etsi-tha-dialegeis-ta-kalytera-sti-laiki-pos-tha-vriskeis-panta-ta-pio-freska-kai-orima-froyta-apo-toys-pagkoys-232372
12:15

Έτσι θα διαλέγεις τα καλύτερα στη Λαϊκή: Πώς θα βρίσκεις πάντα τα πιο φρέσκα και ώριμα φρούτα από τους πάγκους

12:15
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Πώς θα διαλέγεις πάντα τα πιο φρέσκα και ώριμα φρούτα από τη λαϊκή

Δεν θέλει κόπο, θέλει να ξέρεις κάποια μικρά μυστικά που σου δείχνουν αμέσως το ποιόν και την ωρίμανση κάθε φρούτου και λαχανικού.

Advertisement

1.Προσοχή στο χρωματισμό στα μήλα

Όταν διαλέγετε μήλα , ειδικά κόκκινα, αναζήτησε ένα μείγμα κόκκινου και ροζ στην επιφάνειά τους. Αυτές οι αποχρώσεις υποδηλώνουν ότι το μήλο έχει λάβει άφθονο ηλιακό φως – κρίσιμο για τη διαδικασία ωρίμανσής του – και θα πρέπει τώρα να είναι σε ιδανική κατάσταση για κατανάλωση.

Advertisement

Αν πέσει πάνω σε ένα μήλο που είναι κυρίως κόκκινο με ραβδώσεις από πράσινα μπαλώματα, μην αποθαρρυνθείς. Αν και μπορεί να μην κερδίσει κανέναν διαγωνισμό ομορφιάς, εξακολουθεί να είναι απολαυστικό. Μπορεί να είναι λιγότερο γλυκό, αλλά αξίζει το δάγκωμα.

Advertisement

2.Μύρισε το κάτω μέρος του ανανά

Για να ανακαλύψεις έναν υπέροχα ώριμο ανανά, βάλε τις «αισθήσεις» σου να δουλέψουν. Αναποδογύρισε τον και μύρισε το κάτω μέρος του φρούτου. Αν εντοπίσεις μια λεπτή γλυκύτητα στον αέρα, έχεις βρει έναν ώριμο ανανά έτοιμο για απόλαυση. Αντίθετα, ένα ασυνήθιστο άρωμα που μοιάζει με ξύδι σηματοδοτεί ότι ο ανανάς έχει περάσει το κατώφλι της ωρίμανσης και έχει μπει σε ένα στάδιο όπου δεν θα προσφέρει πλέον ευχάριστη γεύση. Ένας ανανάς με χρυσοκίτρινη απόχρωση είναι πιο πιθανό να είναι ώριμος, ενώ οι πιο πράσινοι είναι συνήθως υποώριμοι.

Advertisement

3.Δώστε προσοχή στις ρόγες των σταφυλιών

Τα σταφύλια πρέπει να έχουν υγιές παχύρρευστο και απαλλαγμένο από ρυτίδες δέρμα. Το δέρμα τους πρέπει να είναι τεντωμένο, αντανακλώντας το ζουμερό φρούτο στο εσωτερικό. Εάν φαίνονται συρρικνωμένοι, το πιθανότερο είναι ότι έχουν περάσει την ακμή τους. Όσο για τους μίσχους, ψάξε για αυτούς που είναι ακόμα πράσινοι και εύκαμπτοι. Αυτά είναι σημάδια φρεσκάδας και δείχνουν ότι τα σταφύλια είναι ακόμα στην ακμή τους. Τα σταφύλια πρέπει επίσης να είναι σταθερά συνδεδεμένα με αυτά τα στελέχη. Μια σταθερή προσκόλληση υποδηλώνει ότι τα σταφύλια μαζεύτηκαν πρόσφατα και είναι ώριμα για κατανάλωση.

4.Αναποδογύρισε τα μούρα και δοκίμασέ τα να κολλήσουν

Ακόμη και ένα μόνο μουχλιασμένο μούρο μπορεί να είναι προάγγελος για περισσότερα που θα ακολουθήσουν, καθώς η μούχλα μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα ανάμεσα σε αυτά τα ευαίσθητα φρούτα.

Advertisement

Μετά την προκαταρκτική επιθεώρησή σου, αναποδογύρισε το δοχείο με τα μούρα και παρακολούθησε τι κάνουν μέσα. Εάν κάποια μούρα κολλήσει στο κάτω μέρος, αυτό είναι μια κόκκινη σημαία. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει το κόλλημα των μούρων, κάτι που δεν είναι καλό σημάδι καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη μούχλα. Εάν τα μούρα γλιστρούν ελεύθερα, ωστόσο, αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι δεν υπάρχει υπερβολική υγρασία στο δοχείο και τα μούρα είναι πιο πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο.

5.Αναζήτα ακτινίδια με σφριγηλό δέρμα

Άσκησε λίγη πίεση στο ακτινίδιο. Αν κολλάει λίγο, πιθανότατα έχεις βρει ένα νόστιμο και ώριμο ακτινίδιο. Ένα ώριμο ακτινίδιο θα πρέπει να είναι μαλακό στον εσωτερικό, όπως ένα ώριμο ροδάκινο ή αβοκάντο, αλλά δεν πρέπει να λιώνει. Εάν ένα ακτινίδιο είναι σκληρό, ίσως είναι καλύτερο να το αφήσεις στο παντοπωλείο. Ένα τέτοιο ακτινίδιο χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει.

