Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Ελληνικό πετρόχτιστο χωριό θυμίζει σκηνικό από Game of Thrones και κλέβει την καρδιά όποιου το επισκεφθεί

Ελληνικό Game of Thrones – Χρήσιμες πληροφορίες: Πρόκειται για το χωριό, Παπίγκο, το οποίο ανήκει στα Ζαγοροχώρια. Ένα χωριό που κατοικείται από το 14ο αιώνα μ.Χ. Μάλιστα, αποτελείται από το Μεγάλο Πάπιγκο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 980 μέτρων. Όσον αφορά, το Μικρό Πάπιγκο, εκείνο βρίσκεται σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων από το Μεγάλο Παπίγκο. Πάμε να τα γνωρίσουμε!

Ελληνικό Game of Thrones – Χρήσιμες πληροφορίες: Πως να μεταβείτε εκεί

Το Μεγάλο Πάπιγκο, ένα από τα ομορφότερα Zαγοροχώρια (46 στο σύνολο), απέχει 60 χλμ. από τα Ιωάννινα. Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε για να φτάσετε στα δύο δίδυμα χωριά περνάει μέσα από την Αρίστη (θα πρέπει να ανεβείτε τον φιδογυριστό δρόμο με τις 14 απότομες στροφές) και διασχίζει τον Βοϊδομάτη.

Ελληνικό Game of Thrones – Χρήσιμες πληροφορίες: Οικισμός κτισμένος από πέτρα

Ο πανέμορφος οικισμός αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός. Πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια με πέτρινες σκεπές, καλοδιατηρημένα καλντερίμια και όμορφες πέτρινες βρύσες είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσει ο επισκέπτης. Τα περισσότερα από τα σπίτια φτιάχτηκαν τον 18ο και τον 19ο αιώνα από μαστόρους που κατάγονταν από τα Τζουμέρκα ή την Κόνιτσα, ενώ ακόμη και σήμερα διασώζονται σε κάποια σπίτια λαϊκές τοιχογραφίες της εποχής εκείνης.

Το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, σε ένα μοναδικό, δηλαδή, φυσικό τοπίο. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων δέντρων, με αποτέλεσμα η περιοχή να αλλάζει χρώματα κάθε εποχή του έτους.

Και επαναλαμβάνουμε: Αν θεωρείτε το Πάπιγκο έναν αποκλειστικά χειμερινό προορισμό, το αδικείτε. Η μαγεία των χρωμάτων και το ανυπέρβλητου κάλλους τοπίο που θα αντικρίσετε αν το επισκεφθείτε το καλοκαίρι θα σας κάνουν να το ερωτευτείτε και να του δώσετε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας.

Ελληνικό Game of Thrones – Χρήσιμες πληροφορίες: Τα αξιοθέατα

Εκτός από το μοναδικό φυσικό τοπίο που θα διαπιστώσετε -αν επισκεφθείτε τα δύο εν λόγω χωριά- ότι μπορείτε να το χαζεύετε για ώρες, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγίου Βλασίου (19ου αιώνα) -με σπάνια αρχιτεκτονική και αγιογραφίες 100 ετών-, της Κοίμησης Θεοτόκου (18ου αιώνα), του Αγίου Γεωργίου (18ου αιώνα) και των Αγίων Ταξιαρχών (19ου αιώνα), καθώς και το παραδοσιακό γεφύρι στην είσοδο του χωριού.

Δίπλα από την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Βλασίου βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο, έργο του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου ο οποίος το 1888 ίδρυσε τα φημισμένα 5 Καλλίνεια Σχολεία στο Μεγάλο και στο Μικρό Πάπιγκο. Σήμερα, στεγάζεται η Βιβλιοθήκη του Αναγνωστόπουλου που διετέλεσε διευθυντής στη Σχολή Τυφλών και Κωφαλάλων Παιδιών του Ινστιτούτο Ρerkins της Βοστώνης.

Επίσης στο Πάπιγκο βρίσκονται δύο από τα περίπου 100 τοξωτά γεφύρια του Ζαγορίου. Το μεγαλύτερο βρίσκεται στη θέση Λάκκος, ανάμεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Συνδέει τους δύο οικισμούς και χτίστηκε το 1884 από τον Αναστάσιο Λώλη. Το άλλο γεφύρι, στην Μπουλουγούνσα, είναι πολύ μικρότερο και βρίσκεται στη στροφή πριν από το Μεγάλο Πάπιγκο.

Ελληνικό Game of Thrones – Χρήσιμες πληροφορίες: Οι δραστηριότητες

Εκτός από το να απολαύσετε τη θέα και να κάνετε τις βόλτες σας στα σοκάκια του χωριού, μπορείτε να κάνετε rafting και river trekking στον Βοϊδομάτη, πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου, όπου θα εισπνεύσετε αρώματα βοτάνων, όπως θυμαριού, ρίγανης και άγριας μέντας, ανάμεσα στα 1.500 διαφορετικά είδη που ευδοκιμούν κατά μήκος του φαραγγιού, και φυσικά βόλτα στις Κολυμπήθρες! Περίπου 500 μέτρα από το Μικρό Πάπιγκο θα δείτε τις φυσικές οβίρες, όπως τις λένε οι ντόπιοι, που έχει δημιουργήσει στο πέρασμα του χρόνου το ρέμα του Ρογκόβου. Ονομάζονται Κολυμπήθρες επειδή πρόκειται για μεγάλες κοιλότητες που γεμίζουν νερό και θυμίζουν πράγματι κολυμπήθρα. Το καλοκαίρι μάλιστα οι επισκέπτες απολαμβάνουν εκεί το δροσερό τους μπάνιο.

