dimitris-koyretas-o-patrinos-kathigitis-eftiaxe-ena-thaymatoyrgo-keik-poy-apotelei-pagkosmia-patenta-85751
19:45

Δημήτρης Κουρέτας: Ο Πατρινός καθηγητής έφτιαξε ένα θαυματουργό κέικ που αποτελεί παγκόσμια πατέντα

19:45
Newsroom

Δημήτρης Κουρέτας, ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη μυστική συνταγή του πιο δυναμωτικού κέικ. Ογδόντα γραμμάρια, είναι αρκετά σύμφωνα με τον καθηγητή για να συντηρήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό επί ένα 24ωρο. Και αυτό γιατί περιέχει τις θερμίδες και τις πρωτεΐνες ενός πλήρους γεύματος.

Η συνταγή είναι του καθηγητή Βιοχημείας Δημήτρη Κουρέτα. Το ελληνικό αυτό αρτοσκεύασμα αποτελεί παγκόσμια πατέντα. Διατίθεται στο εμπόριο κι έχει γίνει περιζήτητο εκτός συνόρων.

Advertisement

Ονομάζεται κέικ αποκατάστασης Feed Back (=ανατροφοδότηση) και το κύριο συστατικό του προέρχεται από το τυρόγαλα ή ορό γάλακτος. Το απόβλητο των τυροκομείων, που όταν δεν διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς τότε αυτό καταλήγει στα ποτάμια. Εξαφανίζοντας το οξυγόνο και κάθε ίχνος ζωής σε ακτίνα χιλιομέτρων.

Για κάθε κιλό τυριού παράγονται 9 κιλά τυρογάλακτος. Το απόβλητο μόνο ενός τυροκομείου έχει ισοδύναμο βιολογικό φορτίο με αυτό μιας μικρής πόλης 40.000 κατοίκων.

Advertisement

Τα αμέτρητα περιβαλλοντικά επεισόδια στον Πηνειό, είχε οδηγήσει τη Νομαρχία Λάρισας να αποταθεί σε ειδικούς επιστήμονες. Το 2006 ανέθεσε στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την αναζήτηση λύσεων στη διαχείριση του ρυπογόνου απόβλητου.

Advertisement

«Στο εργαστήριο ανακαλύψαμε μια διαδικασία επεξεργασίας του τυρογάλακτος που απομονώνει την πρωτεΐνη και αυτό που απομένει είναι απλό νερό. Απαλλαγμένο από ρυπαντικό φορτίο», εξηγεί o καθηγητής. Η ιδέα άρχισε τότε να γεννιέται και ο στόχος της μελέτης έγινε διπλός: Λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα και αξιοποίηση της πρωτεΐνης.

Οι πρωτεΐνες του τυρογάλακτος συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών με την υψηλότερη βιολογική αξία. Αποτελούν δημοφιλή συμπληρώματα στον χώρο της αθλητικής διατροφής και όχι μόνο. Βελτιώνουν την απόδοση του οργανισμού. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βοηθούν στην αποκατάσταση τραυματιών. Συνιστάται και σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Δημήτρης Κουρέτας : Παγκόσμιο το ενδιαφέρον

Στα εργαστήρια του Π.Θ. απομονώνουν την πολύτιμη πρωτεΐνη από τον ορό του γάλακτος. Τη διαθέτουν σε μορφή σκόνης. Ο καθηγητής αναζήτησε τρόπους να αξιοποιήσει αυτά τα πλεονεκτήματά της. Αναμειγνύοντας στο εργαστήριο πρωτεΐνη με ένα μείγμα πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων και προσθέτοντας κάποια αρωματικά στοιχεία, παρασκεύασε το πρωτοποριακό ενεργειακό αρτοσκεύασμα.

Advertisement

Ο Δημήτρης Κουρέτας δεν περιορίστηκε σε αυτό, αλλά προώθησε ο ίδιος τη διαδικασία μετατροπής της πατέντας του σε τελικό προϊόν που θα διατίθεται στο εμπόριο. Συνεργάστηκε με την εταιρεία «Πρωτεΐνες Κεντρικής Ελλάδος», που εδρεύει στην Καρδίτσα. Εκεί επεξεργάζονται τυρόγαλα σε μεγάλη κλίμακα, απομονώνοντας την πρωτεΐνη. Αλλά και με τους Μύλους Καπλανίδη στις Σέρρες, που προχώρησαν στη βιομηχανική παραγωγή του τελικού συσκευασμένου προϊόντος.

«Από την αρχή του χρόνου, το Feed Back διατίθεται σε ινστιτούτα διατροφής. Αθλητικούς χώρους, καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα. Ήδη ξεκίνησε και η εξαγωγή του», αναφέρει ο γενικός διευθυντής των Μύλων Καπλανίδη, Δημήτρης Τσιλιακούδης.

Δείγμα του προϊόντος, με πληροφορίες για τη σύσταση και τις ιδιότητές του, έχει σταλεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, συνοδευόμενο από πρόταση των δημιουργών του να αποτελέσει μέρος της επισιτιστικής βοήθειας της Ελλάδας προς τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. «Είναι ένα προϊόν πράσινης επιχειρηματικότητας, το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανικό μέσο πράσινης διπλωματίας, αφού μπορεί να φτάσει στον αποδέκτη συσκευασμένο και έτοιμο προς κατανάλωση, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε συντήρηση», επισημαίνει ο κ. Κουρέτας.

«Δυστυχώς, μας ανακαλύπτουν πρώτα εκτός συνόρων», σχολιάζει ο Δημήτρης Κουρέτας

Ο ίδιος είδε με ικανοποίηση ξένες εταιρείες, από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, ευρωπαϊκές κι αφρικανικές χώρες και αλλού, να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το Feed Back. Εγινε αποδέκτης σκέψεων για τη χορήγησή του σε ξένους στρατιώτες, ενώ δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες από Ιταλία και Ισπανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να το συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα διατροφής των αθλητών τους. «Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συνήθως, μας ανακαλύπτουν πρώτα εκτός συνόρων», σχολιάζει ο καθηγητής.

Advertisement

Η έρευνα στο Εργαστήριο του Τμήματος στη Λάρισα συνεχίζεται για την ανάπτυξη νέων καινοτομικών προϊόντων. Ηδη έχει αναπτυχθεί το αλεύρι με εκχύλισμα σταφυλιού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ψωμιού, κέικ και άλλων σκευασμάτων. Το προϊόν διευκολύνει τη σωστή λειτουργία των αγγείων σε άτομα με υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία, ενώ έχει προστατευτική δράση έναντι του οξειδωτικού στρες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε αθλητικούς χώρους.