Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΦΙΑ: Μείωση 30% σε τρεις δόσεις – Ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

14:02
Newsroom

Μείωση κατά 30% αναμένεται να πραγματοποιηθεί για τον ΕΝΦΙΑ. Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κάνει πράξει τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Έτσι, η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. Μάλιστα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι και τις αρχές του Αυγούστου.

Όσον αφορά τον φόρο ακινήτων, αυτός θα δεχθεί μείωση της τάξης του 20%. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί από το 2020. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Από εκεί και πέρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο φόρος ακινήτων θα μειωθεί επιπλέον κατά 10% από το 2021.

Advertisement
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΝΦΙΑ: Παράδειγμα φορολογούμενου

Αν κάποιος πολίτης πληρώνει σε φόρους ακινήτων 1.000 για τον ΕΝΦΙΑ, το 2020 δεν θα πληρώσει το ίδιο ποσό. Το ποσό θα μειωθεί στην περίπτωσή του κατά 200 ευρώ. Έτσι, θα κληθεί να πληρώσει 800 ευρώ. Από εκεί και πέρα, αυτή η ελάφρυνση των φόρων δεν θα σταματήσει. Αυτό, διότι το 2021 θα κληθεί να πληρώσει 720 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το ποσό του θα είναι μειωμένο κατά 80 ευρώ σε σχέση με το 2020. Επίσης, το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχει μειωθεί και κατά 280 ευρώ το 2021, σε αντιστοιχία με εκείνο του 2019.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ελάφρυνση όλων των φορολογουμένων. Ωστόσο, αυτοί που θα βγουν περισσότερο κερδισμένοι είναι οι φορολογούμενοι με μικρή ακίνητη περιουσία. Όμως, αυτή δεν είναι η μόνη προϋπόθεση. Αυτό, διότι πρέπει αν έχουν παράλληλα και χαμηλά εισοδήματα. Έτσι, εκτός από μείωση φόρου θα έχουν και κάτι παραπάνω. Δηλαδή, επιπλέον έκπτωση 50%, η οποία ισχύει και σήμερα, αλλά δεν καταργείται.

Advertisement
Advertisement
TAGS:
Advertisement