Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Γέμισαν ζωή οι δρόμοι της Αθήνας: Τι λένε μαγαζάτορες και πελάτες για το πρώτο βράδυ με ανοιχτά μαγαζιά

Άνοιγμα μαγαζιών: Η εστίαση στην Αθήνα.

Ανοιχτά μαγαζιά: Οι δρόμοι από την Αθήνα γέμισαν από κόσμο. Τι είπαν οι μαγαζάτορες και οι πελάτες για το άνοιγμα των μαγαζιών; Αναλυτικότερα όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε:

Ανοιχτά μαγαζιά: Βόλτα στους δρόμους της Αθήνας

Είναι το πρώτο βράδυ που επαναλειτουργεί η εστίαση και η διαφορά ήταν αισθητή. Εκεί που έβλεπες σκοτάδι πλέον επικρατεί ζωή. Η δίψα της νεολαίας, να ζήσει να διασκεδάσει και να γελάσει. Το Reader.gr περιπλανήθηκε στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας το πρώτο βράδυ που η εστίαση ανέβασε ρολά.

Από νωρίς το πρωί οι άνθρωποι είχαν ξεχυθεί προκειμένου να βρουν ένα τραπέζι σε κάποια καφετέρια. Καμία σχέση δεν είχε με το προηγούμενο διάστημα που όλοι ήταν βιαστικοί και έπαιρναν κάτι στο χέρι.

Άνοιγμα μαγαζιών: Η εστίαση στην Αθήνα.

Ξεκινήσαμε από την πλατεία στο Μοναστηράκι και τα βήματα μας έφεραν στου Ψυρρή, μία πολυσύχναστη γειτονιά και κέντρο της νυχτερινής διασκέδασης που μετά από τόσο καιρό ξαναβρήκε τους ρυθμούς του. Κατάμεστα στενά, δρόμοι γεμάτοι, νέος κόσμος που διψούσε από ζωή βγήκε μετά από τόσο καιρό προκειμένου να βρει λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς. Συνομιλήσαμε με μαγαζάτορες και μας εκμυστηρεύτηκαν τις σκέψεις τους για το καινούργιο άνοιγμα της εστίασης.

Άνοιγμα μαγαζιών: Η εστίαση στην Αθήνα.

Ανοιχτά μαγαζιά: Παράπονα για τα self-test

Συγκεκριμένα η Αγάπη η οποία είναι ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος εστίασης μας είπε ότι « είναι μία καινούργια αρχή η οποία είναι δύσκολη. Το άνοιγμα της εστίασης έγινε πολύ γρήγορα και δεν είχαν προνοήσει για κάποια πράγματα τα οποία είναι βασικά για τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα δεν μπορούσα να βρω self-test καθώς όλα τα φαρμακεία που πήγαινα δεν είχαν. Είναι υποχρεωτικό για τη δουλειά που κάνουμε και όχι μόνο για μένα που είμαι ιδιοκτήτρια αλλά και για τους υπαλλήλους μου. Ελπίζω αυτό το κομμάτι να φτιάξει κάποια στιγμή. Σε ό,τι όμως έχει να κάνει με τη δουλειά είναι πραγματικά σαν να μην πέρασε μία μέρα. Με τα παιδιά στο μαγαζί αυτό λέμε, επιτέλους οι δρόμοι γέμισαν με ζωή».

Την ίδια στιγμή η Αρετή η οποία έχει μπαρ στην ίδια περιοχή μας είπε ότι «αυτοί οι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι για όλους μας. Πολλοί επαγγελματίες βρεθήκαμε σε ένα πολύ άσχημο οικονομικό σημείο και ειδικότερα εμείς που δραστηριοποιούμαστε στον κλάδο της εστίασης. Πραγματικά, ελπίζω αυτό το καινούργιο άνοιγμα να μη συνοδευτεί με ένα νέο κλείσιμο γιατί αυτό θα σημάνει τον πρόωρο θάνατο πολλών επιχειρήσεων του κλάδου μας». Η νύχτα περνούσε και η διασκέδαση συνεχιζόταν σε ένα περιβάλλον το οποίο έμοιαζε τόσο ξένο – μετά από τόσους μήνες lockdown – αλλά ταυτόχρονα τόσο οικείο. Προχωρήσαμε ακόμα πιο μέσα στου Ψυρρή και είδαμε κι άλλες παρόμοιες εικόνες. Στενάκια γεμάτα κόσμο με πολλούς να φοράνε μάσκα και άλλους όμως όχι.

Άνοιγμα μαγαζιών: Η εστίαση στην Αθήνα.

Συνωστισμός στους δρόμους

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες πολλοί συνωστίζονταν για μια στάλα διασκέδασης. Μία σερβιτόρα που δούλευε σε ένα μαγαζί μας είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας έχουν ανοίξει αλλά κάτω από αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι όλο αυτό το πράγμα δεν είναι βιώσιμο. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία μας βασανίζουν ακόμα. Δεν έχουν δοθεί για παράδειγμα απαντήσεις για το θέμα των self-test. Δεν μπορούσα να βρω σε φαρμακείο. Είμαι υποχρεωμένη να κάνω self-test. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό αφού είναι υποχρεωτικό».

Ο περισσότερος κόσμος με τον οποίο συνομιλήσαμε μας ανέφερε ότι ήταν καιρός να ανοίξει η εστίαση επειδή υπήρχε ανάγκη για μια εκτόνωση μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού. Την ίδια στιγμή όμως οι περισσότεροι συμφωνούν με τα αυστηρά μέτρα τα οποία είναι σε ισχύ για τη λειτουργία των καταστημάτων καθώς όπως λένε η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

Ανοιχτά μαγαζιά: Τα ισχύοντα μέτρα

Η επανεκκίνηση της εστίασης άρχισε με συγκεκριμένους κανόνες σε ό,τι έχει να κάνει και με τα μέτρα ασφαλείας αλλά και τον τρόπο που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τα καταστήματα. Τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά από τις 5 το πρωί ως και τις 10:45 το βράδυ -με την κυκλοφορία να έχει παραταθεί άλλωστε ως τις 11μμ. Τα καταστήματα θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσω delivery και μετά από τις 11μμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, η ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 27683 (ΦΕΚ Β 1814/29 -4-21) τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 3 Μαΐου και ώρα 6:00 π.μ έως την Δευτέρα 10 Μαΐου και ώρα 6:00 π.μ και επιτρέπεται: Η λειτουργία μόνο των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργία για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εκτός από φοιτητικά εστιατόρια]) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους.

Ανοιχτά μαγαζιά: Κι άλλα ισχύοντα μέτρα

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων (0.90εκ εάν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα μεταξύ των τραπεζιών, 1.20εκ εάν παρεμβάλλεται στην πλευρά του ενός εκ των 2 τραπεζιών καρέκλα και 1.80εκ εάν παρεμβάλλονται στις πλευρές και των 2 τραπεζιών καρέκλες)

– Χρήση μπαρ (εξωτερικός χώρος) με τοποθέτηση σκαμπό, 2 σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5μ για κάθε επόμενη δυάδα

– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

– Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

– Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

– Για τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

– Σημειώνεται ότι συνεχίζει να είναι σε αναστολή η λειτουργία υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (ΚΑΔ 56.21-catering).

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News