ektakti-eidisi-apo-ton-eythymio-lekka-tora-gia-to-megalo-seismo-stin-ellada-dystychos-tha-506663
11:30

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΘΥΜΙΟ ΛΕΚΚΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ

11:30
Δημήτρης Δημόπουλος

Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου στην Κεφαλονιά, με τη δόνηση να γίνεται αισθητή στο νησί και στις γύρω περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός καταγράφηκε στις 20:51:43 ώρα Ελλάδας, ενώ το επίκεντρο εντοπίστηκε 31 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Ληξουρίου.

Advertisement

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 26 χιλιόμετρα, ενώ οι συντεταγμένες της σεισμικής δόνησης είναι 38.0916° βόρειο γεωγραφικό πλάτος και 20.1251° ανατολικό γεωγραφικό μήκος.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από τη σεισμική δόνηση.

Advertisement

Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας

Για τον σεισμό στην Κεφαλονιά μίλησε στο Newsbomb ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανιζόμενος καθησυχαστικός ως προς τη συγκεκριμένη δόνηση.

Advertisement

Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε τον σεισμό ως ένα φαινόμενο που «δεν είναι κάτι ανησυχητικό», επισημαίνοντας ότι στην περιοχή της Κεφαλονιάς έχουν σημειωθεί στο παρελθόν αρκετά μεγαλύτεροι σεισμοί.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, οι ειδικοί παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα και παραμένουν επιφυλακτικοί, προκειμένου να αξιολογήσουν την εξέλιξη της ακολουθίας τις επόμενες ώρες.

Advertisement

Μπαράζ μικρότερων σεισμών μετά τα 4,9 Ρίχτερ

Μετά την κύρια σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 20:51:43 με επίκεντρο 31 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Ληξουρίου, ακολούθησε σειρά μικρότερων σεισμών στην ευρύτερη περιοχή της Κεφαλονιάς.

Ο πρώτος μετασεισμός καταγράφηκε λίγα μόλις λεπτά μετά την κύρια δόνηση. Συγκεκριμένα, στις 20:56 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 24,2 χιλιομέτρων και επίκεντρο 31 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ληξουρίου.

Στις 21:06 καταγράφηκε νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 2,3 Ρίχτερ. Το εστιακό της βάθος υπολογίστηκε στα 24,4 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εντοπίστηκε 33 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Ληξουρίου.

Advertisement

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε και στις 21:25, όταν σημειώθηκε νέα δόνηση μεγέθους 1,8 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος ήταν 31,1 χιλιόμετρα και το επίκεντρο εντοπίστηκε 28 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Ληξουρίου.

Ο τελευταίος σεισμός που είχε καταγραφεί μέχρι εκείνη τη στιγμή σημειώθηκε στις 21:40:36. Η δόνηση ήταν μεγέθους 2,3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και επίκεντρο 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ληξουρίου.

Παρά τη σεισμική δραστηριότητα, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς στην περιοχή.