Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Έρχεται τρίτη δόση εμβολίου: Το πλάνο του Σεπτεμβρίου και τα άτομα που έχουν προτεραιότητα

τρίτη δόση εμβολίου

Τρίτη δόση εμβολίου: Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη εφαρμογής της 3ης δόσης του εμβολίου –  Το πλάνο του Σεπτεμβρίου και ποιοι θα έχουν προτεραιότητα.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση

Ένα βήμα πριν την απόφαση για 3η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, φαίνεται ότι βρίσκεται η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός Star, τον Αύγουστο θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού. Tον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, με την ίδια σειρά που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην αρχή της χρονιάς.

Δηλαδή, θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειoνομικοί. Θα ακολουθήσουν μετά σταδιακά όλες οι ηλικιακές κατηγορίες, από τους μεγαλύτερους προς του νεότερους.

τρίτη δόση εμβολίου

Τρίτη δόση εμβολίου: Με Pfizer και Moderna

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν η τρίτη δόση εξετάζεται να γίνει με εμβόλια MRNA. Δηλαδή, Pfizer και Moderna. Μελετάται επίσης να σταλεί ενημερωτικό μήνυμα και SMS σε όλους τους εμβολιασμένους. Ο λόγος θα είναι για να προγραμματίσουν σταδιακά την τρίτη δόση. Φυσικά, με βάση τον χρόνο που έκαναν την δεύτερη δόση.

Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε προχωρημένο στάδιο. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν για την προμήθεια των απαιτούμενων δόσεων. Οι εκτιμήσεις είναι ότι εφόσον δεν υπάρξει κάποια άλλη μετάλλαξη χειρότερη από τη Δέλτα, τα πράγματα στις αρχές της νέας χρονιάς θα θυμίζουν πλέον πολύ την κατάσταση προ κορονοϊού. Δηλαδή, θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα.

Τρίτη δόση εμβολίου: Στο 33,8% η συμμετοχή στις ηλικίες 18 έως 24 – Στο 45,4% στις ηλικίες 25-29

«Από τις 28/6 που ανακοινώθηκαν τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού για τις νεότερες ομάδες του πληθυσμού δημιουργήθηκαν περίπου 270.000 νέα ραντεβού στις ηλικίες 18-25 ετών». Τα παραπάνω έκανε γνωστά σε ανάρτησή του στα social media ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συγκεντρωτικά στις ηλικίες 18-29 ετών η συμμετοχή στον εμβολιασμό πλέον βρίσκεται σε αυτά επίπεδα:

– 18-24 ετών: 33.8%
– 25-29 ετών: 45,4%

«Από σήμερα (χθες 20/7) ενεργοποείται η πλατφόρμα του freedom pass στην ιστοσελίδα https://freedompass.gov.gr για όλους τους νέους και τις νέες που επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο. Ο λόγος θα είναι για να περάσουν ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι για τους ίδιους και τους γύρω τους. Με την ψηφιακή κάρτα όλοι οι δικαιούχοι μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες πολιτισμού και τουρισμού αξίας 150 ευρώ σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Ήδη μάλιστα μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες όπως η Aegean Air και η Blue star ferries έχουν διπλασιάσει το παρεχόμενο ποσό. Το κάνουν, προσφέροντας ειδική έκπτωση σε κάθε νέο και νέα που θα τις επιλέξει για να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Δικαιούχοι του freedom pass είναι όλοι οι νέοι 18-25 ετών που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους από 1.1.2021 έως 31.12.2021», αναφέρει ο κ. Σκέρτσος.

Τρίτη δόση εμβολίου: Νέο εμβόλιο στη «μάχη» κατά του κορονοϊού

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε την αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο του εμβολίου που παρασκεύασαν η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi και η βρετανική GlaxoSmithKline, το πέμπτο εμβόλιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών αρχών.

Η απόφαση για να ξεκινήσει την «κυλιόμενη αξιολόγηση» του εμβολίου Vidprevtyn στηρίχθηκε σε προκαταρκτικά αποτελέσματα από εργαστηριακές μελέτες. Επίσης, από τα πρώτα στοιχεία κλινικών δοκικών σε ενήλικες, υπογράμμισε ο ΕΜΑ. Οι κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου σε παγκόσμιο επίπεδο αυτού του υποψήφιου εμβολίου κατά του SARS-CoV-2, που βασίζεται στην τεχνολογία της ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης, ξεκίνησαν τον Μάιο.

Η Sanofi και η GSK ελπίζουν να λάβουν έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου τους έως το τέλος του 2021. Αυτό, διότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο παράγει μια ισχυρή ανοσοαπόκριση. Η γαλλική φαρμακευτική ανακοίνωσε ότι άλλες κυλιόμενες αξιολογήσεις του εμβολίου της πρόκειται επίσης να ξεκινήσουν στη Βρετανία, τον Καναδά και τη Σιγκαπούρη, καθώς και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το Vidprevtyn χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με τα εμβόλια της Sanofi κατά της εποχικής γρίπης. Θα συνδυασθεί με ένα βοηθητικό φάρμακο, μια ουσία που δρα ως ενισχυτής του εμβολίου, η οποία παράγεται από την GSK. Άλλα υποψήφια εμβόλια κατά της Covid-19 στην κυλιόμενη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού είναι αυτά των CureVac, Novavax, Sinovac και Sputnik V.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News