eisitirio-gia-mia-episkepsi-ston-olympo-prosechos-charatsi-kai-se-alloys-proorismoys-43777
11:01

Εισιτήριο για μια επίσκεψη στον Όλυμπο: Προσεχώς χαράτσι και σε άλλους προορισμούς

11:01
Newsroom

Το σχέδιο για να περάσει νομοσχέδιο ώστε να θεσπιστεί εισιτήριο πρόσβασης στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου ετοιμάζει το Υπ. Περιβάλλοντος.

Εισιτήριο θα πληρώνουν όλοι οι πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τον Όλυμπο, όπως προβλέπει σχέδιο απόφασης την οποία συνυπογράφουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η απόφαση αυτή προκαλεί, ήδη, σφοδρές αντιδράσεις ιδιαίτερα στους «κόλπους» των ορειβατών.

Advertisement

Το εισιτήριο που αναμένεται να θεσπιστεί με την εν λόγω υπουργική απόφαση θα καλείται να πληρώσει ο οποιοσδήποτε πολίτης και για οποιαδήποτε δραστηριότητα θέλει να ακολουθήσει. Ακόμα και για μία απλή διέλευση.

Από το εισιτήριο στον δρυμό του Ολύμπου θα εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Τα ΑμεΑ, οι πολίτες άνω των 67 ετών, οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Advertisement

Σύμφωνα με την απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες εφόσον εντοπίζονται πολίτες χωρίς να έχουν πληρώσει το απαραίτητο αντίτιμο, τότε θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο το οποίο αντιστοιχεί στο 20πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου.

Advertisement

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη στην χώρα μας στο φαράγγι της Σαμαριάς ενώ επρόκειτο να ισχύσει και στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου.

Εισιτήριο στον Όλυμπο: Οι τιμές ανά ημέρα

Σχετικά με τις τιμές του εισιτηρίου, θα διαμορφώνονται ως εξής:

Ατομικό εισιτήριο από 4-6 ευρώ ανά ημέρα,

Advertisement

Ομαδικό εισιτήριο, άνω των δέκα ατόμων, 5,0 ευρώ ανά ημέρα.

Μειωμένο εισιτήριο, 3,0 ευρώ την ημέρα.

Στο προσχέδιο της απόφασης προβλέπεται και η έκδοση ετήσιου εκπτωτικού ετήσιου εισιτηρίου.

Η απόφαση θα εκδοθεί μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο το οποίο έχει ήδη σταλεί προς υπογραφή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος σκοπεύει να επεκτείνει το μέτρο και σε άλλες περιοχές με σκοπό όχι μόνο τα έσοδα αλλά και τον έλεγχο της πρόσβασης.

Advertisement

Ο αρμόδιος φορέας εξέδωσε μετά τις αντιδράσεις, ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν συζητήσεις που γίνονται μεταξύ αρμόδιων φορέων και όχι τελεσίδικη απόφαση.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τονίζεται πως το σχέδιο αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Οργανισμού και η διαβούλευση μεταξύ φορέων βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης.

Χαρακτηρίζει ωστόσο την καθιέρωση εισιτηρίου, χρήσιμο εργαλείο προστασίας των οικοσυστημάτων.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:

Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο «Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου»

Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.

Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει».