christos-kentiras-i-dipli-dolofonia-i-apagogi-35-anthropon-se-zontani-syndesi-kai-to-tragiko-telos-62176
17:45

Χρήστος Κεντήρας: Η διπλή δολοφονία, η απαγωγή 35 ανθρώπων σε ζωντανή σύνδεση και το τραγικό τέλος

17:45
Newsroom

Έγκλημα σε ζωντανή σύνδεση – Αληθινή ιστορία: Το 2000 ο Χρήστος Κεντήρας διέπραξε δύο φόνους. Όμως, δεν σταμάτησε σε αυτό. Απήγαγε τριάντα πέντε άτομα, εμφανίστηκε στις κάμερες και έπειτα αυτοκτόνησε. Ο Χρήστος ήταν 48 ετών και ήταν φανοποιός από τον Πόρο. Πίστευε πως η γυναίκα του, τον απατούσε με το φίλο του, Σταμάτη Τακτικό, ενώ η πεθερά του, Γεωργία Σπύρου, την ωθούσε προς αυτή την κατεύθυνση.

Advertisement

Στις 4 Νοεμβρίου του 2000 ο Κεντήρας δολοφόνησε την πεθερά του με καραμπίνα στο σπίτι της. Έπειτα, σκότωσε και τον Τακτικό, με τον ίδιο τρόπο. Στη συνέχεια έκαψε το αυτοκίνητό του και έπειτα ανέβηκε σε ένα λεωφορείο, απειλώντας τον οδηγό να ξεκινήσει ένα ταξίδι προς άγνωστη κατεύθυνση.

Advertisement

Advertisement

Έγκλημα σε ζωντανή σύνδεση – Κώστας Σημίτης: «Οφείλετε σε ψυχοπαθή»

Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει τότε: «Η απαγωγή των τουριστών είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα λυπηρό. Οφείλεται σε έναν άνθρωπο σαφώς ψυχοπαθή. Η Αστυνομία έχει εμπειρία για τον χειρισμό τέτοιων καταστάσεων. Έχω δώσει και εγώ τις κατάλληλες εντολές. Προσπάθεια όλων μας είναι να διασωθεί η ζωή των ομήρων και να κλείσουμε την υπόθεση με το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι ενέργειες της Αστυνομίας θα είναι θετικές και σύντομες».

Έγκλημα σε ζωντανή σύνδεση – «Το βήμα της Κυριακής»: «Τακτική εξάντλησης για τον απαγωγέα»

Η εφημερίδα ανέφερε αρχικά: «Αρχικώς οι τρεις ειδικοί διαπραγματευτές και ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. υπό την καθοδήγηση του ειδικού επιστήμονα κ. Γιαπιτζόγλου εφάρμοζαν την κλασική τακτική για την εξάντληση του απαγωγέα. Επίσης, την ανεύρεση χρονικών περιθωρίων για διαπραγματεύσεις μαζί του ή ακόμη και για επιτυχημένη αστυνομική επέμβαση. Προκειμένου να αποφευχθεί μια σπασμωδική αντίδρασή του που μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία.

Advertisement

Οι ειδικοί διαπραγματευτές διατηρούσαν διαρκή επικοινωνία μέσω του κινητού τηλεφώνου του με τον απαγωγέα. Φρόντισαν να βάλουν «φραγή» στις άλλες εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις ώστε να μην έχει επικοινωνία με ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως έπραξε τις πρώτες ώρες της πειρατείας.

Ο Κεντήρας ζήτησε να επικοινωνήσει με αστυνομικό από τον αστυνομικό σταθμό του Γαλατά Τροιζηνίας. Επίσης, προσπάθειες να τον πείσουν να παραδοθεί κατέβαλαν χωρίς αποτέλεσμα η σύζυγός του και η μητέρα του, που διαμένουν στη Νίκαια».

