Enimerotiko.gr
Ελλάδα

«Δικαίωση» μετά από 22 χρόνια: Η «αυτοκτονία» της 26χρονης δασκάλας από την Κέρκυρα, μετατράπηκε σε δολοφονία

Λία Τρικαλιώτη η “αυτοκτονία” της δασκάλας από την Κέρκυρα μετατράπηκε σε δολοφονία. Οι γονείς και ο αδερφός της κοπέλας υποστήριζαν από την αρχή ότι η Λία Τρικαλιώτη έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας. Είχαν προσφύγει κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Είκοσι δύο χρόνια μετά το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, επιδίκασε χρηματικά ποσά για τα μέλη της οικογένειας που ανέρχονται στις 350.000 ευρώ.

Δικαιωμένοι και ηθικά ικανοποιημένοι αισθάνονται η μητέρα και ο αδερφός της Λίας Τρικαλιώτη. Η 26χρονη καθηγήτρια μουσικής από την Κέρκυρα τον Νοέμβριο του 1997 είχε βρεθεί νεκρή σε μια χαράδρα βάθους 250 μέτρων. Οι γονείς και ο αδερφός της κοπέλας φώναζαν από την αρχή ότι η αγαπημένη τους Λία Τρικαλιώτη έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας. Τη στιγμή που οι αστυνομικές αρχές, τότε, είχαν αποδώσει το θάνατό της σε αυτοκτονία.

Η άδικη ετυμηγορία των αρχών, ήταν αυτή που σύμφωνα με τους συγγενείς της Λίας Τρικαλίώτη, οδήγησαν και στο θάνατο τον αγαπημένο της πατέρα. Ο άντρας δεν άντεξε από τη στεναχώρια του και έφυγε από τη ζωή με τον καημό της δικαίωσης για την κόρη του.

Οι αγαπημένοι της 26χρονης καθηγήτριας μουσικής είχαν προσφύγει κατά του Ελληνικού Δημοσίου στα διοικητικά δικαστήρια. Θεωρούσαν ότι οι αστυνομικές Αρχές δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο πέθανε η κόρη τους.

Λία Τρικαλιώτη : Η υπόθεση στο Εφετείο

Είκοσι δύο χρόνια μετά το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, επιδίκασε χρηματικά ποσά για τα μέλη της οικογένειας της άτυχης κοπέλας που κατ’ εκτίμηση μαζί με τους τόκους ανέρχονται στις 350.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Σπύρος Βλάχος έκανε λόγο για κακό χειρισμό στα όσα προβλέπεται να ακολουθήσουν οι αστυνομικές αρχές. Για να φθάσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης με αποτέλεσμα ο δράστης να μην συλληφθεί ποτέ αλλά και να μην οδηγηθεί στο Δικαστήριο. Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια.

«Εκδόθηκε μια απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων με την οποία επιδικάστηκαν κάποια χρηματικά ποσά στην οικογένεια της Λίας Τρικαλιώτη. Η Λία Τρικαλιώτη σε εκείνο το χρόνο που τελέστηκε η πράξη φέρεται ως αυτοκτονία. Με βάση τα πραγματικά περιστατικά τα οποία συγκροτούν την ίδια την υπόθεση, προκύπτει ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία. Αλλά για ανθρωποκτονία και μάλιστα με πρόθεση.

Υπάρχουν πλείστα στοιχεία αποδεικτικά μέσα στη δικογραφία τα οποία αξιολόγησε η δικαστής και εξέδωσε την απόφαση». Τα παραπάνω είπε ο ο κ. Σπύρος Βλάχου και συνέχισε: «Αξιολογώ ότι υπήρξε μια κακή εφαρμογή των όσων επιβάλλεται η αστυνομία να κάνει. Δεν ανακαλύφθηκε ποτέ ο δράστης αυτής της υπόθεσης. Υπήρξε ένα μεγάλο κενό που διήρκησε για πάρα πολλά χρόνια με την αγωνία της οικογένειας και τον πόνο που είχε.

Με αυτή την υπόθεση η οικογένεια δικαιώνεται. Έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη τόσα χρόνια. Έδιναν στοιχεία ώστε να έρθει η σημερινή απόφαση και να υπάρξει αυτό για το οποίο πίστευαν εξαρχής. ότι το παιδί τους δεν αυτοκτόνησε αλλά το σκότωσαν και αυτό είναι το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση.

Αναφορικά με την ποινική αντιμετώπιση αυτής της υπόθεσης, έχει παραγραφεί η ποινικά άδικη πράξη. Άρα λοιπόν ποτέ δεν θα εμφανιστεί ο δράστης απέναντι στην ποινική δικαιοσύνη. Καθώς έχει παρέλθει εικοσαετία από το χρόνο αυτής της πράξης» είπε ο δικηγόρος της άτυχης Λίας Τρικαλιώτη.

Λία Τρικαλιώτη : Το χρονικό της υπόθεσης

Τα ίχνη της Λίας Τρικαλιώτη είχαν χαθεί μυστηριωδώς τον Νοέμβριο του 1997. Τρία εικοσιτετράωρα μετά βρέθηκε το πτώμα της σε μια απότομη χαράδρα στο βόρειο τμήμα του νησιού, κάτω από το φρούριο του Αγγελόκαστρου.

Η Αστυνομία τότε είχε συμπεράνει πως πιθανότερη αιτία θανάτου ήταν η αυτοχειρία κι όλα έδειχναν ότι ο θάνατος της άτυχης κοπέλας προκλήθηκε από πτώση από μεγάλο ύψος.

Οι γονείς και ο αδερφός της 26χρονης καθηγήτριας μουσικής δεν δέχτηκαν ποτέ αυτή την εκδοχή. Εκθέτοντας το επιχείρημα ότι το σώμα της κόρης τους είχε ελαφριά κατάγματα και εκδορές. Σημάδια που δεν μαρτυρούσαν μία πτώση από τόσο μεγάλο ύψος. Μάλιστα επέμεναν για χρόνια ότι η αγαπημένη τους Λία Τρικαλιώτη δολοφονήθηκε.

Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1999, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Κέρκυρας έγινε εκταφή του πτώματος της άτυχης δασκάλας. Προκειμένου οι ιατροδικαστές, τους οποίους όρισε η οικογένεια, να διενεργήσουν νεκροτομή.

Μάλιστα, για να εξαγάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα είχαν ρίξει ένα κέρινο ομοίωμα από το σημείο όπου υποτίθεται ότι είχε πέσει η Τρικαλιώτη για να αποφανθούν πως τελικά «το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας ουδόλως ευσταθεί», λέγοντας ότι το σώμα της Λίας δεν έφερε τα τραύματα που θα δικαιολογούσαν μια πτώση από 250 μέτρα ύψος.

Έτσι, λοιπόν η οικογένεια προσέφυγε κατά του Ελληνικού Δημοσίου στα Διοικητικά Δικαστήρια , θεωρώντας ότι η αστυνομία δεν προέβη στις αρμόζουσες ανακριτικές διαδικασίες που όφειλε να προβεί για την διαπίστωση των αιτιών θανάτου της άτυχης Λίας και είκοσι δύο χρόνια αργότερα η οικογένειά της δικαιώνεται.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News