erchetai-mayro-kalokairi-se-kamini-tha-metatrapei-i-chora-anamenetai-na-einai-to-thermotero-olon-ton-epochon-146260
20:11

Έρχεται ”Μαύρο” Καλοκαίρι: Σε καμίνι θα μετατραπεί η χώρα, αναμένεται να είναι το θερμότερο όλων των εποχών

20:11
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Για εφιαλτικό σενάριο προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, καθώς εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται μελλοντικά οι χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να θυμίζουν… Σαχάρα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες θα αγγίζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα μας, αφού το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το θερμότερο των τελευταίων ετών και η χώρα θα μετατραπεί σε καμίνι.

Advertisement

Σχολιάζοντας δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας, με τη μέση τιμή σε όλα τα σημεία της επικράτειας να έχει αυξηθεί κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου, ο κ. Λέκκας τόνισε: «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες. Και αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλες θερμοκρασίες, οι οποίες αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, στη Γαλλία, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Ολα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».

Advertisement

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ αμέσως μετά εξήγησε: «Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Οχι μόνο από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, της βιοποικιλότητας. Ολα αυτά ουσιαστικά καταλήγουν στην ερημοποίηση. Μία ‘‘σαχάρια εικόνα’’, όπου δεν υπάρχει βιοποικιλότητα και κυρίως δεν υπάρχει η επάρκεια νερού, και υπάρχει απογύμνωση του εδάφους και, βεβαίως, δασικές φωτιές».

Advertisement

Ο ίδιος ανέφερε ότι στο μέλλον θα καταγράφονται πιο έντονα και με μεγαλύτερη διάρκεια φαινόμενα και πρόσθεσε: «Το μείζον πρόβλημα είναι να διατηρήσουμε και τα επιφανειακά νερά, αλλά κυρίως τα υπόγεια νερά. Στη Μύκονο αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες γεωτρήσεις, οι οποίες αντλούν όσο νερό μπορούν να αντλήσουν, αλλά μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε υφαλμύρωση, δηλαδή θα μπει η θάλασσα μέσα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν αναστρέφεται».

Η μέγιστη τιμή

Πρόσφατη μελέτη του ΑΠΘ εκτιμά ότι ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου θα αυξηθεί έως και 16 ημέρες τον χρόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας ως το 2050. Τι θα συνέβαινε, όμως, στην Αθήνα αν η μέγιστη τιμή έφτανε μια καλοκαιρινή ημέρα τους 48 ή 49 βαθμούς Κελσίου, όπως προβλέπει το σενάριο της «Liberation» για τη Γαλλία;

«Πρόκειται για μια τελείως ακραία θερμοκρασία που ξεπερνά οποιοδήποτε σενάριο, αφού στην Αθήνα η μέγιστη τιμή που έχουμε καταγράψει είναι 44,8 βαθμοί Κελσίου. Μια θερμοκρασία της τάξεως των 48 βαθμών Κελσίου είναι οπωσδήποτε επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή, ειδικά αν έχει μεγάλη διάρκεια. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να φανταστούμε τις επιπτώσεις: το 2007 με τον μεγάλο καύσωνα είχαμε δασικές πυρκαγιές χωρίς άνεμο και είχαμε και νεκρούς. Αυτές οι θερμοκρασίες συνιστούν απειλή για την ανθρώπινη ζωή» επισήμανε στο εν λόγω άρθρο ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Advertisement

«Στην Ελλάδα ως το 2050 αναμένεται μεσοσταθμική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου και αύξηση 2,5 βαθμών Κελσίου ως το τέλος του 21ου αιώνα. Εκτός από τη μεσοσταθμική αύξηση, ακόμα πιο σημαντικοί είναι οι ακραίοι δείκτες, οι οποίοι σε αυτές τις περιπτώσεις κινούνται εκθετικά καθιστώντας την κατάσταση ακόμα πιο απαισιόδοξη για την Ελλάδα» τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Μαυρομμάτης.