giorgos-koskotas-apo-tin-afaneia-stin-koryfi-kai-meta-sti-fylaki-ti-kanei-kai-pos-einai-simera-102791
09:32

Γιώργος Κοσκωτάς: Από την αφάνεια στην κορυφή και μετά στη φυλακή, τι κάνει και πως είναι σήμερα

09:32
Νίκη Μουλά

Ο Γιώργος Κοσκωτάς, πριν από 23 χρόνια, συνελήφθη στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Σήμερα ζει και δραστηριοποιείται στο εξωτερικό.

«Ο Γιώργος είναι πολύ καλά, δεν μένει πλέον στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό και δεν δραστηριοποιείται καθόλου εδώ. Κινείται μεταξύ Βρετανίας και Αμερικής και δεν ανακατεύεται πολύ με επενδύσεις πλέον. Αυτό το κάνουν περισσότερο τα πέντε παιδιά του, η Σταυρούλα, ο Βασίλης, ο Κώστας, η Αγγελική και ο Αντρέας», απάντησε ο Σταύρος Κοσκωτάς, πριν μερικούς μήνες, ο οποίος έχει εγκατασταθεί πλέον στην Ελλάδα, ερωτηθείς για τον “πρόεδρο”.

Advertisement

Τι κάνει σήμερα ο Γιώργος Κοσκωτάς

Advertisement

Ο πρώην τραπεζίτης, που ταρακούνησε την Ελλάδα με το περίφημο σκάνδαλο, ζει πλέον μόνιμα στο εξωτερικό, εδώ και χρόνια και έρχεται περιστασιακά στην Ελλάδα, για λίγες μέρες, χωρίς να επιθυμεί να γίνει αντιληπτός, ενώ παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν εδώ, αφού η Ελλάδα παραμένει στην καρδιά του.

Advertisement

Όταν έρχεται στην Ελλάδα δεν τον αντιλαμβάνεται κανείς, εκτός από ελάχιστους δικούς του ανθρώπους, που τον αποκαλούν ακόμη πρόεδρο, ενώ αποφεύγει τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις.

Advertisement

Πάντως, είναι σίγουρο ότι ο Γιώργος Κοσκωτάς δεν θέλει να επιστρέψει μόνιμα στη χώρα που συντάραξε συθέμελα με την ιλιγγιώδη άνοδο και την κατακόρυφη πτώση του, που τον οδήγησε στη φυγοδικία πριν συλληφθεί στις ΗΠΑ, βάζοντας τους τίτλους του τέλους σε ένα πολιτικοκοινωνικό θρίλερ.

Η σύλληψη του Γιώργου Κοσκωτά

Οι πράκτορες του FBI εντόπισαν τον Γιώργο Κοσκωτά το βράδυ της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου του 1988. Τον πλησίασαν και ο πρώην πλέον τραπεζίτης κατάλαβε ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει και άπλωσε τα χέρια του γι να του περάσουν τις χειροπέδες.

Advertisement

Η Μασαχουσέτη των ΗΠΑ ήταν ο τελευταίος του σταθμός, εκεί όπου κατέφυγε φυγόδικος από την Ελλάδα μετά τα αποκαλυπτήρια του σκανδάλου με την Τράπεζα Κρήτης και έπειτα από μια σύντομη στάση στη Βραζιλία.

Ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, ιδιοκτήτης μιας τράπεζας που κανείς δεν κατάλαβε πώς κατέληξε στα χέρια του και μιας μηντιακής αυτοκρατορίας ήταν πλέον κρατούμενος.

Στην Ελλάδα το πάρτι στα ΜΜΕ ξεκίνησε λίγες ώρες αργότερα, όταν η είδηση έγινε γνωστή. Η εικόνα του πρώην πανίσχυρου τραπεζίτη και προέδρου του Ολυμπιακού πίσω από τα κάγκελα, ήταν το πιο καυτό θέμα των ημερών.

Τι κάνει σήμερα ο Γιώργος Κοσκωτάς

Από διευθυντής συναλλάγματος στην Τράπεζα Κρήτης το 1979, έφτασε το 1984 να ελέγχει το 56% των μετοχών της και λίγο αργότερα το 82%.

Ήδη από το 1982 ήταν και μηντιάρχης ελέγχοντας έναν όμιλο, την περίφημη «Γραμμή Α.Ε.» που περιλάμβανε το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, την εφημερίδα «Καθημερινή», την εφημερίδα «24 Ώρες»-την έβγαλε στα πρότυπα της USA today με το πιο ακριβό και καλό χαρτί που υπήρχε-την «Εβδόμη», τη «Βραδυνή» και έξι περιοδικά.

Όταν το 1987 αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Ολυμπιακού, οι επιχειρήσεις του στο σύνολό τους, απασχολούσαν 4.000 εργαζόμενους.

Την νύχτα που ο Γιώργος Κοσκωτάς έφυγε με τη σύζυγό του Κάθι, με το ιδιωτικό lear jet του Αργύρη Σαλιαρέλη, από το Ανατολικό αεροδρόμιο, μπορεί και να ήταν σίγουρος ότι δύσκολα θα ξανάβλεπε τα φώτα της πρωτεύουσας.

Είχε φροντίσει να έχει χρήματα, πολλά χρήματα, ώστε να μη χρειαστεί να δουλέψει ξανά και η Βραζιλία όπου έφτασε αρχικά, ήταν μάλλον η ιδανική χώρα για να κρυφτεί.

Ωστόσο, πολύ γρήγορα αποφάσισε ότι δεν του άρεσε και έτσι ρίσκαρε ένα ταξίδι στην Αμερική, τη χώρα που πάντα λάτρευε για να κάνει εκεί μια νέα αρχή, αλλά  δεν υπολόγισε ότι ήταν πολύ νωρίς για να τον έχουν ξεχάσει και έτσι εκείνη την κρύα ημέρα του Νοέμβρη συνελήφθη στη Μασαχουσέτη.

Τι κάνει σήμερα ο Γιώργος Κοσκωτάς