Έγκλημα σε ζωντανή σύνδεση – «Το βήμα της Κυριακής»: «Έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων»

Η εφημερίδα συνέχιζε: «Το λεωφορείο κατευθύνθηκε αρχικώς προς την Αθήνα αλλά το μπλόκο της Αστυνομίας στο ύψος των διοδίων της Ελευσίνας τον ανάγκασε να επιστρέψει προς την Κόρινθο. Γύρω στις 2.00 το μεσημέρι κατευθυνόταν ήδη πάλι προς την περιοχή της Τροιζηνίας!

Advertisement

Μετά την αναχώρησή του από τα διόδια της Ελευσίνας ο δράστης, που δήλωσε ότι κουβαλάει και ένα πιστόλι των 9 mm, φέρεται να πυροβόλησε. Δεν τραυμάτισε, τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης Δημήτρη Γιοβανίδη, ο οποίος επιχείρησε να προσεγγίσει με την υπηρεσιακή μοτοσικλέτα του το λεωφορείο. Αυτό έγινε, από δική του πρωτοβουλία και χωρίς να έχει λάβει σχετική εντολή.

Παρόλο που η ενέργειά του αυτή προκάλεσε και πανικόβαλε τον Κεντήρα, κάνοντάς τον να πυροβολήσει θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων, ο αστυνομικός ουδέποτε τιμωρήθηκε, ούτε κλήθηκε να ερμηνεύσει την πράξη του».

Έγκλημα σε ζωντανή σύνδεση – «Το βήμα της Κυριακής»: «Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος επικοινώνησε, με τον δράστη»

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ανέφερε στο τέλος: «Στην περιοχή του Γαλατά είχε στηθεί χθες το μεσημέρι μια οργανωμένη επιχείρηση αντιμετώπισης του περιστατικού με τη συμμετοχή ομάδας των ΕΚΑΜ και με τη βοήθεια έμπειρων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Όμως, υπήρξε μια απροσδόκητη εξέλιξη που αιφνιδίασε τους αστυνομικούς και ματαίωσε την επιχείρηση. Μέσω ενός άλλου κινητού τηλεφώνου που βρισκόταν στο λεωφορείο ­ πιθανώς του κινητού του οδηγού επικοινώνησε με τον δράστη ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος χωρίς να ενημερώσει κανένα στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να ζήτησε από τον απαγωγέα να επιστρέψει στην Κόρινθο, όπου θα τον ανέμενε με τηλεοπτικό συνεργείο για συνέντευξη.

Το λεωφορείο, λοιπόν, συνοδευόμενο από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας πήρε ­ μετά την προτροπή του δημοσιογράφου και εν αγνοία της Αστυνομίας ­ τον δρόμο της επιστροφής προς Κόρινθο. Ακολούθως ο δράστης του διπλού εγκλήματος ειδοποίησε τους αστυνομικούς και τους ειδικούς διαπραγματευτές για τους λόγους της επιστροφής του και για την επικοινωνία του με τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού.

Αμέσως δόθηκε εντολή να τοποθετηθεί «φραγή» και στο δεύτερο κινητό τηλέφωνο που υπήρχε στο λεωφορείο, ενώ στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ. επικοινώνησαν με τον δημοσιογράφο, ο οποίος ­ εκ των υστέρων δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει το έργο της Αστυνομίας, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ο απαγωγέας είχε έλθει σε επαφή μαζί του».

Έγκλημα σε ζωντανή σύνδεση – Αληθινή ιστορία: Η συνέντευξη στο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και η αυτοκτονία του δράστη

Το λεωφορείο οδηγήθηκε στο σταθμό «ΑΛΦΑ». Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος πήρε συνέντευξη από το δράστη, ενώ δέχθηκε και τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης. Έπειτα, ο Κεντήρας πηγαίνει στη ΓΑΔΑ και συγκεκριμένα στον έβδομο όροφο για δακτυλικά αποτυπώματα. Εκεί, ξεφεύγει από τους αστυνομικούς και πηδά στο κενό, έχοντας ακαριαίο θάνατο.