Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Χαρδαλιάς: Πότε και πώς ανοίγουν τα γυμναστήρια – Τι ισχύει για γάμους, εκκλησίες, λιανεμπόριο

Τα νέα μέτρα αναφορικά με το άνοιγμα των γυμναστηρίων στις 31 Μαΐου ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών που πραγματοποιείται στο Υπουργείο Υγείας.

Στην ενημέρωση συμμετέχει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ απούσα είναι η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παρών και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Χαρδαλιάς: Πότε και πώς ανοίγουν τα γυμναστήρια – Τι ισχύει για γάμους, εκκλησίες, λιανεμπόριο

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, από τις 31 Μάϊου ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο. Συγκεκριμένα στο covid19.gov.gr θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες:

  • Τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται
  • Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
  • Την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
  • Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση

«Με όπλο τον εμβολιασμό και τα πολλά τεστ, θα διαχειριστούμε με ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, από τις 31 Μάϊου ξεκινάει η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε ερασιτεχνικό επίπεδο και οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.

Επίσης, από τις 31 Μάϊου επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.

Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Όσον αφορά τη μουσική στις δεξιώσεις γάμων και στην εστίαση ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε, «ακούω συνέχεια αυτή τη συζήτηση, η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και έχει αποδειχτεί παγκοσμίως. Μουσική σημαίνει πως αν τραγουδήσω θα υπάρξουν σταγονίδια, η μουσική είναι συνδυασμένη με τον χορό που σημαίνει μη τήρηση μέτρων. Η μουσική είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ που δημιουργεί χαλάρωση. Να σταματήσει η λογική του παραλόγου. Βήμα-βήμα, δεν μπορεί τη στιγμή που η πλειοψηφία κάνει θυσίες να συζητάμε λογικές αντάρτικου».

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως όπου παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που θεωρείται επικίνδυνη, θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα προστασίας.

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 έως τις 06:00
  • Απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των εννέα ατόμων
  • Λειτουργία όλων των καταστημάτων σε ανοιχτό χώρο μόνο με καθήμενους χωρίς μουσική
  • Στην εστίαση: απολύμανση καταλόγων και πελάτες έως τέσσερα άτομα εκτός από οικογένειες μέχρι έξι άτομα
  • Αναστέλλονται λάηβ, συναυλίες, λιτανείες, λαϊκές αγορές, εμποροπανηγύρεις
  • Απαγόρευση θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News