Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Δικαιώνεται η Ιωάννα: Καταπέλτης ο εισαγγελέας για την 36χρονη – «Να κηρυχθεί ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας»

βιτριόλι

Με την πρόταση του εισαγγελέα συνεχίζεται η δίκη της Ιωάννας Παλιοσπύρου για την επίθεση με το βιτριόλι πριν από ενάμιση χρόνο.

Με την πρόταση του εισαγγελέα, Χαράλαμπου Μαστραντωνάκη, συνεχίζεται σήμερα (21.10.2021) η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός επεσήμανε στην αγόρευση του ότι η κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι λόγω της σχέση της με τον 40χρονο άνδρα ανέπτυξε αισθήματα μίσους για την Ιωάννα Παλιοσπύρου και άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης της.

«Ανέπτυξε αισθήματα μίσους για την παθούσα θεωρώντας ότι την κορόιδεψε. Έκτοτε άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης με βιτριόλι» ανέφερε συγκεκριμένα ο εισαγγελέας στην πρόταση του.

Ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου άρχισε την αγόρευση του αναλύοντας το νομικό σκέλος της υπόθεσης και στην συνέχεια προχώρησε στα πραγματικά περιστατικά.

Επίθεση με βιτριόλι: Όσα είπε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του

Όπως είπε, η κατηγορούμενη και η Ιωάννα Παλιοσπύρου κατάγονται από την ίδια περιοχή χωρίς να έχουν σχέσεις μεταξύ τους. Έχουν όμως, κοινό σύνδεσμο στην Αθήνα, την εξαδέλφη του θύματος.

Κομβικό στοιχείο για τον εισαγγελέα της υπόθεσης αποτελεί η σχέση της 37χρονης με τον 40χρονο, με τον οποίο διατηρούσε ελεύθερη σχέση.

Όταν εκείνος, όπως είπε, ο εισαγγελέας έκανε αίτημα φιλίας στην Ιωάννα, η τελευταία «με αξιοπρέπεια και σεβασμό προσπάθησε να την βοηθήσει (σ.σ. την κατηγορούμενη), να την συμβουλεύσει. Μάλιστα, της έστειλε φωτογραφία και τη συνομιλία της με το Ν.Ο.. Η κατηγορούμενη, που ουδέποτε είχε πάψει να ανησυχεί, έστελνε μηνύματα στην παθούσα για το θέμα. Την ρωτούσε «τι κανείς με αυτόν τον άνθρωπο;». Η Ιωαννα απαντούσε ευγενικά. Ωστόσο, ο Ν. Ο. δεν παραιτήθηκε της προσπάθειας και έστειλε και πάλι μήνυμα στην Ιωάννα».

Ο εισαγγελέας τόνισε ότι «από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυψε ότι η παθούσα διατήρησε επικοινωνία με τον Ο., σε αντίθεση με όσα μέχρι σήμερα πιστεύει η κατηγορούμενη. “Εγώ πιστεύω ότι υπήρξε κάτι μεταξύ τους” είχε πει στην απολογία της. Η κατηγορούμενη ουδέποτε πείστηκε ότι δεν συμβαίνει κάτι μεταξύ των δυο. Ανέπτυξε αισθήματα μίσους για την παθούσα θεωρώντας ότι την κορόιδεψε. Έκτοτε άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης με βιτριόλι».

Ο εισαγγελέας συνεχίζει αυτή την ώρα να περιγράφει τα πραγματικά περιστατικά, εξηγώντας ότι δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί το πως προμηθεύτηκε το βιτριόλι και το εάν υπήρχαν συνεργοί. «Το δικαστήριο δεν πρέπει να το απασχολήσει το γεγονός για το εάν συνέδραμαν τρίτα πρόσωπα, αλλά ότι στα χέρια της έφτασε το δυσεύρετο χημικό υγρό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση του εισαγγελέα

Να κηρυχθεί ένοχη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου και όχι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, η 36χρονη κατηγορούμενη της επίθεσης με βιτριόλι Έφη Κακαράντζουλα, ζήτησε σήμερα με την αγόρευσή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο εισαγγελέας της έδρας Χαρ. Μαστραντωνάκης.

Ο εισαγγελέας είπε: «Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπουμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε.

Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δίκη και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελεσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφόρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά».

Όπως επισήμανε ο εισαγγελικός λειτουργός η κατηγορούμενη ήταν αποφασισμένη να προβεί στην εγκληματική ενέργεια και ουδέποτε σκέφτηκε να την ματαιώσει.

«Την παραμονή η κατηγορούμενη μετέβη στο σημείο αποφασισμένη για να επιτεθεί με το βιτριόλι στην Ιωάννα. Για λόγο που δεν κατέστη εφικτό, προφανώς επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες της συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα».

Η επίθεση: Παραμόνευε σαν θηρευτής

Στις 19 Μαΐου η 37χρονη έφυγε άπραγη ωστόσο μετά την αποχώρηση της από το σημείο όπως είπε ο εισαγγελέας ζήτησε άδεια από τη δουλειά της για να προβεί στην εγκληματική της ενέργεια. Η 20η Μαΐου 2020 είναι η μέρα που άλλαξε όπως είπε ο εισαγγελέας για πάντα τη ζωή της Ιωάννας.

«Εκείνη την ημέρα κρατούσε μαζί της δοχείο, με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο θειικού οξέως σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΕ. Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο σαν τον καλύτερο θηρευτή της φύσης. Η Ιωαννα εισήλθε στο ισόγειο και ανάμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της. Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά» περιέγραψε ο εισαγγελέας.

Μετά από 17 σκαλιά η 36χρονη, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά της, «στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα, εκείνη σήκωσε βυθισμένη στις σκέψεις της, την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατέχομενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρου στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας».

Η αποστροφή αυτή της αγόρευσης του εισαγγελικού λειτουργού προκάλεσε «κύμα» συγκίνησης στους συγγενείς και τις φίλες της Ιωάννας που βρίσκονταν έξω από τη δικαστική αίθουσα.

Συγκινημένος ωστόσο από τις ολέθριες συνέπειες της επίθεσης με βιτριόλι στην Ιωάννα εμφανίστηκε και ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος κρατώντας φωτογραφίες, από τα ρούχα της Ιωάννας μετά την επίθεση, με σπασμένη φωνή, είπε «δεν έχω ξαναδεί ποτε τέτοια εικόνα, ούτε σε κουρέλια».

«Θα μπορούσε να πεθάνει»

Διεξοδικά ο εισαγγελικός λειτουργός ανέλυσε τα στοιχεία που συνηγορούν στην ανθρωποκτόνο πρόθεση της κατηγορούμενης. Επεσήμανε πως η Ιωάννα Παλιοσπύρου, θα μπορούσε να είχε πεθάνει από την επίθεση, συνεπεία πέντε παραγόντων : του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεριοφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον ένα λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέως το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων.

Οι συνέπειες της επίθεσης της 36χρονης στην Ιώαννα ήταν ολέθριες, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας υπέστη μόνιμες βλάβες από τις οποίες «δεν θυμάμαι ποιες να απαριθμήσω πρώτες από τις τόσες που ακούσαμε».

Στην κατάληξη της πρότασης του ο εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε «συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος, η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News