ekleise-prin-tin-pitsos-i-elliniki-etairia-poy-kontrare-tis-megales-polyethnikes-alla-odigithike-sto-loyketo-18043
17:00

Έκλεισε πριν την Πίτσος: Η Ελληνική εταιρία που κόντραρε τις μεγάλες πολυεθνικές αλλα οδηγήθηκε στο λουκέτο

17:00
Νίκη Μουλά

Η ESKIMO ήταν μία ελληνική βιομηχανία που ανταγωνιζόταν την Pitsos, επί σειρά ετών και η απόφαση να μπει λουκέτο ήταν σοκαριστική.

ESKIMO: Μπήκε σε όλα τα ελληνικά σπίτια

Πρόκειται για μία εταιρεία που μπήκε σε όλα τα ελληνικά σπίτια, μαζί με την Pitsos, αφού σε κάθε ελληνικό σπίτι υπήρχε έστω μια λευκή συσκευή της εταιρείας, ενώ τα διαφημιστικά σλόγκαν που έπαιζαν στις εφημερίδες έχουν μείνει στην ιστορία.

Advertisement

Έχοντας ξεκινήσει το 1958 ως Βιομετάλ και στη συνέχεια ως Βιομετάλ Εσκιμό, παρήγαγε τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία της το 1959, ενώ το 1968 πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο. Η Eskimo παρήγαγε καταψύκτες, κουζίνες, φούρνους, θερμοσίφωνες, τηλεοράσεις και άλλα.

Advertisement

ESKIMO: Διέθετε υψηλή ποιότητα και χαμηλές τιμές και απασχολούσε 1.500 εργαζομένους

Η ESKIMO είχε στα χέρια της δυο δυνατά χαρτιά – υψηλή ποιότητα και χαμηλές τιμές. Έτσι τα καλύτερά της χρόνια από το 1973 και μετά η εταιρεία απασχολούσε περισσότερους από 1.500 εργαζομένους και κατείχε το 27% της ελληνικής αγοράς στον κλάδο των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Advertisement

Όμως, η πετρελαϊκή κρίση έδωσε το πρώτο μεγάλο χτύπημα, το κόστος μεγάλωσε και ταυτόχρονα, η πολιτική επέκτασης επιδείνωσε την κατάσταση.

Advertisement

ESKIMO: Η συγχώνευση με την IZOLA δεν άντεξε πάνω από δέκα χρόνια

Το 1977 έγινε η συγχώνευση με την IZOLA, με τις ευλογίες και την εγγύηση της Εθνικής Τράπεζας, όμως, το εγχείρημα δεν άντεξε πάνω από δέκα χρόνια. Στο παιχνίδι άρχισαν να μπαίνουν δυναμικά οι ξένες εταιρείες και ο ανταγωνισμός ήταν άνισος.

ESKIMO: Η παραγωγή προϊόντων της πλέον σε Σλοβενία και Τουρκία

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η χρηματιστηριακή κρίση. Η εταιρεία πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Βασίλη Ζούλοβιτς, ο οποίος προσπάθησε με διάφορους τρόπους να την επαναφέρει στο προσκήνιο. Τελικά, τέσσερα χρόνια αργότερα, θα πωληθεί στην F.G. Europe του Γιώργου Φειδάκη και η παραγωγή των προϊόντων της πλέον, γίνεται σε δύο μονάδες, στη Σλοβενία και στη Τουρκία.