giati-i-ellada-einai-i-moni-chora-poy-giortazei-tin-archi-toy-polemoy-kai-ochi-to-telos-toy-67209
10:07

Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που γιορτάζει την αρχή του πολέμου και όχι το τέλος του

10:07
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

28η Οκτωβρίου: Συνήθως μια εθνική εορτή είναι κάτι το οποίο αφορμάται από ένα ευχάριστο γεγονός. Όπως η απελευθέρωση ενος λαού, μια επιτυχημένη επανάσταση. Η 28η Οκτωβρίου όμως είναι ξεχωριστή σε αυτόν τον τομέα. Ειναι η επετειος του «ΟΧΙ» όπως αναφέρετε πολλες φορές. Το «ΟΧΙ» αυτό που έκανε την Ελλαδα να μπει στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

28η Οκτωβρίου: Η μέρα του «ΟΧΙ»

Η ημέρα που ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, είπε το «ΟΧΙ» (με διαφορετικά λόγια) στους Ιταλούς ήταν και η μέρα η οποια μπήκε η Ελλαδα στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η μέρα που τελείωσε η κατοχή ηταν  η 12η Οκτωβρίου του 1944.

Advertisement

Αρκετές χώρες της Ευρώπης καθιέρωσαν εθνική εορτή σε σχέση με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως η

Advertisement

  • Ολλανδία που στις 5 Μαΐου γιορτάζει το τέλος της γερμανικής κατοχής.
  • Γαλλία, που γιορτάζει την νίκη επί των Γερμανών στις 8 Μαΐου.
  • Ιταλία που γιορτάζει το τέλος του φασισμού στις 25 Απριλίου.

Οι παραπάνω χώρες γιορτάζουν το τέλος του πόλεμου.

Advertisement

28η Οκτωβρίου: Γιατί η Ελλάδα γιορτάζει την αρχή του πολέμου;

Το θέμα είναι λίγο πολύπλοκο και έχει να κάνει με ιστορικά γεγονότα. Σύμφωνα με ιστορικούς, ο εορτασμός της νίκης κατά των Ιταλών, ξεκίνησε από την επόμενη χρονιά κιόλας, το 1941. Η νίκη επί των Ιταλών εξύψωσε το φρόνημα του ελληνικού λαού και υπήρξε μια στιγμή ενότητάς. Κι αυτό συνέβη, ακόμα κι αν επισκιάστηκε από την γερμανική κατοχή, η οποία ακολούθησε.

Το τέλος της κατοχής, βρήκε τους Έλληνες να πανηγυρίζουν στους δρόμους. Αλλά αυτή η χαρά δεν κράτησε για πολύ. Γιατί ακολούθησε ο Εμφύλιος Πόλεμος, μέχρι το 1949. Με άλλα λόγια, η απελευθέρωση από τους Γερμανούς δεν σήμανε και το τέλος του πολέμου για την Ελλάδα.

Advertisement

28η Οκτωβρίου

Το ελληνικό κράτος γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου επίσημα για πρώτη φορά το 1944, με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Από τότε καθιερώθηκε ως επέτειος του «ΟΧΙ», με την χώρα μας να γιορτάζει την είσοδο της στον πόλεμο και όχι το τέλος του. Αν και ιστορικά, απ’ ότι φαίνεται, η συγκεκριμένη ημερομηνία επικράτησε λόγω της νίκης επί των Ιταλών, το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», τη μεγάλη νίκη των Ελλήνων ενάντια στον φασισμό.