Ελληνικό Game of Thrones – Χρήσιμες πληροφορίες: Σημαντικές προσωπικότητες που κατάγονται από το Πάπιγκο

Σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών κατάγονται από το Πάπιγκο. Ο φιλόλογος, διευθυντής του Ινστιτούτο Τυφλών Πέρκινς της Βοστώνης και ευεργέτης του Πάπιγκου Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (1837 – 1906), ο Γεώργιος Αναγνωστόπουλος (1867 – 1952) καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ζαχαρίας Σαρδέλης (1830 – 1913) φιλόλογος, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «ΙΡΙΣ» στο Βουκουρέστι καθώς και ο Χριστόδουλος Τσιωτίδης (1838 – 1894), πρόξενος της Ελλάδας στο Βουκουρέστι ήταν μερικοί από τους ανθρώπους που κατάγονται από το Πάπιγκο.

Ελληνικό Game of Thrones – Χρήσιμες πληροφορίες: Πού να μείνετε

Το καλό νέο είναι ότι στο Πάπιγκο θα βρείτε ξενοδοχειακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Καταλύματα τα οποία έχουν διατηρήσει το τοπικό χρώμα προσφέροντας υψηλού επιπέδου ανέσεις.

Avragonio. Eνα πραγματικά ονειρικό ξενοδοχείο, ουσιαστικά μια γειτονιά από πετρόκτιστα παραδοσιακά σπιτάκια με εξαιρετικής αισθητικής δωμάτια. Και άκρως εντυπωσιακή αυλή και κήπο από τον οποίο δεν θα μπορείτε να ξεκολλήσετε!(26530 41129 και 697 692 8813 www.avragonio.gr)
Αstra Inn: 6 minimal δωµάτια και ροµαντικές κατοικίες του μοναδικής αισθητικής αλλά και ιδιαίτερω ανέσεων. (τηλ. 26530 42108, www.papigo.com).
Στον παραδοσιακό ξενώνα Παπαευαγγέλου με τα 14 παραδοσιακά δωµάτια και σουίτες . (τηλ. 26530 41135, www.hotelpapaevangelou.gr).
Στο Papigo Towers, στην είσοδο του χωριού µε δωµάτια παραδοσιακού ύφους. (Μικρό Πάπιγκο, τηλ. 26530 41441, www.papigotowers.com).
Στο Astra Inn, μια υπέροχη αγροτουριστική μονάδα με έξι αυτόνομα σπίτια σε country style. (Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ. 26530-42108, www.astra-inn.gr).
Kipi Suites σύγχρονη αισθητική και συχνές βραδιές οινογνωσίας με την υπογραφή Aria Hotels. (Kήποι, τηλ. 26530-71995, www.kipisuites.gr).
Μikro Papigo 1700. Hotel & Spa σε πέτρινο κτίριο του 1700 με σύγχρονη εσωτερικά αισθητική και απαράμιλλη θέα στη Χαράδρα του Βίκου – ιδιαίτερα από το εστιατόριο Βεράντα. (Μικρό Πάπιγκο, τηλ. 26530-41179, www.mikropapigo.gr).
Ariston. Το συγκρότημα Ariston βρίσκεται στο χωριό Πάπιγκο, μόλις 200 μ. μακριά από το κέντρο και προσφέρει παραδοσιακές πέτρινες κατοικίες που συνδέονται με μια αυλή. Τα φωτεινά και ευρύχωρα δωμάτια διαθέτουν τζάκι και θέα στο βουνό (26530 42155 και 6946 281681 www.hotelariston.gr).
Πού να φάτε
Στη γραφική ταβέρνα του Σπύρου & Κώστα Τσουµάνη με τον καλοφροντισμένο χώρο δίπλα στο τζάκι όπου σερβίρονται οι μοναδικές σπελιατέ με τα τοπικά προϊόντα. Κλασικές ηπειρώτικες πίτες, πιάτα με άγρια μανιτάρια και εξαιρετικό ριζότο.
Δίας (Μικρό Πάπιγκο, τηλ. 26530-41257). Πεντανόστιμα μαγειρευτά στην ταβέρνα του ομώνυμου ξενώνα.
Πάνθεον (Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ. 26530-41411). Στο ταβερνάκι του ξενοδοχείου Πάνθεον θα δοκιμάσετε σπιτικές ζαγορίσιες συνταγές.
Papigo Towers (Mικρό Πάπιγκο, τηλ. 26530-41441). Μια νέα πρόταση από το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα.

Ελληνικό Game of Thrones – Χρήσιμες πληροφορίες: Χιονισμένη version

Σήμα κατατεθέν της περιοχής και τα κουκλίστικα μαγαζιά για café και οι παραδοσιακές ταβέρνες με χειροποίητες πίτες, ζεστή φασολάδα με φρέσκο ψωμί, ψητά κρέατα και κόκκινο κρασί που ολοκληρώνουν την μοναδική σας εμπειρία στο Πάπιγκο.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News