Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Χριστίνα Φλαμπούρη – Βάσω Αρχοντίδου: Οι πρώτες Ελληνίδες που ύψωσαν την Γαλανόλευκη στην κορυφή του Έβερεστ

Ελληνίδες στο Έβερεστ

Ελληνίδες στο Έβερεστ: Ένα μεγάλο κατόρθωμα για τις δυο Ελληνίδες Χριστίνα Φλαμπούρη και την Βασιλική Αρχοντίδου που ανέβηκαν το Έβερεστ.

Ελληνίδες στο Έβερεστ: Το είχαν βάλει στόχο και τα κατάφεραν

Ξεκίνησαν το ταξίδι τους με την ελπίδα να καταφέρουν να ανεβάσουν την Ελληνική σημαία στη κορυφή του διάσημου Έβερεστ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των ορειβατικών αποστολών στο Κατμαντού η ομάδα των 14 ορειβατών, ανάμεσά τους και οι 2 Ελληνίδες, βρήκε «ένα ανοικτό παράθυρο στον καιρό» και ανέβηκε στο όρος Εβερεστ.

Καθοδηγητής και υπεύθυνος αποστολής ήταν ο Μινίγμα Σέρπα Κάμι Ρίτα. Ο ιδιος είναι από το Νεπάλ και έσπασε το ρεκόρ με 24 αναρριχήσεις.

Σημειώνεται πως πριν λίγες μέρες η Χριστίνα Φλαμπούρη είχε ανέβει και την τέταρτη υψηλότερη κορυφή του κόσμου μαζί με τον Αντώνη Συκάρη.

Ελληνίδες στο Έβερεστ: Η «Ζώνη του Θανάτου»

«Εκτός από καλή φυσική κατάσταση απαιτεί και μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης. Καλούμαστε να είμαστε μακριά από το σπίτι και τους δικούς μας ανθρώπους για 2 περίπου μήνες. Όσον αφορά την επικινδυνότητα σίγουρα ένα ψηλό βουνό χρειάζεται σεβασμό. Ο καιρός, η καλή εκτίμηση των δυνάμεων μας την κάθε στιγμή, η προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων είναι παράγοντες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Στα υψηλά υψόμετρα ο οργανισμός μας χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια. Ο αέρας έχει λιγότερο οξυγόνο και η αναπνοή είναι δύσκολη, συνεπώς το κάθε βήμα είναι ένας μικρός άθλος. Από ένα σημείο και πάνω βέβαια, ο οργανισμός μας πραγματικά νοσεί. Για αυτό και η ζώνη πάνω από τα 8000 μέτρα ονομάζεται death zone (σ.σ. ζώνη θανάτου)». Είπαν οι δυο Ελληνίδες αλπινίστριες.

Ελληνίδες στο Έβερεστ: Στην ψηλότερη κορυφή

«Η χρήση φιάλης οξυγόνου διευκολύνει το έργο των ορειβατών και εμείς δεν σκοπεύουμε να αποτελέσουμε εξαίρεση, αν και υπάρχουν μερικές δεκάδες άνθρωποι που επιχειρούν την ανάβαση χωρίς τη βοήθεια πρόσθετου οξυγόνου. Σε εκείνη τη φάση βέβαια πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο χαρακτήρας και η ψυχολογία του κάθε ανθρώπου γι’ αυτό και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι ο ορειβάτης ανεβαίνει με την ψυχή και το νου».

Μετά το τεράστιο κατόρθωμα που κατάφεραν η Χριστίνα Φλαμπούρη και η Βασιλική Αρχοντίδου, η πρώτη δημοσίευσε το εξής μήνυμα στο facebook :

Ελληνίδες στο Έβερεστ

«On top of the world: Everest Summit!!!!!Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου ως την κορυφή του κόσμου…Στον ξάδερφο μου Δημήτρη Μπέη που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε σε μένα όταν κανείς δεν το έκανε και δυστυχώς δεν είναι εδώ να δει οτι είχε δίκιο….Στην οικογένεια μου, που ανέβηκε το δικό της Έβερεστ κατά την διάρκεια της αποστολής και..Στη τρομερή και φοβερή ομάδα Papastratos που με στήριξε σε αυτή την προσπάθεια. Γιατί οι άνθρωποι κάνουν τις εταιρίες και ο καθένας τους μου έδωσε όλη του τη θετική ενέργεια για να πατήσω την κορυφή του κόσμου!!!!»

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News