6.Αναζήτησε βαριά λεμόνια

Τα καλύτερα και πιο ώριμα λεμόνια θα έχουν ένα συγκεκριμένο βάρος για το μέγεθός τους. Αυτή η βαρύτητα είναι μια απόδειξη του ζουμερού χυμού που κρύβεται κάτω από το λαμπερό κίτρινο δέρμα τους, υποδεικνύοντας ότι έχεις στα χέρια σου ένα βασικό υποψήφιο λεμόνι.

Τώρα, εκτελέστε μια απαλή πίεση. Ένα ώριμο λεμόνι πρέπει να είναι σφιχτό αλλά να υποχωρεί ελαφρώς στην πίεση, όπως ένα καλά φουσκωμένο μπαλόνι. Αυτή η ισορροπία μεταξύ σφριγηλότητας και ευκαμψίας είναι το γλυκό σημείο, υπονοώντας τον τέλειο βαθμό ωρίμανσης.

7.Στύψε ελαφριά με το χέρι σου το μάνγκο

Όταν πρόκειται για μάνγκο, δεν πρέπει να βασίζεσαι στο χρώμα όταν το διαλέγεις. Αντί να βάζεις όλη την προσοχή σου στο χρώμα, εστίασε περισσότερο στο πώς το νιώθεις στα χέρια σου. Όταν σηκώνεις ένα μάνγκο, πίεσέ το απαλά. Ένα ώριμο μάνγκο θα είναι σφιχτό αλλά θα πιέζεται ελαφρώς υπό πίεση, σε αντίθεση με ένα ροδάκινο ή ένα αβοκάντο. Θα πρέπει να έχει μια παχουλή, γεμάτη αίσθηση που να υποδηλώνει ένα ζουμερό εσωτερικό. Εάν ο καρπός είναι σκληρός, δεν είναι ακόμη ώριμος. Αντίθετα, αν είναι στραγγιστό, μπορεί να είναι υπερώριμο. Ένα ώριμο μάνγκο θα αποπνέει ένα γλυκό, τροπικό άρωμα που είναι ένα μείγμα πεπονιού και ανανά. Αυτό το άρωμα θα είναι πιο ισχυρό κοντά στο στέλεχος, την προηγούμενη σύνδεση του μάνγκο με το δέντρο.

8.Μύρισε το πεπόνι

Αν και η όσφρηση μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν επιλέγεις μια παπάγια, γίνεται ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τη συλλογή ενός τέλεια ώριμου πεπονιού. Αυτή η μέθοδος όσφρησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά στη λαϊκή όταν ελπίζεις να διαλέξεις ένα ώριμο πεπόνι. Σήκωσέ το και μύρισέ το. Αυτό που πρέπει να εντοπίσεις είναι μια νότα γλυκύτητας στο άρωμα. Όταν αυτό το άρωμα εντείνεται, δείχνει ότι το πεπόνι είναι ώριμο και έτοιμο να το φέρεις στο σπίτι.

9. Χρησιμοποίησε το κόλπο με τα δύο δάχτυλα στο καρπούζι

Οι συνήθεις μέθοδοι αξιολόγησης των φρούτων με βάση την απαλότητα και το άρωμα είναι άχρηστες εδώ, δεδομένου του σκληρού φλοιού και του διακριτικού αρώματος του καρπουζιού. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί αξιόπιστοι δείκτες που μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις το τέλειο καρπούζι. Αρχικά, αναζήτησε το σημείο του όπου το καρπούζι ακουμπούσε στο έδαφος κατά τη φάση ωρίμανσής του. Αυτό το σημείο πρέπει να έχει έναν ιδιαίτερο χρωματισμό, που κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο ή κρεμ μέχρι ένα βαθύ χρυσοκίτρινο. Όσο πιο σκούρο και πιο πλούσιο αυτό το σημείο, τόσο περισσότερος χρόνος χρειαζόταν να ωριμάσει το καρπούζι πριν τη συγκομιδή. Αυτή η εκτεταμένη περίοδος ωρίμανσης συνήθως μεταφράζεται σε ένα πιο γλυκό και πιο γευστικό φρούτο.

Ένα άλλο οπτικό στοιχείο που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι οι ρίγες του καρπουζιού. Εδώ είναι που τα δάχτυλά σου μπορούν να παίξουν ρόλο στο να το διαλέξεις. Τοποθετώντας το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό σου μαζί, μπορείτε να μετρήσεις το ιδανικό πλάτος κάθε λωρίδας. Οι ρίγες περίπου τόσο πλατιές όσο αυτά τα δύο δάχτυλα μαζί, υποδηλώνουν συχνά ότι το καρπούζι έχει φτάσει στο μέγιστο της ωρίμανσης. Οι ομοιόμορφες και συμμετρικές ρίγες είναι ένα άλλο θετικό σημάδι, που δείχνει ότι ο καρπός είχε σταθερή και υγιή ανάπτυξη.