Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Εθελοντής δότης μυελού των οστών: Νεαρός άνδρας από το Κιλκίς χάρισε ζωή σε συνάνθρωπό του

Νεαρός άνδρας από το Κιλκίς αποφάσισε να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών, χαρίζοντας δώρο ζωής σε έναν συνάνθρωπό του, ο οποίος το είχε πραγματικά ανάγκη.

Όταν πέρυσι ένας νεαρός από το Κιλκίς επισκέφθηκε το περίπτερο του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» στην ΔΕΘ δεν φανταζόταν ότι ένα χρόνο μετά θα τον καλούσαν να χαρίσει ζωή σε έναν συνάνθρωπό του.

«Ένας δότης μας, που είχε γραφτεί στο Όραμα πέρυσι, στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προχθές προσέφερε κύτταρα για να σώσει έναν ασθενή. Ο δότης αυτός είναι ένας νεαρός από το Κιλκίς, που με πολλή χαρά προσήλθε, έδωσε τα κύτταρα και ελπίζουμε να σώσει έναν άρρωστο που κινδυνεύει η ζωή του», δηλώνει ο Στέλιος Γραφάκος, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής αιματολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών «Όραμα Ελπίδας».

Εθελοντής δότης μυελού των οστών
H πρόεδρος του Συλλόγου «Eλπίδα» κ. Mαριάννα B. Bαρδινογιάννη επέδωσε στον Στέλιο Γραφάκο το Bραβείο 25 ετών ανεκτίμητης προσφοράς.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα εθελοντή δότη μυελού των οστών, ο κ. Γραφάκος υπενθύμισε πόσο απλό μα συνάμα και πόσο σπουδαίο είναι το να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών.

«Σήμερα είναι πάρα πολύ απλό να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών και εξίσου απλό να δώσει και κύτταρα για να βοηθήσει έναν ασθενή. Η μεταμόσχευση είναι μια εξειδικευμένη θεραπεία, που για να πραγματοποιηθεί πρέπει να βρεθεί ένας συμβατός δότης, γιατί οι ασθενείς που τη χρειάζονται δεν μπορούν να γίνουν καλά με φάρμακα», σημείωσε ο κ. Γραφάκος.

Εξήγησε, μάλιστα, πως «ο δότης αυτός αναζητείται αρχικά στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά δυστυχώς μόνο ένας στους τρεις μπορεί να βρει έναν συμβατό αδελφό, δηλαδή έναν αδελφό που τα κύτταρά του γενετικά μοιάζουν με τον άρρωστο».

Η διαδικασία

«Η εγγραφή είναι πάρα πολύ απλή. Συμπληρώνεις ένα ειδικό έντυπο, παίρνουμε λίγα κύτταρα μέσα από το στόμα με τη μπατονέτα για να βγάλουμε τη συμβατότητα· τα στοιχεία της συμβατότητας ανώνυμα θα καταχωρηθούν στην παγκόσμια δεξαμενή και αν βρεθεί ένας ασθενής που τυχαίνει να ταιριάζει με τον δότη τον δικό μας, θα καλέσουμε τον δότη να προσφέρει λίγα κύτταρα από το αίμα του. Στο παρελθόν συλλέγαμε τα κύτταρα τρυπώντας με μια ψιλή βελόνη τα οστά της λεκάνης και για να μην πονάει υποβαλλόταν σε γενική αναισθησία για σύντομο χρονικό διάστημα, σήμερα όμως η λύση είναι πάρα πολύ απλή, όπως είναι η αιμοδοσία. Ο δότης θα παραμείνει στις πολυθρόνες της αιμοδοσίας για 2,5 ώρες περίπου, με ένα ειδικό μηχάνημα θα συλλέξουμε τα κύτταρα που χρειάζονται και μετά απ’ αυτό μπορεί να πάει στο σπίτι ή στη δουλειά του χωρίς κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε.
Επειδή το κόστος της τυποποίησης των δειγμάτων είναι υψηλό, το «Όραμα Ελπίδας» δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να βοηθήσουν λόγω ηλικίας ή προβλημάτων υγείας, να υιοθετήσουν οικονομικά ένα δείγμα.

«Υιοθετείστε» ένα δείγμα

«Κάθε χρόνο τυποποιούμε τουλάχιστον 20.000 δείγματα […] Με 25 ευρώ μπορεί κάποιος να υιοθετήσει π.χ. το δείγμα ενός φίλου του και με το αντίτιμο που κατέβαλε, το δείγμα αυτό να τυποποιηθεί και να μπει στην παγκόσμια δεξαμενή. Είναι μια ευγενική χορηγία που μπορεί κάποιος να την κάνει για να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του», είπε ο κ. Γραφάκος, προτρέποντας όλους εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών «για να γίνει η χώρα μας αυτάρκης και να μην ζητούμε μοσχεύματα από το εξωτερικό».

Ο εθελοντισμός δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, ωστόσο κινήσεις σαν κι αυτή του νεαρού άνδρα από το Κιλκίς αποδεικνύουν ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο να γίνει κάποιος εθελοντής.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News