diaggelma-mitsotaki-ta-metra-stirixis-poy-tha-anakoinosei-amp-8211-foroelafrynseis-kai-neo-paketo-gia-ergazomenoys-37166
10:27

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει – Φοροελαφρύνσεις και νέο πακέτο για εργαζόμενους

10:27
Newsroom

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 20 Μαΐου του 2020) το απόγευμα στις 06.00 θα πραγματοποιηθεί το διάγγελμα από τη μεριά του πρωθυπουργού. Η επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και θα ανακοινωθούν σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προειδοποιήσει τους πολίτες ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη και για τον τουρισμό και για την οικονομία. Όμως, ταυτόχρονα θα υπογραμμίσει ότι δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τον επόμενο χρόνο να αναπληρωθούν οι ζημιές. Δηλαδή, να κερδηθεί το χαμένο έδαφος.

Advertisement

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι άξονες του σχεδίου

Με βάση τις φειδωλές πληροφορίες που διαρρέουν από το οικονομικό επιτελείο, οι άξονες στους οποίους κινείται το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι τρεις:

-Πρώτον, μείωση της φορολογίας, όπως η υποχώρηση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σκοπός είναι να γίνει ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν. Δηλαδή, να προσελκυσθούν περισσότεροι επισκέπτες και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό.

Advertisement

-Δεύτερον, στήριξη της εργασίας για να μην υπάρξουν απολύσεις μέσω προγραμμάτων επιδότησης μέρους της μισθοδοσίας όσων από τους εργαζομένους δεν θα επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Advertisement

– Τρίτον, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Σκοπός είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του μειωμένου τζίρου. Επιπλέον, να αποφευχθούν «λουκέτα».

Αμέσως μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού, τον λόγο θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι παρεμβάσεις

Ειδικότερα, το νέο πακέτο που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

Advertisement

– Πακέτο στήριξης για Τουρισμό και Εστίαση

– Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας και των μισθών εποχικών και όσων μπαινοβγαίνουν σε αναστολή ή εκ περιτροπης εργασία

– Μειώσεις ΦΠΑ από 24% σε 13% για όλη την τουριστική περίοδο σε ακτοπολοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και σε σερβιριζόμενα ροφήματα, καφέ, χυμούς, τσάι και μη αλκοολούχα ποτά

– Μείωση φόρου εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ από φέτος για όσους εκμισθωτές υπέστησαν μείωση ενοικίου

– Μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα το επιλέξουν

– Παράταση ειδικής αποζημίωσης (533-800 ευρώ), μείωση ενοικίου και αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν

Επιπλέον η κυβέρνηση θα εξαγγείλει και νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής άνω του 1 δισ. ευρώ. Επίσης, και μέτρα στήριξης των δανειοληπτών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελπίδες από τα Βαλκάνια

Αισιόδοξα, στο μεταξύ ήταν τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν από την τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους ομολόγους τους από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβίας με αντικείμενο την ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών ανταλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ πρότεινε να ανοίξουν τα σύνορα με την Ελλάδα από την 1η Ιουνίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η χώρα μας εξάλλου αναμένει να επαναρχίσουν το συντομότερο οι επισκέψεις τουριστών από τις βαλκανικές χώρες που επισκέπτονται κάθε χρόνο κυρίως περιοχές της Βόειας Ελλάδας. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τόνισε ότι «και φέτος η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες που μας τιμούν κάθε χρόνο».

Advertisement