντέρ και τις μελέτες που σχετίζονται με αυτό το είδος ότι, όταν αφήνουν την επιφάνεια, βγαίνουν μεμβράνες παρόμοιες με τα βλέφαρα που χρησιμεύουν για την προστασία των ματιών τους.

Όσον αφορά στα πτερύγιά του, έχει το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο πίσω από τις ωμοπλάτες που έχουν στρογγυλεμένο σχήμα και μυτερό φινίρισμα. Έχει επίσης ένα άλλο δεύτερο ραχιαίο πτερύγιο και ένα πίσω πτερύγιο που έχουν εξαιρετικά μικρό μέγεθος σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα. Έχει 5 ζευγάρια βράγχια και είναι εξαιρετικά μεγάλα.

Έχει μεγάλα σαγόνια και μεγάλη δύναμη. Το χρησιμοποιεί για να σκίσει το θήραμά του και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Έχει σχήμα ακμής με δυνατότητα ευελιξίας ή τουλάχιστον μπορεί να τα κάμπτει προς τα έξω. Οι άκρες των χειλιών είναι λείες και ολισθηρές.

Όσον αφορά στο χρώμα του καρχαρία μάκο, διαπιστώνουμε ότι δε διαφέρει πολύ μεταξύ ποικιλιών ή αρσενικών ή θηλυκών. Είναι πολύ σκούρο μπλε σε όλη την πλάτη και στο άνω μέρος από τη μέση του σώματος. Εκτός από το μέρος της κοιλιάς, που είναι πιο λευκά.

Advertisement

Οι καρχαρίες μάκo τρώνε κυρίως μικρά θηράματα. Τρέφεται με σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγγα και λίγο τσίχλα. Αν και μπορεί να επιτεθεί και να νικήσει άλλα επικίνδυνα και μεγαλύτερα θηράματα, αυτό το μέγεθος λείας υπάρχει κάτι παραπάνω από αρκετό. Μερικές δε φορές τρέφεται και με μεγαλύτερη λεία, όπως χελώνες, δελφίνια, φώτιες και ακόμη και άλλους καρχαρίες.

Πάντως το αγαπημένο φαγητό του καρχαρία μάκο είναι ο ξιφίας.

Ο εν λόγω καρχαρίας εντοπίζεται στους ωκεανούς του Ατλαντικού, της Ινδίας και του Ειρηνικού και σε ορισμένα μέρη της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας. Είναι ζώα που προτιμούν να βρίσκονται σε νερά με θερμοκρασίες κοντά στους 16 βαθμούς Κελσίου. Χάρη στην ποσότητα και τη ροή των μεταναστευτικών ψαριών, αυτός ο καρχαρίας αλλάζει θέσεις ανάλογα με τις εποχές του έτους. Επιπλέον, για λόγους σίτισης, μπορούν να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές με περισσότερο φαγητό ή πιο σταθερή θερμοκρασία.

Αν και είναι ένας από τους καρχαρίες που εμφανίζονται στις ταινίες που δείχνουν το πτερύγιο τους στην επιφάνεια του νερού όταν κολυμπούν ή καταδιώκουν το θήραμα στην ακτή, η αλήθεια είναι ότι προτιμούν να κολυμπούν ήρεμα σε βάθη περίπου 500 μέτρων ή περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεκαετία του 1970, μία από τις θάλασσες με τον μεγαλύτερο αριθμό καρχαριών μάκο ήταν η Αδριατική. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καταγραφή των καρχαριών μάκο που κατοικούν σε αυτό το μέρος.