Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Ελευθέριος Μπακογιάννης: Ο 15χρονος μαθητής που είπε όχι σε 464.995€ και επέστρεψε στο κράτος τα χρήματα

Έντιμος μαθητής: Πολλοί έχουν αναρωτηθεί για το τι θα έκαναν, αν έβρισκαν ένα πορτοφόλι στη μέση του δρόμου. Σε μικρό ή μεγάλο βαθμό πολλοί η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον περισσότερο κόσμο. Η απόκτηση μεγάλου ποσού από τη μία στιγμή στην άλλη, θα μπορούσε να αποτελεί έναν πειρασμό. Επίσης, θα έλυνε δια μαγείας οικονομικά προβλήματα με τα οποία όλοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι.

Στον αντίποδα, η σκέψη για αυτόν που τα έχασε και πιθανώς να τα είχε ανάγκη εξίσου με εμάς ή ακόμη και περισσότερο, λειτουργεί ανασταλτικά. Μας βάζει μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα. Θα υπήρχε όμως αυτό το δίλημμα αν ο απρόσεκτος κάτοχος των χρημάτων ήταν κάποιος απρόσωπος φορέας, όπως το κράτος; Δηλαδή, αν ήταν κάποιος άνθρωπος με τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια προβλήματα με εμάς;

Έντιμος μαθητής: Το ποσό που βρέθηκε στο λογαριασμό

Για τον 15χρονο μαθητή Ελευθέριο Μπακογιάννη το δίλημμα αυτό δεν έκανε ποτέ την εμφάνιση του από την ανάποδη. Είναι αριστούχος μαθητής του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδας και διαπρεπής αθλητής του γουίντ σερφ. Ο Ελευθέριος Μπακογιάννης είδε ξαφνικά μία μέρα το χαρτζιλίκι του αδικαιολόγητα υπερδιογκωμένο στον τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας του. Σε εκείνο έχει πρόσβαση μέσω e-banking. Όπως ανέφερε η μητέρα του, Ευαγγελία Αντωνοπούλου, η ίδια είχε λάβει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής του μετά από σχετικό αίτημα της που εγκρίθηκε.

Στις 3 Απριλίου, στην καρδιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, της καραντίνας και της οικονομικής και γενικότερης αβεβαιότητας που αυτή έφερε, ο γιος της έλεγξε διαδικτυακά τον λογαριασμό και διαπίστωσε ότι το ΤΠΔ είχε καταθέσει έμβασμα ύψους 464.995 ευρώ, αντί του ποσού των 5.000 ευρώ που δικαιούταν η μητέρα του, όπως αναφέρει η ίδια. Το τι έπρεπε να κάνει με το αστρονομικό αυτό πόσο ήταν ξεκάθαρο για τον ίδιο από την πρώτη στιγμή.

Έντιμος μαθητής: Τι έκανε στη συνέχεια

«Το μόνο που σκέφτηκε ήταν να επιστρέψει τα χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνοπούλου, τονίζοντας ότι αφού την ενημέρωσε, ο γιος της πήρε άμεσα την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει εκ μέρους της με τον κρατικό φορέα και να γνωστοποιήσει το λάθος που είχε συμβεί, αναφέροντας ότι η οικογένεια του αποκλείεται να είναι δικαιούχος ενός τόσου μεγάλου ποσού και ζητώντας να ενημερωθεί για τις απαραίτητες νομικές ενέργειες που απαιτούνται για την επιστροφή των χρημάτων.

Η απάντηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων ήρθε μόλις μία ημέρα αργότερα, με μία συγχαρητήρια επιστολή προς τον ευσυνείδητο 15χρονο, που αγνόησε όποιο ίδιον όφελος και λειτούργησε με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και διαθέτοντας μία υπευθυνότητα ώριμου και με συνείδηση του κοινωνικού ρόλου του πολίτη. «Είναι προφανές ότι η εντιμότητα και η ακεραιότητα αποτελούν καίρια στοιχεία του χαρακτήρα σας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συγχαρητήρια επιστολή, η οποία χαρακτηρίζει τον μαθητή «παράδειγμα για την κοινωνία».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News